glutenvrij eten: 97 recepten voor elke dag van de week

Glutenvrij eten is voor de één een uitdaging en voor de ander inmiddels een gewoonte. Het vraagt wat leeswerk én scannen van etiketten. Het voordeel van deze eetstijl: waarschijnlijk kies je heel bewust voor vers, onbewerkt voedsel. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Hopelijk kunnen wij je helpen met onderstaande 97 (!) recepten.

We zetten het nog even op een rij: gluten zijn eiwitten die je van nature vindt in tarwe, gerst en rogge. Ze geven deeg elasticiteit en structuur, helpen bij het rijzen van brood en zijn smaakmakers in andere producten.

Heb je last van coeliakie, glutenintolerantie of glutengevoeligheid, dan zijn gluten een no-go. Wat wil je vermijden als je glutenvrij gaat eten? Tarwe, gerst en rogge dus, maar bijvoorbeeld ook seitan of producten met paneermeel kunnen gluten bevatten.

Verder is het vooral ook een kwestie van etiketten scannen. Let vooral even op bij sauzen en dressings. Vaak zitten hier gluten in als verdikkingsmiddel of smaakstof. Soja wordt vaak gemaakt met tarwe en ook bij andere bewerkte voedingsmiddelen is het even opletten.

Vers glutenvrij eten

De beste tip is dus om zoveel mogelijk vers te koken. Zo weet je precies wat er in je maaltijd zit. Onderstaande recepten zijn voornamelijk hoofdgerechten die het label glutenvrij van ons krijgen. Omdat ze van nature glutenvrij zijn, of omdat we daar waar je normaliter bijvoorbeeld tarwe zou gebruiken het hebben vervangen door een ander ingrediënt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel glutenvrije producten beschikbaar én zijn er talloze ingredienten die van nature glutenvrij zijn, zoals rijst, aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden.

Glutenvrij brood

Even simpelweg een volkorenboterhammetje uit de vriezer graaien, is er niet bij wanneer je coeliakie hebt. Dit glutenvrije brood met pompoen en kikkererwten is waanzinnig lekker en al bijna een maaltijd op zich.

Meer recepten vind je hieronder.

24x voorgerecht

gegrilde calamari met gegrilde-paprikasalsa
Als de zomer toch eens net zo oneindig was als een calamari-ring, dan konden we elke dag achter ons gloeihete fornuis duiken met een koud glas wijn en zo min mogelijk om ons lichaam; enkel honger en dorst. Dit recept komt aardig in de buurt bij dat gevoel.
Wanneer je inktvis snel bakt, behoudt het zijn zilte molligheid en blijft hij sappig en mals. Lang sudderen en stoven kan ook; dan ontspant het vlees en zuigt het alle smaken van de saus op. Alles daartussenin wil je vermijden, want dat maakt van je calamaris een taai elastiekje met vissmaak. Zonde om op te eten!
Eet eens octopus: onze 3 lievelingsrecepten met pulpo
naar recept
gegrilde calamari met gegrilde-paprikasalsa
ceviche van witvis met togarashi en citrus
Neem verse visfilets en citrus van het seizoen. Gebruik olijfolie van de beste kwaliteit, dat proef je echt!
Alles over bakbanaan (plantaan): dit is het verschil met zoete bananen
naar recept
ceviche met citrus
meloencarpaccio met gorgonzola en rucola
Een bijzondere combinatie die geweldig uitpakt.De aromatische meloen is heerlijk met rucola en mild pittige blauwe kaas. En supersnel klaar. Een elegant en té lekker voorgerecht!
12x paksoi recept voor wie ook van knapperig houdt
naar recept
meloencarpaccio
caponata
Smeltend zachte aubergine in een zoetzure saus met rozijnen, kappertjes en pijnboompitten. Een Italiaanse klassieker! Veeg de saus op met brood of serveer met een bol burrata of gebakken vis.
19x Italiaans voorgerecht – heerlijke antipasti
naar recept
caponata
tostadas met tonijn en jalapeño-guacamole
Simpel, maar doeltreffend. Dat zijn deze tostadas met tonijn en jalapeño-guacamole. Een perfect voorgerecht, want makkelijk om te maken en elke viseter is er gek op. Ook ideaal om te maken voor een grote groep.
naar recept
Tostada met tonijn en guacamole met jalapeno mexicaanse hapjes
salade met zacht gegaarde eidooiers, knapperig spek & jus
Ei is een perfecte bron van proteïne, vitamine A, D en E en goede cholesterol. Met deze salade is goed voor je jezelf zorgen lekkerder dan ooit tevoren.
naar recept
salade met zacht gegaarde eidooiers
witte asperges met beurre rouge, waterkers & hazelnoten
Vier de lente extra lekker met luxe groenten en romige wijn-botersaus.
naar recept
witte asperges met beurre rouge
Sformatino van maïs met gorgonzolasaus & balsamico-popcorn
Sformatino is een zijdezachte hartige flan met pittige saus!
In de Noord-Italiaansebergen – of het nu Trentino, Lombardije, Aosta of Piemonte is – zul je veel minder pasta, tomatensausen olijfolie op je bord krijgen dan in het zuiden. Hier krijg je royale porties polenta, rijst, kaas, room en boter opgeschept. Het leven in de bergen was voorheen niet makkelijk, de meeste bewoners waren arm en tijdens de lange winters was een goed gevuld bord essentieel. De traditionele keuken bestaat dan ook voornamelijk uit lokale ingrediënten: wild, vis uit de bergrivieren, paddenstoelen, aardappels, noten en stevige groenten als kool, wortel en pompoen.
naar recept
Italiaanse hartige flan sformatino
tonijn met mango en sriracha-vinaigrette
Op zoek naar een voorgerecht voor kerst? Maak deze tonijn met mango! In plaats van tonijnsteak is ook hamachi – een makreelachtige die je ook vindt onder de naam yellowtail – een lekkere aanrader.
Wil je dit gerecht voorbereiden? Snijd 1 dag eerder de mango en sjalot en bewaar apart en afgedekt in de koelkast. Maak de vinaigrette en bewaar afgedekt buiten de koelkast.
naar recept
Tonijn met mango en srirachavinaigrette
zoetzure knolselderij met gerookte forel & groene kruiden
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij!
Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.
naar recept
kerst voorgerecht forel
op de huid gebakken vis met linzen
Na tal van toprestaurants bracht de Belgische chef Kobe Desramaults zijn vuur naar een azuurblauwe baai op Sicilië. Het eiland, met zʼn bijzondere ingrediënten, leert hem een nog onbekende taal voor zijn persoonlijke keuken. En zo verkent hij daarmee steeds weer nieuwe grenzen. Proef de Siciliaanse sfeer.
naar recept
op de huid gebakken vis
geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta
Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet. 
naar recept
skordalia met pulpo, artisjok en sumak
Deze aardappel-knoflookdip met oregano met pulpo en artisjok is een ode aan de Griekse eilanden. Met een knipoog naar het Midden-Oosten, dus ook met sumak en sinaasappel.
naar recept
skordalia met pulpo, artisjok en sumak
bietengazpacho met castelfranco met bergamot
‘Bietengazpacho is een Kas-klassieker. Ons menu verandert natuurlijk met de seizoenen mee, maar bietjes uit eigentuin hebben we een groot gedeelte van het jaar. Ze komen altijd langzaam op gang, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze maar door. Crapaudine-biet, torpedovormige, gele en natuurlijk ook kleine zoete bietjes in de warmere maanden.
Het is altijd een goed begin van een leuk diner, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Castelfranco is een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur. De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout worden ze lekker ziltig van smaak, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.’
Nog meer koude recepten? 48x recepten om af te koelen op warme zomerdagen
naar recept
bietengazpacho de kas
kaki’s met rauwe ham, witlof en walnoten

De kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger.
In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!
naar recept
witlofsalade
vijgencarpaccio met dragon en olijfolie
Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.
Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.
naar recept
Carapelli_VijgenCarpaccio_delicious
bbq-bloemkool met geitenlabne, muhammara & dukkah
Lekker en makkelijk zomereten van Janneke. Begin op tijd en laat de yoghurt rustig uitlekken voor ultieme romigheid.
Bekijk hier het hele bbq-menu van Janneke.
naar recept
bbq-bloemkool met geitenlabne muhammara & dukkah
tomaten-perziksalade met basilicum & miso-sesamdressing
Lange tijd waren fruitsalades een no go. Hoogste tijd om ze van dat imago te verlossen. Geef ze bij de BBQ, als voorgerecht of serveer ze op warme dagen als lunch. Dit is een topcombi van Hollands zomerfruit + Italiaanse basilicum + dressing met Japanse twist!
naar recept
tomaten perzik salade
gazpacho van pruimen van Yvette van Boven
'Gazpacho is een slimme soep. Het is niet alleen heel erg lekker en verkoelend door zijn temperatuur natuurlijk, maar ook verfrissend door de kommer en bleekselderij, fris en zurig en vol van smaak door de tomaat en peterselie, romig door de olijfolie en soms wat oud brood én pikant door knoflook, ui en peper. Een uitgekiende balans die ik probeer terug te vinden in andere ingrediënten zonderde kracht van het originele recept te verliezen.
Zo kwam ik uiteindelijk op twee varianten uit. Een op basis van pruimen (reine victoria, die rode met geel vruchtvlees) en de ander gemaakt met mango. Die met pruimen werd thuis favoriet. Pruimen komen wat mij betreft heel goed in de buurt van tomaten, de bleekselderij die daar wat hard bij werd verving ik door venkel, voel je ’m al?'
naar recept
gazpacho Yvette
buffelmozzarella met coppa
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar recept
italiaans voorgerecht buffelmozzarella met coppa
tartare van biet, karwij, appel en radicchio
De klassieke steak tartare kent iedereen. Fijngesneden vlees met kruiden, augurkjes en een eidoor in het midden. Culinair redacteur Merijn tol gooit ’t over een heel andere boeg en bouwt deze heerlijke tartare van bietjes!
Ook heel lekker: steak tartare tonnato met kruidenboter.
naar recept
oeufs mayonnaise
Alain: ‘De keuken van het zuidwesten is de meest eenvoudige keuken van Frankrijk. De zee, de bergen, het uit- gestrekte Rhône-dal: dit gedeelte van Frankrijk heeft alles in zich om de lekkerste producten te laten groeien en bloeien. De eenvoud van de gerechten is dan ook terug te brengen op de pure ingrediënten: die hebben eigenlijk maar heel weinig bereiding nodig om tot hun recht te komen.’
naar recept
aardpeerpuree met mascarpone, eendenborst met specerijen, cantharellen en cress
'Strooigoed' geeft gelaagdheid aan dit heerlijke gerecht en een extra wow-gevoel. Zoals shiso-blaadjes de specerijen van de eend versterken en de romige puree een frisse bite geven!
En toe: paris-brest met chocolade-hazelnotenroom.
naar recept
aardpeerpuree-delicious.

Glutenvrij eten: 54 hoofdgerechten

geroosterde knolselderij, venkel en clementine met amandelaioli
Anna Jones hoort bij de nieuwe lichting chefs zoals Gill Meller en Joshua McFadden, die gezond maar vooral met heel veel smaak koken. Anna brengt je op ongelofelijk leuke frisse ideeën en gebruikt naar hartelust specerijen en groente. Ze haalt inspiratie uit India en het Midden-Oosten die ze moeiteloos mixt met haar Engelse achtergrond.
naar recept
knolselderij-delicious
pompoen met pesto-rijstvulling
We zijn dol op verbluffend eenvoudige recepten, al helemaal met pompoen. Halveren, roosteren, vulling erop en afbakken in de oven! En dat kan dan ook nog de dag van tevoren.*
De overgebleven pompoenpitten? Die gebruik je als crunchy topping op deze spaghetti met artisjok en gorgonzola. Lekker no waste, precies zoals we het graag zien.
naar recept
pompoen met pesto-rijstvulling - delicious
Spaanse wittebonensalade met artisjok & tomaat-ansjovisdressing
Culinair redacteur Merijn Tol duikt in de bonen. En wel bij 'bonengek' Henk Zuidema, die het Friese Woudboontje en meer lekkere Hollandse bonen teelt in Friesland. Natuurlijk maakt ze er heerlijke recepten mee, zoals deze Spaanse bonensalade met een zilte ansjovisdressing en geroosterde tomaat.
Bekijk ook: peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten
naar recept
Spaanse bonensalade
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
naar recept
aubergine-curry-delicious
bloemkool curry met peulvruchten & paneer
Paneer is verse, Indiase kaas, te koop bij ruim gesorteerde supermarkten en Aziatische winkels. Kerrieblaadjes koop je vers of uit de diepvries bij de Aziatische supermarkt. Gedroogde kerrieblaadjes hebben nauwelijks smaak. Laat ze eventueel weg.
naar recept
bloemkool curry peulvruchten paneer
gnocchi van boekweit met cavolo nero
Italiaanse klassieker met de delicious. twist.
naar recept
gnocchi van boekweit
ovenschotel met gehakt, broccoli en een aardappeldakje
Deze ovenschotel is makkelijk van tevoren te maken. Wil je graag een mediterraan accent? Vervang dan de kerrie door ras el hanout.
naar recept
glutenvrij eten overschotel met gehakt broccoli en aardappel
paddenstoelen met polenta en parmezaanse kaas

Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de keuken vast schoon te maken of de was te vouwen. Met wat voorbereiding is dit ook doordeweeks goed te doen!
De polenta met parmezaan krijgt extra smaak en kleur door gepureerde boerenkool. Fijn voor ’t oog én voor je gezondheid. Glutenvrij en helemaal vega, dus echt een allemansvriend!
Dit recept is in 20 minuten klaar: romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus.
naar recept
paddenstoelen polenta parmezaan
geroosterde zoete aardappel met kikkererwten en chili-yoghurt

Zoete aardappel, wie is er niet dol op? De pure smaak van deze toegankelijke pieper geef je makkelijk wat extra's met geroosterde kikkererwten, fijne specerijen en yoghurt met een kick.
Helemaal glutenvrij én lactosevrij, als je voor plantaardige yoghurt kiest. Ook nog eens supersnel klaar: binnen 30 minuten schuif je aan tafel!
Zin in meer zoete aardappel? Maak onze boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s!
naar recept
geroosterde zoete aardappel
moderne cassoulet
Precies waar je zin in hebt als het wintert: verwarmende stoofpotten. Deze heeft een frisse twist én is makkelijk te maken. Zet je stoofpan maar op het fornuis voor cassoulet met kip en varkensbuik.
Zin gekregen in nog meer stoofpotten? Dit zijn de 10 populairste soep en stoofrecepten van 2022
Lactose- en glutenvrij? Maak je stoof met kokosvet i.p.v. ghee en neem in plaats van broodkruim bijvoorbeeld geroosterde boekweit.
naar recept
moderne cassoulet
vega-pakketjes met snijbiet, burrata & tomatenolie
Romige burrata met kleurrijke groentepakketjes vól smaak en homemade tomatenolie met saffraan. En dat allemaal binnen 30 minuten op tafel.
Bekijk ook onze favoriete recepten met burrata.
naar recept
burrata
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt
Shashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt.
Fan van shakshuka? Deze variant is ook heerlijk!
naar recept
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt - delicious
albondigas: Spaanse gehaktballetjes met chorizo en amandel
Nadat testkok Carla deze albondigas (Spaanse gehaktballetjes) kookte was haar advies luid en duidelijk: "Als je echte vleeseters hebt, maak dan wat meer. Want ze blijven dooreten van deze lekkere gehaktballetjes met saus."
Albondigas zien er feestelijk uit en zijn ideaal om buiten te eten. Wij maken ze in een variant met chorizo en amandel. Naar recept van Janneke Philippi.
naar recept
Albondigas spaanse gehaktballetjes met chorizo en amandel
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
naar recept
aardappeltjes Nigel slater
knolselderij met gebakken appel, misoroom en amandel
Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie.
Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!
naar recept
knolselderij appel miso Yvette van boven
uien uit de oven met taleggio van Nigel Slater
Waarom moeilijk doen, als het ook simpel én vol smaak kan?
Nigel: 'Je kunt allerlei ingewikkelde kaassauzen maken, maar ik denk niet dat ze veel lekkerder worden dan als je gewoon zachte kaas in warme slagroom smelt.'
Dit is een heerlijke kaassaus om over zachte, goudgeel gebakken uien te scheppen.
naar recept
Nigel Slater uien uit de oven met taleggio
stamppot van pastinaak met wildgehaktballetjes
Heerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?
Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
naar recept
pastinaakstamppot wildgehaktballetjes stroopjus salie - delicious
traybake met bloemkool, avocado, halloumi & tahini-limoensaus

Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en maakt daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op paddenstoelen en worstjes, visgoulash met rijst, pittige soto én traybakes met groenten!
Deze traybake is vegetarisch en glutenvrij. Fijn voor velen dus! Laat de oven het meeste werk voor je doen terwijl jij de tafel (of bank) klaarmaakt om in no time te kunnen eten en ontspannen.
Dit recept komt uit het nieuwe nummer van delicious. magazine! Meer lekkere recepten van Janneke in huis halen? Schaf dan nú het nieuwe nummer aan.
naar recept
traybake bloemkool avocado tahin
carnitas uit Mexico-City (varkensschouder met varkenspoot en -schenkel
)
Chef Rick Martinez proefde in verschillende regio’s carnitas en werd verliefd op de versie uit Mexico-City. ‘Hier waren ze ongelooflijk mals, sappig en puur van smaak: alleen varken, zout en peper. En dat werd mijn favoriet!’.
De salsa zorgt voor een dekentje van hitte en zuurheid die al die rijkdom toedekt. Voor de carnitas gebruikt hij vlees van de schouder – een van de smakelijkste delen van het varken -, schenkel en poot voor extra smaakdiepte en als persoonlijke twist. Iets wat de beste carnita-makers in Mexico allemaal doen. Boots dat sappige, zinderdende streetfood-gevoel thuis na met dit recept.
naar recept
carnitas rick Martinez mi cocina
tamales
Als je in Mexico city bent geweest hoor je de tamales-verkopers van mijlenver aankomen. Ze hebben hun eigen deuntje (zoals alle straatverkopers) en roepen ‘Tamales Oaxaqueños! Tamales Calientitos!’. Zo’n dampend maispakketje is perfect als ontbijt, maar kun je evengoed serveren tijdens een Mexicaanse lunch of diner, zeker als je de tamales al van tevoren stoomt.
naar recept
tamales
spruitjesstoof in tomatensaus & vis in chermoula
Spruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar recept
spruitjesstoof
zuurkoolschotel met rode wijn, appel, brie & tijm
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega.
naar recept
zuurkoolschotel
rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten
Hier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.
Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar recept
rode-rijstsalade met roodlof
gerookte forel met rucola, venkel & macadamia
Gerookte vis is een fijne combi met zoete druiven, frisse appel & venkel én knapperige noten. Een voedzame, frisse maaltijd die bovendien heel snel op tafel staat.
Nog meer salades die verrassen!
naar recept
gerookte forel salade
gebraden runderlende van Jamie Oliver
Alle gerechten uit Jamie’s nieuwste boek ‘EEN’ worden in één pan, schaal of op één bakplaat gemaakt. Fijne bijvangst: de ingrediënten – maximaal 8 per recept – zijn gewoon in de supermarkt te koop. De helft van de ruim 120 gerechten staat ook nog eens voor 2 euro op tafel! Is dat alles? Nee, want 50% van het boek bevat geen of weinig vlees.
Maar als Jamie dan voor vlees gaat, gaat hij voor écht goed vlees. Deze gebraden runderlende is te gek!
naar recept
gebraden runderlende jamie oliver
garnalen-komkommersalade met boontjes & chili-limoendressing
Verfrissend is deze koude noedelsalade zeker! Een stralend gerecht bomvol verse kruiden, een chili-limoendressing en verse mango voor de zoetzure balans.
Maak 'm vegan door de gamba’s te vervangen door plakjes tempé en de vissaus door sojasaus. Marineer de tempé 30 min. met 1 el chili-limoendressing en bak daarna krokant in een koekenpan.
Zin in nog meer noedels? Ga voor een van deze recepten!
naar recept
garnalensalade
Mexicaanse panuchos & cochinita pibil
Iedereen die zich een weg door Mexico gegeten heeft, zal warme herinneringen hebben aan deze karakteristieke snack & stoof. Ben je nog nooit aan die kant van de wereld geweest? Dan boek je gewoon een vliegensvlug food-retourtje met dit recept. Typisch Mexicaans streetfood maak je namelijk net zo makkelijk zelf en de smaak zal er niet minder om zijn. Wedden dat je het niet snel meer uit je hoofd krijgt?
De smaak te pakken? Ga dan lekker los met Mexicaanse tamales of taco’s con carne guisada.
naar recept
panuchos cochinita pibil
gestoomde vis met citroenpeper en peterselieboter
De royale hoeveelheid boter met parmezaan bij de gestoomde vis is heerlijk, maar je kunt ook minder boter gebruiken. De zoete doperwtjes zijn er extra lekker bij.
Bekijk ook: gevulde zalm met perzik en citroentijm
naar recept
gestoomde vis
snelle kip met kersen, koriander en amandelen
Je hebt zoete en zure kersen. Voor dit gerecht gebruik je zoete kersen die je in Nederland overal kunt kopen. De zure variant wordt in België veel gegeten en heet daar ‘kriek’. Wij noemen zure kersen vaak morellen, die worden meestal ingemaakt in plaats van zo gegeten.
naar recept
snelle kip met kersen
ribeye-steak met chimichurri
Juist nu wil je zoveel mogelijk buiten zijn, easy koken en ongecompliceerd lekker eten. Wij serveren je daarom dit relaxte recept voor ribeye steak van de bbq. Leun achterover & ontspan, het wordt sowieso lekker!
42x bbq recepten voor de perfecte avond
naar recept
ribeye bbq chimichurri
geschroeide vis met courgette & groene saus
Doordat de vis op het laatst nog wordt afgemaakt met boter en citroensap, krijg je een goddelijke combinatie. De chorizo en olijven geven net dat zoutige en de pit die het nog lekkerder maken.
Maak ook: karbonade met biermarinade van de bbq
naar recept
geschroeide vis met courgette
barbecue-mosselen met peterselie, knoflook en bleekselderij
Barbecue-mosselen? Jazeker! In de zomer kun je ze op de barbecue bereiden: lekker makkelijk. Niet alleen mosselen, ook andere schelpen kun je zo grillen op de barbecue of in een grillpan op je fornuis. Mosselen over? Gratineer ze! 
naar recept
mosselen bbq - delicious
gekonfijte kabeljauw met paprikacrème & boerenkool
Voor een supermals resultaat konfijt je kabeljauw in Spaanse olijfolie. De zalvige puree van paprika en knapperige boerenkool maken dit Spaanse gerecht helemaal af.
6 Spaanse salade recepten, por favor
naar recept
gekonfijte kabeljauw
chermoula-biefspiesen met zoetzure uien
Wil je het snel? Steek dan eerst de bbq aan of zet de grillpan op het vuur! Deze spiesen met kruidige chermoula heb je zonder veel poespas zo op tafel. Om daarna – helemaal mellow – de lange avond buiten wijn te drinken.
Nog meer op een stokje: zo maak je klassieke saté voor de BBQ
naar recept
chermoula biefspiesen
gemarineerde courgette met warme venkelrijst
100% plantaardig is deze lekkere zomerse rijst met venkel en pistachenoten en kort gemarineerde courgette. Twee tips:
ZOETZUUR EXTRAATJE Lekker met op de barbecue gegrilde halve citroenen. Gegrilde citroenen zijn extra sappig en hebben een zoet accent: heerlijk om boven de rijst uit te knijpen.
ANDERE GROENTEN In plaats van courgette kun je ook een aubergine nemen. Of probeer eens plakken pompoen, bloemkool of romanesco.
Vegan taart als dessert? Hebben we voor je!
naar recept
geroosterde courgette met venkelrijstsalade
picanha met paprika-bonensalade van de bbq
Picanha oftewel staartstuk is heel populair in Portugal. Het is lekker mals maar toch stevig en heeft veel smaak. Een geliefd stukje vlees voor op de barbecue. Janneke maakt er een speciale bonensalade bij met zoet gegrilde paprika's. Een soort dressing en bijgerecht in één!
Lees ook: barbecueën voor beginners – en iedereen die een opfriscursus kan gebruiken
naar recept
Picanha grelhado com pimentão e freijão branco
Gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa
Simpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai. 
naar recept
gegrildekipfilet-deliciousmagazine
spitskool met zalm & pellkartofflen
Pellkartoffeln zijn nieuwe, in de schil gekookte aardappeltjes. Je serveert ze met een flinke lepel kruidenkwark: heerlijk bij gesmoorde spitskool met zalmfilet!
Zo heb je in 30 minuten een voedzaam bord comfortfood voor je neus, precies wat je vandaag goed kunt gebruiken.
Of ga voor zalm uit de oven: de 13 ultieme recepten.
naar recept
spitskool met zalm
kip met venkel, snijbiet en aardappels
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje.
Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
naar recept
traybake gevlinderde kip met aardappel snijbiet venkel
aardappelsalade met feta & chorizo
VEGA(N) TIP: Gebruik vegan chorizo en bak de stukjes lekker knapperig of gebruik vegan spekjes. Vervang de mayonaise en zure room voor vegan variaties en gebruik vegan feta. Bij ruim gesorteerde supermarkten vind je een groot assortiment aan vegan kazen.
naar recept
aardappelsalade feta en chorizo
bolcourgettes met kruidige riz de camargue
Handige tip voor een etentje: maak dit vega hoofdgerecht van tevoren en zet een halfuur voor je het serveert in de oven. Kan je nog wat langer buiten zijn op een zachte lenteavond.
Nog meer zuidelijke kost: camembertschnitzel met Provençaalse tomaten
naar recept
bolcourgettes
quinoa-tabouleh met granaatappel
Janneke Philippi geeft Europese klassiekers graag haar eigen twist. Zoals tabouleh met quinoa – dus glutenvrij! De granaatappelpitjes zorgen voor frisse mini-explosies in je mond.
naar recept
quinoa tabouleh met granaatappel - gezonde recepten met quinoa
lamssouvlaki met tomaten-fetasalade
Souvlaki is ook heerlijk om op de barbecue te roosteren! Extra lekker met notenrijst of een gepofte aardappel.
Lekkere afsluiter: Griekse sinaasappel-revani met metaxa
naar recept
souvlaki met tomaten-fetasalade
stoof van prei met gerijpte feta
Stoof van prei, snijbiet en cavolo nero maak je helemaal af met gerijpte feta. Als je met wat meer aandacht kiest voor authentieke kaas-soorten, proef je dat zeker terug in je gerechten.
naar recept
stoof van prei met feta
traybake met polenta, taleggio en saucijsragù
Polenta is enorm veelzijdig, zie deze variant: gewoon op een bakplaat met saucijsragù.
Nog meer gemak uit de oven: 16x ovenschotel recepten.
TIP: De polenta-traybake maak je makkelijk zonder vlees. Vervang de saucijsjes dan door 250 g linzen uit blik. Stoof ze 10 min. mee met de saus.
naar recept
polentatraybake polenta recepten
zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
Met een beetje geluk heb je al deze ingrediënten al in huis en kun je direct de pan op het fornuis zetten. Een verrukkelijke frittata met een knipoog naar z'n Spaanse vriend de tortilla.
Liever vega? Vervang de tonijn door kikkererwten of feta.
Bekijk ook: 5x de lekkerste recepten met tonijn uit blik
naar recept
zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
gevulde paarse zoete aardappel met zuurkool, zalm & crème fraîche
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een bijpassende vulling toe, zoals zuurkool met zalm en crème fraîche.
naar recept
gepofte zoete aardappel
raapstelenstamppot met chorizo en olijven
Door de raapstelen op het laatst door de warme puree te scheppen, behouden de frisgroene steeltjes hun lekkere knak. Janneke gebruikt voor stamppot vaak volle melk in plaats van crème fraîche. Dat geeft net zo'n romige smaak.
naar recept
raapstelenstamppot
quinoa-risotto met paddenstoelen en hazelnotengremolata
Deze glutenvrije quinoa-risotto zit vol gezonde stoffen: plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en mineralen uit quinoa en onverzadigde vetten uit hazelnoten en olijfolie.
naar recept
quinoa-risotto glutenvrij | delicious
rodekool steaks, gerookt, gemarineerd en geroosterd
Gestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.
naar recept
steaks van rodekool | delicious
forel uit de oven met botersaus en zuurkool
Deze forel uit de oven is geïnspireerd op de stoere Oostenrijkse Alpenkeuken. Heerlijk met zuurkool en romige botersaus!
Visliefhebber? Maak ook eens deze gestoomde zeebaars uit de oven.
naar recept
aubergine-kikkererwtensalade met fetadressing
Doordeweeks snel maar wel gezond eten? Met aubergines en kikkererwten maak je in supertempo deze geweldige salade. Geen ingewikkelde ingrediënten en in 20 min. klaar. En nog vega en glutenvrij ook!
Gek op alles met aubergine? Je kunt ze ook heel goed vullen, bijvoorbeeld met vegagehakt! Of check deze lijst: recepten met aubergine in de hoofdrol! De 17 beste gerechten.
naar recept
aubergine-kikkererwtensalade met fetadressing - delicious
vegetarische curry met pompoen en bieten
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
naar recept
vegetarische curry - delicious

Glutenvrije desserts: 19 x zoet

chocolade-hazelnoottaart met geroosterde aardbeien
Sensationeel: pure chocolade, olijfolie, likeur en hazelnoten met on top mascarpone en geroosterde aardbeien. Het magische ingrediënt waarmee je werkelijk álles meer diepte geeft? Of het nu deze choco-notentaart is, of een warme focaccia: goede olijfolie verbindt alle smaken perfect.
28x zomerse recepten met aardbeien
naar recept
chocolade hazelnoottaart met aardbeien
amandeltaart met witte chocolade & bessen
Juist nu wil je zoveel mogelijk buiten zijn, easy koken en ongecompliceerd lekker eten. Wij serveren je daarom deze onweerstaanbare amandeltaart met bessen. Relax, het wordt sowieso lekker.
Luchtig, zoet en met een topping van gemarineerde bessen. Bonus: deze taart is glutenvrij!
naar recept
amandeltaart met witte chocolade en bessen
parfait van zure room met passiefruit en rozenmeringue
Handig: voor dit ijs heb je geen ijsmachine nodig! Maak op iedereen indruk met dit kleurrijke parfait recept van Janneke.
Wil je dit dessert voorbereiden? Maak de parfait 1 dag eerder (3-4 dagen kan ook). Bak ook de rozenmeringue en bereid alvast de passiefruitsaus. Bewaar de meringue in een luchtdicht afgesloten doos en bewaar de saus afgedekt in de koelkast.
naar recept
parfait zure room
hazelnoot-meringuetaart met halva & gedroogde abrikozen

Let’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen!
Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.
Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie.
Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
naar recept
hazelnoot meringuetaart glutenvrij
pavlova met passiefruit & karamel-honingmousse
Alleen al van de foto gaan we watertanden! Dit is zoet waarmee je altijd scoort. Hoe langer de pavlova in de oven staat, hoe knapperiger hij vanbinnen wordt. Begin daarom een dag van tevoren!
Eidooiers over? Maak een zelfgemaakt advocaatje of een advocaat-cocktail, een heerlijke borrel bij de koffie.
naar recept
pavlova met passiefruit & karamel-honingmousse
flan karamel
naar recept
flan karamel rutger bakt
oranjebloesemflan met kaymak
Zonnig comfortfood voor elk moment van de dag: Merijn Tol deelt het met je in haar nieuwste boek Café Mazahar! Verse groenten, kruiden en smaakmakers als oranjebloesem staan in de spotlights.
Je kunt gelatine gebruiken of agar-agar, dat zorgt ervoor dat de pudding op een andere manier in je mond smelt, maar ze zijn alle twee even lekker. De combinatie van frisse citrus en room smaakt onweerstaanbaar.
‘Serveer deze flan met een dikke lik Turkse Kaymak of crème crue en pistachepoeder.’
naar recept
oranjebloesemflan cafe mazahar merijn tol
boekweitbrownies
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar, maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft.
Ook lekker & glutenvrij: smeuïge citroen-passievruchtcake
naar recept
meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
Bij het zien van deze meringuelaagjestaart krijg je spontaan trek. Een prachtige taart die doet denken aan een pavlova, met veel verschillende smaken waaronder limoncello en kokos. En het ziet er ook nog eens heel feestelijke uit. Perfect voor de kerstdagen!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
Schuimtaart met pecan, peer & mascarpone
Deze schuimtaart met pecannoten en peer is al een plaatje om naar te kijken en een traktatie om te eten. Deze taart is even een werkje om te maken, maar daardoor extra leuk voor de feestdagen. Ga jij de uitdaging aan? 
Extra leuk: dit jaar bestaat delicious. magazine 15 jaar. Deze taart is één van onze favorieten van de afgelopen jaren. Benieuwd naar de andere 14? Je vindt ze in ons extra dikke kerstnummer.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Schuimtaart met pecan, peer en mascarpone
chai-courgettecake
Specerijen in plaats van suiker, boekweitmeel in plaats van bloem en notenolie in plaats van boter… Bakken zonder suiker, gluten en zuivel is het proberen waard. Proef de smaken van deze heerlijke chai-courgettecake maar!
naar recept
chai-courgettecake - delicious
aardbeien-sinaasappelgalette
Als er rond vier uur wat zoets uit onze testkeuken rolt, kunnen we ons geluk niet op. Helemaal lyrisch werden we van deze aardbeien-sinaasappelgalette met een bodem van havermout, gemalen amandelen en boekweitmeel. Ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken door de havermout te vervangen door glutenvrije havermout. 
naar recept
aardbei-sinaasappelgalette-deliciousmagazine
rijstpudding uit de oven met kweepeergelei & bramen
Diana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.
Ook heel lekker uit de oven: appeltaartjes met sauternes-stroop.
naar recept
Rijstpudding met kweeperengelei & bramen - delicious
abrikoos-amandel-chocolade fudge
Deze sticky abrikoos-amandel-chocolade fudge zit vól goeds: gedroogd fruit, verse dadels, amandelspread en rauwe cacao. Proef de smaken van dit andere zoet maar eens. Lekker voor bij de koffie of als feestelijk dessert!
naar recept
sticky fudge abrikoos en amandel | delicious
rijstpudding met marsalakersen
Half rijst, half pudding: de rijst zakt, zodat je een laagje rijstebrij en daarop een laagje pudding krijgt. Zowel lauwwarm als koud heel lekker. Maak de pudding het liefst een dag van tevoren en zet hem een nacht in de koelkast.
En voor de afwisseling: rijst-roompudding met kokos.
naar recept
rijstpudding met marsalakersen - delicious
citroen-passievruchtcake
Deze heerlijk frisse cake met citroen & passievrucht is lekker smeuïg. Bovendien is hij glutenvrij en gezoet met kokosbloesemsuiker. Zéker het proberen waard.
naar recept
Citroen-passievruchtcake-delicious
slagroomtruffels
Met zelfgemaakte truffels ga je heel veel mensen blij maken. Heerlijk voor bij de koffie, als onderdeel van een grand dessert of om als cadeautje te geven.
Chocolade fan? Maak dan deze chocoladetruffels van Rutger Bakt!
naar recept
slagroomtruffels - delicious
frambozenmeringues
Luchtige wolken van eiwit en suiker worden deze heerlijke frambozenmeringues. Crispy aan de buitenkant en vanbinnen nog een beetje zacht en chewy. Voor deze meringues gebruiken we onze eigen jam.
naar recept
Merinques_Frambozenzoentjes
de perfecte crème brûlée
Crème brûlée is een klassiek Frans dessert, bestaande uit een romige laag custard met daarop gekaramelliseerde suiker. Het ultieme genieten begint al als je met je lepel op de stevige karamellaag tikt en de zijdezachte vanillecrème tevoorschijn komt.
Rutger van den Broek vertelt je hoe je de perfecte crème brûlée zelf maakt
naar recept
creme brulee - delicious
glutenvrij eten overschotel met gehakt broccoli en aardappel