nr.1 foodmagazine

Yvette van Boven’s gazpacho van pruimen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
aantal 4 | lunchgerecht, soep, voorgerecht | weekend | spaans | glutenvrij, vegan, vegetarisch
'Gazpacho is een slimme soep. Het is niet alleen heel erg lekker en verkoelend door zijn temperatuur natuurlijk, maar ook verfrissend door de kommer en bleekselderij, fris en zurig en vol van smaak door de tomaat en peterselie, romig door de olijfolie en soms wat oud brood én pikant door knoflook, ui en peper. Een uitgekiende balans die ik probeer terug te vinden in andere ingrediënten zonderde kracht van het originele recept te verliezen.
Zo kwam ik uiteindelijk op twee varianten uit. Een op basis van pruimen (reine victoria, die rode met geel vruchtvlees) en de ander gemaakt met mango. Die met pruimen werd thuis favoriet. Pruimen komen wat mij betreft heel goed in de buurt van tomaten, de bleekselderij die daar wat hard bij werd verving ik door venkel, voel je ’m al?'
kooktijd20 minuten
Wachten1 uur
totale tijd1 uur 20 minuten

ingrediënten

  • 3 rode pruimen bijv. victoria’s , gehalveerd en ontpit
  • ½ venkelknol grof gehakt
  • ½ komkommer zonder schil, in blokjes
  • 2 kurkdroge witte pistoletjes zonder korst, in blokjes (100 g)
  • 2 tl korianderzaad kort geroosterd in een droge koekenpan
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 2 tl chipotle in adobo pot*
  • 15 blaadjes basilicum + extra om te bestrooien
  • 4 el olijfolie + extra voor erover
  • sap en fijne rasp van 1 limoen + evt. 1 extra
  • handvol ijsblokjes
  • 1 tl roze peperbessen gekneusd
  • van alle groente- en fruit-ingrediënten voor de soep een paar eetlepels apart gehouden en in fijne blokjes
  • scheutje lekkere olijfolie

instructies

  • Houd wat van de pruimen, venkel en komkommer apart voor de topping en snijd in kleine blokjes. Doe de rest met de helft van de broodblokjes, de helft van het korianderzaad, de sjalot, de chipotle, de basilicum, 3 el olijfolie, de limoenrasp en -sap en de ijsblokjes in de blender en draai tot een supergladde soep. Blijf even draaien totdat het helemaal glad is. Zet ruim 1 uur in de koelkast om ijskoud te laten worden, zo kunnen de smaken ontwikkelen.
  • Bak intussen de rest van de broodblokjes in ± 1 el olie in een koekenpan al omscheppend goudbruin. Schud op een bord en laat afkoelen. Breng evt. op smaak met zout.
  • Proef na een uur de soep opnieuw: heeft hij meer zuur (limoen)?, pit (chipotle)? of zout nodig? Na het koelen wordt de smaak namelijk anders. Pas de soep naar je smaak aan. Hij kan ook wat zijn verdikt. Voeg gerust een scheutje water toe en roer goed door.
  • Schenk de gazpacho in 4 kommen en garneer met de peperbessen en alle apart gehouden toppings, ja állemaal, want dit maakt de gazpacho interessant: er moet ook iets van een crunch in, anders is je soep een babyhapje. Op alle manieren voeg ik dat toe, met knapperige groente, krokante croutons en knisperende zaadjes erop. Voor de frisheid verse basilicumblaadjes en voor de smeuïgheid is een gloep peperige olijfolie erop onontbeerlijk.
Voedingswaarde:
calorieën: 227kcal
|
eiwit: 4g
|
vet: 13g
|
koolhydraten: 20g
auteur: Yvette van Boven
* Chipotle in adobe zijn chipotlepepers in een rokerige tomatensaus. Te koop in de ruim gesorteerde supermarkt.
Variatie Gebruik in plaats van pruimen 1 kleine of iets meer dan een halve grote mango in blokjes.
Psst… Wist je al dat Yvette van Boven gasthoofdredacteur wordt van delicious. magazine nummer 9? Pre-order het nummer nu via onze website en ontvang het als eerste in de brievenbus!
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Receptuur: Yvette van Boven | Fotografie: Eric van Lokven | Styling: Cyn Fedinandus | Bereiding: Bart Stuart