Spaanse witte-bonensalade

Spaanse bonensalade
glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 | bijgerecht, hoofdgerecht | | spaans | glutenvrij, lactosevrij
Culinair redacteur Merijn Tol duikt in de bonen. En wel bij 'bonengek' Henk Zuidema, die het Friese Woudboontje en meer lekkere Hollandse bonen teelt in Friesland. Natuurlijk maakt ze er heerlijke recepten mee, zoals deze Spaanse bonensalade met een zilte ansjovisdressing en geroosterde tomaat.
Bekijk ook: peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten
kooktijd55 minutes
weken6 hours
totale tijd6 hours 55 minutes

ingrediënten

  • 500 g witte bonen* 4-6 uur geweekt
  • 1 biocitroen
  • 3 middelgrote coeur de boeuf* tomaten, of andere grote rijpe tomaten
  • 200 ml olijfolie + extra om de artisjok in te bakken
  • 2 verse artisjokken*
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 2-3 el sherryazijn
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 bosje peterselie, heel fijn gesneden

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Giet de geweekte bonen af en kook ze in ruim water met zout in 45-55 min. beetgaar.
  • Halveer intussen de citroen en tomaten horizontaal, bestrooi met zout, besprenkel met olijfolie en rooster ze op de bakplaat in 25-30 min. gaar, met schroeiplekjes.
  • Snijd driekwart van de bovenkant van de artisjok horizontaal af. Schil nu de artisjok als een appel. Steek en schep met een lepel het hooi van de bodem af. Als je artisjokken uit de diepvries* hebt, neem dan 2-3 bodems uit de verpakking en laat die ontdooien. Snijd de bodems verticaal in dunne plakjes, verhit wat olijfolie en bak ze goudbruin in 8-10 min. op hoog vuur. Bestrooi met zout.
  • Snijd intussen voor de dressing de ansjovis fijn en verwarm samen met de knoflook en 100 ml van de olijfolie in een kleine steelpan. Laat de ansjovis zo op laag vuur smelten. Voeg dan 1⁄2 geroosterde tomaat toe aan de ansjovisolie en pureer samen met de sherryazijn, het paprikapoeder en de rest van de olijfolie tot een romige dressing. Het lijkt veel maar de bonen kunnen het goed hebben. Breng op smaak met zout.
  • Giet de bonen af, laat wat afkoelen en meng ze met de peterselie en driekwart van de dressing. Schep de bonensalade op een schaal en verdeel de tomaten en citroenen ertussen. Verdeel de artisjok erover en besprenkel alles met de rest van de dressing. Knijp de citroenen op je bord naar smaak over de bonen. Geef er evt. zuurdesembrood bij.
Voedingswaarde:
calorieën: 619kcal
|
eiwit: 11g
|
vet: 52g
|
koolhydraten: 21g
auteur: delicious.
* Coeur de boeuf zijn grote, aromatische, vlezige tomaten met ribbels. Te koop bij goed gesorteerde groentewinkels of in de (na)zomer op markten en in sommige supermarkten.
Gebruik in plaats van witte bonen bijv. citroen- of krombekboontjes. Wil je snel klaar zijn, gebruik dan witte bonen uit pot of blik. In plaats van verse artisjokken kun je ook kant-en-klare artisjokbodems uit de diepvries nemen. Te koop bij mediterrane winkels. 
RECEPTEN, BEREIDING, TEKST: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS | STYLING: MAAIKE KOORMAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook deze stoofschotel met bonen en rookworst!

Spaanse bonensalade
R+ B: MERIJN TOL | F: CHANTAL ARNTS | S: MAAIKE KOORMAN