Zet jij regelmatig kip uit de oven op het menu? Dat kunnen we goed begrijpen. Om de bekende slogan weer te gaan herhalen, is misschien wat flauw… Maar, kip is wel echt een veelzijdig stukje vlees. Kip dus. Uit de oven. Dit zijn onze favoriete recepten.
Zoveel wereldkeukens, zoveel soorten ovenkip. Begint het water je al in de mond te lopen als we het hebben over Marrokkaanse kip? Of juist Surinaamse kip? Hou je van pittig of juist een romige smaak? We zijn in ons archief gedoken en hebben van alles wat in onderstaande lijst gestopt.
Er is één onderverdeling: wil je drumsticks of filet in de oven klaarmaken of ga je voor een hele kip? In het laatste geval wil je wat verder naar beneden scrollen.
Hoe lang moet kip in de oven?
Hieronder vind je een schatting, maar controleer altijd of de kip goed gaar is.
Hele kip uit de oven: 20 minuten per 450 gram + 20 minuten extra op 180°C.
Kipfilet: eerst aanbraden in de pan tot ze goudkleurig zijn en daarna 10 minuten op 180°C in de oven.
Kippenpootjes: 35 minuten op 180°C.
Hoe weet je of kip gaar is?
Soms is alleen een kookwekker niet genoeg. Om er zeker van te zijn dat je kip gaar is, gebruik je deze methodes.
Kijken: Snijd in het vlees om te kijken of het door en door wit is (en niet roze). Kijk of er helder sap uit loopt. Steek een prikker in het dikste deel van de kip en vang in een theelepel wat van het sap op dat eruit loopt. De vogel is gaar als dit niet roze is.
Voelen: Steek een metalen spies in het dikste deel van de kip. Tel tot 5 en trek er weer uit. Als de spies gloeiend heet aanvoelt, is de kip gaar.
21 recepten kip uit de oven
Kipfilet, -vleugeltjes en drumsticks uit de oven
Hele kip uit de oven
Bekijk ook onze lijst met de lekkerste zalmrecepten uit de oven!
Meer inspiratie nodig? Bestel het laatste nummer van delicious. magazine.