nr.1 foodmagazine

schuimtaart met pecan, peer & mascarpone

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Schuimtaart met pecan, peer en mascarpone
glutenvrij
aantal 10 | brunch, dessert, gebak, zoet | familietijd, feestelijk, kerst, weekend | | glutenvrij
Deze schuimtaart met pecannoten en peer is al een plaatje om naar te kijken en een traktatie om te eten. Deze taart is even een werkje om te maken, maar daardoor extra leuk voor de feestdagen. Ga jij de uitdaging aan? 
Extra leuk: dit jaar bestaat delicious. magazine 15 jaar. Deze taart is één van onze favorieten van de afgelopen jaren. Benieuwd naar de andere 14? Je vindt ze in ons extra dikke kerstnummer.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
voorbereiding1 uur 35 minuten
kooktijd2 uur 10 minuten
totale tijd3 uur 45 minuten

Kookgerei

  • spuitzak met glad spuitmondje van 1 cm

ingrediënten

perenchips

  • 200 ml water
  • 200 g suiker
  • 1/2 citroen , het sap
  • 2-3 niet te rijpe peren

pecanmeringue

  • 125 g pecannoten
  • 125 g poedersuiker
  • 20 g maïzena
  • 5 eiwitten
  • ¼ tl zout
  • 185 g fijne suiker

pecannoten met ahornsiroop

  • 80 g pecannoten
  • 40 ml ahornsiroop
  • snuf kaneelpoeder

geflambeerde peer met whisky

  • 20 g boter
  • 3-4 peren , geschild en in parten
  • 50 ml whisky
  • 1/4 citroen , het sap
  • snuf kaneelpoeder

luchtige mascarpone

  • 400 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 400 g mascarpone
  • merg van ½ vanillestokje

ahorn-karamelsaus

  • 2 el water
  • 125 g suiker
  • 100 ml slagroom
  • 60 ml ahornsiroop
  • 20 g botersnuf
  • zeezout

instructies

  • Verwarm voor de perenchips de oven voor op 90°C. Doe het water, de suiker en het citroensap in een pan en breng dit aan de kook. Snijd van de peer dunne plakjes met een mandoline of kaasschaaf. Blancheer de plakjes 2 min. in het suikerwater. Dit gaat het makkelijkst in 2 of 3 keer.
  • Schep de plakjes peer met een schuimspaan uit het water en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de peer 1-2 uur drogen in de oven. Keer ze voorzichtig om en laat ze nog 1 uur drogen. Leg ze op een rooster. Tijdens het afkoelen worden ze pas echt knapperig. Bewaar de perenchips luchtdicht tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Verdeel de pecannoten voor de meringue over een bakplaat en rooster ze 6-9 min. Laat ze afkoelen, maal ze fijn in de keukenmachine en meng dit met de poedersuiker en maïzena. Bewaar het pecan-suikermengsel tot gebruik luchtdicht afgesloten.
  • Verwarm op de dag van serveren de oven voor op 100°C.
  • Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop ze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot het pecan-suikermengsel door de meringue. Doe de meringue in de spuitzak en spuit 3 cirkels van 20 cm Ø op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de meringue 2 uur drogen in de oven. Zet de oven uit, maar laat de deur dicht. Laat de meringueplakken zo helemaal afkoelen.
  • Doe voor de pecannoten met ahornsiroop de pecannoten in een droge koekenpan en rooster 3-5 min. Voeg de ahornsiroop en kaneel toe en roer de noten door. Blijf roeren tot de ahornsiroop als een glazuurlaagje om de noten zit. Schep de noten op een stuk bakpapier en laat ze afkoelen.
  • Verhit voor de geflambeerde peer de boter in een koekenpan. Voeg de partjes peer toe en bak deze enkele minuten. Blus ze af met whisky en flambeer de peer (zet de afzuigkap uit!). Voeg het citroensap en de kaneel toe en bak de peer tot het vocht bijna allemaal is verdampt. Laat de partjes peer uitlekken en afkoelen in een zeef.
  • Doe voor de luchtige mascarpone de slagroom, suiker en slagroomversteviger in een kom en klop stijf. Voeg de mascarpone en de vanille toe en klop erdoor. Doe het mascarponemengsel in de spuitzak.
  • Gebruik de helft van de mascarpone om de taart te vullen en de rest voor het afwerken. Plaats een plak meringue op een schaal en spuit daar een laag luchtige mascarpone op. Verdeel de helft van de geflambeerde peer daarover en dek af met een tweede plak meringue. Herhaal en dek af met de derde plak. Strijk de zijkant van de taart glad af met mascarpone. Spuit de bovenkant van de taart op met toefjes van de luchtige mascarpone.
  • Doe voor de karamelsaus het water en de suiker in een pan en laat deze tot goud-bruin karamelliseren. Doe de slagroom en de ahornsiroop in een andere pan en verhit deze tot tegen het kookpunt. Voeg als de karamel goudbruin is de warme room toe en roer goed door elkaar. Let op, dit gaat spetteren! Haal de saus van het vuur, voeg de boter en het zout toe en roer goed door. Laat de karamelsaus afkoelen.
  • Voor het afwerken van de taart: plak de perenchips op de mascarpone aan de zijkant van de taart, verdeel de geglazuurde pecannoten over de taart en druppel de karamelsaus erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 795kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 52g
|
koolhydraten: 76g
auteur: delicious.
Tips
  • Zorg dat de kom en gardes van je mixer schoon en vetvrij zijn voordat je de eiwitten opklopt en dat er geen enkel spoortje eigeel in het eiwit zit.
  • Bouw de schuimtaart vlak voor het serveren op. Dan zijn de schuimlagen en de perenchips heerlijk krokant bij het serveren.
Voorbereiden
Veel onderdelen van de taart kun je eerder maken. Bewaar de afgekoelde schuimplakken, perenchips en geglazuurde pecannoten luchtdicht verpakt in plastic en op kamertemperatuur. Bewaar de karamelsaus en de geflambeerde peer in een afgesloten bakje in de koelkast.
Meer feestelijke recepten
Dit recept is afkomstig uit delicious. nummer 12, hét kerstnummer van 2021. Meer feestelijke recepten? Bestel het nummer nu online, zonder verzendkosten. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Schuimtaart met pecan, peer en mascarpone
Recept: Rutger van den Broek | Fotografie: Ernie Enkelaar | Styling: Esther de Munnik