Glutenvrij eten is voor de één een uitdaging en voor de ander inmiddels een gewoonte. Het vraagt wat leeswerk én scannen van etiketten. Het voordeel van deze eetstijl: waarschijnlijk kies je heel bewust voor vers, onbewerkt voedsel. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Hopelijk kunnen wij je helpen met onderstaande 97 (!) recepten.
We zetten het nog even op een rij: gluten zijn eiwitten die je van nature vindt in tarwe, gerst en rogge. Ze geven deeg elasticiteit en structuur, helpen bij het rijzen van brood en zijn smaakmakers in andere producten.
Heb je last van coeliakie, glutenintolerantie of glutengevoeligheid, dan zijn gluten een no-go. Wat wil je vermijden als je glutenvrij gaat eten? Tarwe, gerst en rogge dus, maar bijvoorbeeld ook seitan of producten met paneermeel kunnen gluten bevatten.
Verder is het vooral ook een kwestie van etiketten scannen. Let vooral even op bij sauzen en dressings. Vaak zitten hier gluten in als verdikkingsmiddel of smaakstof. Soja wordt vaak gemaakt met tarwe en ook bij andere bewerkte voedingsmiddelen is het even opletten.
Vers glutenvrij eten
De beste tip is dus om zoveel mogelijk vers te koken. Zo weet je precies wat er in je maaltijd zit. Onderstaande recepten zijn voornamelijk hoofdgerechten die het label glutenvrij van ons krijgen. Omdat ze van nature glutenvrij zijn, of omdat we daar waar je normaliter bijvoorbeeld tarwe zou gebruiken het hebben vervangen door een ander ingrediënt.
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel glutenvrije producten beschikbaar én zijn er talloze ingredienten die van nature glutenvrij zijn, zoals rijst, aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden.
Glutenvrij brood
Even simpelweg een volkorenboterhammetje uit de vriezer graaien, is er niet bij wanneer je coeliakie hebt. Dit glutenvrije brood met pompoen en kikkererwten is waanzinnig lekker en al bijna een maaltijd op zich.
Meer recepten vind je hieronder.
24x voorgerecht
Ook heel lekker: steak tartare tonnato met kruidenboter.