grotere groep te eten? Deze gerechten zijn dan ideaal

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het is gezellig, je bent aan het borrelen met een groepje familie of vrienden en ineens is het etenstijd. Wat handig en lekker is om zo’n groep voor te schotelen? Wij geven je een aantal recepten! 

Let op: de recepten zijn in principe allemaal bedoeld voor 4 (en soms 6) personen. Gelukkig kun je ze verdubbelen!

Ga je een recept verdubbelen, sla dan je smaakmakers – zoals kruiden – even over. Vermenigvuldig deze met 1,5 in plaats van 2, anders wordt de smaak te overheersend.

Of het recept – na het verdubbelen – langer in de oven moet, ligt er maar net aan. Heb je een ovenschaal met hogere wanden, dan heeft je gerecht meer tijd nodig om gaar te worden. Gebruik je een lage ovenschaal, dan hoeft het gerecht niet veel langer in de oven. Kortom: stel je oventijd in zoals in het recept en kijk daarna even of het gerecht nog wat meer tijd in de oven nodig heeft.

Ga je voor een grotere groep koken op vuur? Een grote pan water duurt natuurlijk langer om aan de kook te brengen. En gooi je vervolgens veel koude groente in het kokende water, dan duurt het langer voordat alles weer kookt. Hou daar rekening mee in je planning. Desnoods kook je groente in twee verschillende, kleine pannen.

Lees ook: Grote groep te eten? Deze 6 saladerecepten zijn vegetarisch

smokey soft taco’s met gehakt, chipotlesaus en koriandersalsa
Taco’s zijn altijd een goed idee. Dit recept voor smokey soft taco’s maak je met gehakt, chipotlesaus en koriandersalsa. Liever vegetarisch? Gebruik dan vegetarisch gehakt!  Maak ook eens deze zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa.
naar recept
smokey soft tacos | delicious
Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi
Deze Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi is een echte familiefavoriet. Heel fijn in de zomer, geschikt voor grote groepen en super om van tevoren te maken.
naar recept
kisir-rijstsalade-delicious
captains dinner met pittige eieren
Tip van Janneke: “Bij de vegetarische variant vind ik de pittige eieren perfect aansluiten. Ik maak ze niet te pittig voor de tweeling en zet de sambal apart op tafel. Als ze in de keuken helpen, mogen ze nog een lepel pindakaas in de saus laten smelten.”
naar recept
captain's dinner met pittige eieren
zoete-aardappeltaart met yoghurt, parmezaan en salie
Tip uit de keuken van Janneke: variëren met deze zoete aardappeltaart? Vervang de helft van de aardappel door pompoen, wortel en/of pastinaak.
naar recept
zoete-aardappelquiche - delicious
spaghetti met rundvlees, bier & bacon
Spaghetti met bier en langzaam uitgebakken bacon, flink veel knoflook en tijm en gulle scheut worcestersaus. Dit recept bevat alle ingrediënten om jouw nieuwe lievelingspasta te worden.
Bacon over? Maak de volgende ochtend ontbijtwafels met roerei en bacon.
naar recept
spaghetti rundvlees bier bacon - delicious
aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power!
Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris.
Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
naar recept
aardappelsalade doperwten
perfecte runderstoof
De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.
Stoven vraagt weinig actie, maar wel geduld: draai het vuur niet hoger, dan gaat je stoof koken in plaats van stoven. Sommige kleinste gaspitten gaan toch nog te hard. Gebruik dan een warmteverdeler onder de pan. Op inductie, elektrische kookplaat en in de oven gaat stoven ook erg goed.
Let wel op dat het vocht waarin je stooft nooit kookt, maar heel zachtjes pruttelt. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C. Door het zachtjes te laten pruttelen lost het bindweefsel in het vlees op, maar droogt het vlees niet uit. Laat vlees in het stoofvocht iets afkoelen voordat je het serveert. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt ook voor een sappig resultaat.
naar recept
Runderstoof
spaghetti met linzen & bacon
Écht lekker kan soms zo simpel zijn. Janneke kookt graag in weinig tijd, zonder dat je dat aan het resultaat kunt proeven. Deze linguine geef je een nog intensere smaak door het water (deels) te vervangen door donker bier of een lekkere scheut rode wijn.
Serveer absoluut met geraspte, parmezaanse kaas voor extra umami.
Zin in meer gerechten met bier? Maak deze speciale uiensoep!
naar recept
spaghetti linzen bacon Janneke ottolenghi
Noorse stoofpot met paddenstoelen, bacon & hazelnoten

Het is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend.
In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes. Maak extra, want hier wil je meer van!
Dit recept komt uit de nieuwste delicious.. Het tijdschrift staat helemaal in het teken van recepten uit de hele wereld. Koop hem hier!
naar recept
recepten met paddenstoelen Noorse stoofpot
mac ’n 2 cheeses met broccoli
Deze mac ’n cheese is niet alleen heel eenvoudig, de ovenschotel barst ook nog eens van de broccoli. Een echte familiefavoriet dus, want hij is lekker én voedzaam! Vind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel!
naar recept
Mac 'n cheese
cobbler met honingkaramelperen
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.
Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
naar recept
Shepherd’s pie met zoete-aardappelpuree
Engelsen zijn dol op pie, waaronder shepherd's pie. Ook bij de Olivers (Jamie Oliver was even de gasthoofdredacteur van delicious.!) staan ze regelmatig op tafel. Lekker, makkelijk te maken en zonder zorgen over de bodem die niet gaar wordt. Want een pie heeft geen bodem, alleen een dakje.
Een pie is ideaal wanneer je een etentje geeft: je maakt hem van tevoren en kunt gelijk met je gasten aanvallen.
Ook groots uitpakken met een dessert uit de oven? Deze butterscotchpudding met cranberry’s van de Britse Nigel is sticky, maar niet zwaar.
naar recept
shepherd's pie met zoete aardappel
supereasy lasagne met frisse avocado
In de geest van Jamie Oliver kookt Janneke 5 family favourites die ieder kind lekker vindt. Dus Poppy, Petal en de rest van Jamie’s kroost: houd je bord maar klaar!
Janneke: 'De frisse topping van gemarineerde avocado geeft deze makkelijk te maken vega lasagne net iets extra's'
naar recept
Supereasy lasagne met vega gehakt en frisse avocado
hele zalmzijde met kruidige ahorn-mosterdkorst
Met een laagje zoet-pittige mayo krijgt deze hele zalmzijde in de oven een verrukkelijke korst.
Want of je vis nu stoomt, en papillote bereidt, grilt, roostert of in de oven gaart, het is allemaal even lekker. Precies waar je zin in hebt in de zomer. Op naar de viswinkel of -kraam!
naar recept
zalm met kruidige ahorn-mosterdkorst
abrikozen-amaretticrumble met mascarponeroom

Chef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’
De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.
naar recept
abrikozen crumble
Vegan erwtensoep
We vieren de – aanstaande – herfst met deze vegan erwtensoep bomvol groente. In plaats van doperwten kun je ook spliterwten voor dit recept gebruiken.
Ga in dat geval uit van 350 g spliterwten, week ze 1 nacht van tevoren en kook ze in 35-40 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de gesneden groenten toe.
naar recept
vegan erwtensoep
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
Ook zo gek op paddenstoelen? In de herfst maken we het liefst elke week deze zalige, simpele én makkelijke paddenstoelensoep met tijm.
Meer weten over paddenstoelen? In dit artikel vertellen we je alles over wilde paddenstoelen.
naar recept
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
griekse-rijstsalade-met-kikkererwten-en-halloumi