Wat zouden we toch moeten zonder eieren? Ze blijven lekker lang goed, zitten bomvol belangrijke voedingsstoffen en je kunt ze op duizend-en-één manieren bereiden. Pocheren, vullen, klutsen, koken: de mogelijkheden zijn ei-nde… Nou goed, je snapt het!
In ons magazine van april vind je de lekkerste recepten met ei. Deze keer gaan we voor zacht gegaarde eidooiers in een zalige salade. Gooi de eiwitten niet weg – daar kan je genoeg lekkers mee maken, zoals deze pistachemeringues met romige aardbeienvulling.
En een extra tip van ons: haal de beste boeren-, bio- of vrije uitloopeieren in huis. Dat verschil proef je!
Salade met ei en knapperig spek
ingrediënten
- 150 g frisee-sla (online, markt of neem een andere slasoort)
- 100 ml vleesfond (1 potje)
- 3 el balsamico-azijn
- 1 el zonnebloemolie
- 12 plakjes gerookt spek
- 4 takjes peterselie
- 4 takjes kervel
- 1 takje dragon
- 50 ml olijfolie
- 12 eidooiers, gesplitst, bewaar het eiwit tot later gebruik of vries in
- piment d’espelette
instructies
- Pluk de frisee-sla.
- Breng de fond aan de kook en voeg de balsamico-azijn toe. Laat ± 10 min. zachtjes inkoken. Breng de vleesjus op smaak met peper en zout.
- Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan en bak de plakjes spek krokant in ± 2 min. per kant.
- Pluk de kruiden en snijd ze fijn. Meng met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Vul een pan met 5 cm water en laat zachtjes heet worden maar niet koken (heel belangrijk!). Schep met een lepel heel voorzichtig de eidooiers erin en laat ze 40 sec. in het hete water garen. Schep ze er met een schuimspaan voorzichtig uit.
- Verdeel de frisee en spek over de borden. Schep 3 eidooiers per bord erop en besprenkel met de kruidenolie. Bestrooi met de piment d’espelette en besprenkel met de vleesjus. Geef er eventueel brood bij.
Heb je zin om vaker thuis te lunchen zoals je dat in een Franse bistro doet? Maak naast deze salade met ei dan eens deze salade met geroosterde vis en antiboise.