burrata! 17x onze favoriete gerechten

Burrata, het gezellige zusje van de welbekende witte kaas uit Italië, is bij ons al tijden favoriet. Ze is alles wat mozzarella is, maar dan nét een beetje beter. Deze verse, Italiaanse kaas komt uit de Italiaanse streek Puglia (Apulië). Je maakt er eindeloos veel lekkers mee, zoals burrata salades, truffelrisotto en parmezaanse kippensoep. Trek gekregen? We geven je een lekker lijstje met 17 favorieten. 

Lees ook: alles over witte kazen.

Wat is burrata?

Laten we eerst de anatomie van zo’n witte bol vol goeds induiken. Dat gaat het beste aan de hand van mozzarella: de kaas die van zowel buffelmelk als koemelk gemaakt kan worden. Buffelmozzarella is helder wit van kleur en een delicatesse, mozzarella van koemelk is meer crème van kleur en qua smaak en kosten minder uitgesproken.

Burrata komt uit Puglia, Italië en lijkt voor een groot deel op mozzarella. Door aan mozzarella extra wrongel en room toe te voegen, ontstaat er een nieuwe samenstelling. Deze bol is stevig van buiten, maar lobbig en romig van binnen. Snijd burrata maar eens open, dan zie je gelijk hoe de room uit de buitenste laag vloeit. De kaas eet je het liefst zo vers mogelijk en wij raden je aan hem lekker bij een speciaalzaak te kopen.

Waar eet je burrata bij?

Daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn: burrata is een kampioen wanneer het op combineren aankomt. De smaak is neutraal genoeg om overal bij te passen terwijl de structuur interessant genoeg is om maar weinig extra nodig te hebben.

De opengesneden kaas drapeer je heerlijk over een bord warme pasta voor een pasta burrata, salades upgrade je minstens zo makkelijk met een goede bol. Of wat dacht je van frisse, gestoomde groenten met de verse kaas, of een knapperige galette? Burrata gaat ook heerlijk op een toastje met olijfolie en geroosterde amandelen.

17 x recepten met burrata

Onze favoriete Italiaanse kaas doet ons het water in de mond lopen en jou waarschijnlijk ook. Tijd om de keuken in te duiken! Welk recept maakt jij vandaag?

sous-vide asperges met sinaasappel, pijnboompittenkruim en burrata
De mix van witte en groene asperges laat je heel langzaam sous-vide garen in sinaasappelsap in de stoomoven, waardoor ze heerlijk mals worden zonder hun bite te verliezen. De romige burrata en het knapperige kruim maken dit de perfecte antipasti om te serveren op een zonnige dag.
Koken met een stoomoven: alle ins & outs
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel! Eén oven waarmee je alle technieken die chefs gebruiken binnen handbereik hebt: bakken, braden, grillen, stomen en net als een pro je eten sousvide bereiden. Hoe fijn is dat?
naar recept
Sous-vide asperges met sinaasappel, pijnboompittenkruim en burrata
toastje burrata, olijfolie en geroosterde amandelen
Supermakkelijk en snel, maar oh zo lekker! Wijntip: vol zacht Italiaans wit uit Puglia, Franse pinot blanc of Duitse weissburgunder.
We love burrata! Probeer ook deze burrata caprese met aubergine en tomatenzaadjes.
naar recept
truffelrisotto met paddenstoelen & burrata
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
naar recept
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata
parmezaanse kippensoep met burrata
Rijk, voedzaam en versterkend: er gaat niets boven dampende soul soep. Phoebe Wood geeft je daarom dit recept voor krachtige, opbeurende en extra gezonde kippensoep met Parmezaanse kaas. Meer Italiaanse soep inspiratie: paddenstoelensoep met mascarpone.
naar recept
parmezaanse kippensoep - delicious
quadroni met burrata en boerenkoolpesto
Quadroni is een soort ravioli. Vul vierkante pastavellen met burrata en fijngesneden boerenkool en geef er zelfgemaakte pesto bij van babyboerenkool, walnoten, pijnboompitten, knoflook en geraspte parmezaan. Perfect voor een diner in Italiaanse stijl!Zin in traditionele boerenkool? Maak dan deze gegrilde rookworst met boerenkool.
naar recept
quadroni met burrata en boerenkool | delicious
burrata met geroosterde groenten, granaatappel & pistache
Een flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord.
Ook zo lekker bij romige burrata: peulen-kruidensalade en grissini.
naar recept
snelle pizza met pepperoni en burrata
Iedereen blijft eten van deze snelle pizza die je dankzij de 5 minuten-bodem rapido op tafel zet. Met pepperoni en burrata geef je er die echte Italiaanse smaak aan.
Ook heel lekker: panpizza met pesto en parmaham.
naar recept
snelle pizza met pepperoni en burrata-delicious
burrata caprese met aubergine en tomatenzaadjes
Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar recept
peulen-kruidensalade met burrata en grissini
Vier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!

Nog een lekkere salade met peultjes
naar recept
peulen-kruidensalade met burrata - delicious
vega-pakketjes met snijbiet, burrata & tomatenolie
Romige burrata met kleurrijke groentepakketjes vól smaak en homemade tomatenolie met saffraan. En dat allemaal binnen 30 minuten op tafel.
Bekijk ook onze favoriete recepten met burrata.
naar recept
burrata
pasta met burrata
Cacio Italiano! Van buffelmelk tot geitenmelk, van zacht tot hard, van mild tot pittig en van jong tot oud; wij kaaskoppen worden ontzettend gelukkig van Italiaanse formaggio. Vooral van burrata – Italiaans voor 'boterachtig' – kunnen we geen genoeg krijgen. In deze pasta wordt de fluweelzachte bol kaas gecombineerd met een pittige tomatensaus.
Ook heerlijk met burrata: pompoengalette van Yvette
naar recept
pastasaus populairste pasta recepten 2023
artisjokken-tomatensalade met radicchio en burrata
Serveer de authentieke smaken van onze favoriete cucina! Met deze salade met artisjokken en tomaten start jij je Italiaanse diner heel goed.
naar recept
artisjokken tomatensalade en burrata | delicious
savooiekool met burrata, citroenboter en pistache
Niets zo lekker als romige, volle burrata, helemaal in een gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat. De savooiekool met citroenboter maakt het gerecht helemaal af. Maken dus!
Fan van burrata? Dit zijn onze favoriete gerechten met burrata.
naar recept
savooikool met burrata - delicious
bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten
Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn.
Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'
Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
naar recept
Bruschetta met burrata | delicious
linzen-venkelsalade met ansjovisdressing en burrata
Salades zijn niet alleen lekker in de zomer, deze linzen-venkelsalade is heerlijk winters. Dragon en venkel geven een heerlijke anijssmaak, super in combinatie met de knoflookansjovisdressing, aardse linzen en frisse burrata.Als je deze dressing in de vijzel maakt, wordt hij romig en zacht. En vijzel je knoflook met wat zout, dan neemt de scherpe rauwe knoflooksmaak af. Goed om te weten! Probeer ook eens deze salade van gepekelde rode kool met roquefort.
naar recept
linzen-venkelsalade-delicious
panzanella met burrata en avocado
Panzanella is een klassieke Italiaanse broodsalade met tomaten en oud brood. Nog lekkerder met burrata en avocado!
En kun je geen burrata vinden? Goede buffelmozzarella is er ook heerlijk bij.
naar recept
Panzanella Ottolenghi - delicious
pompoengalette met burrata
In plaats van burrata kun je er ook volle, romige crème fraîche bij geven, maar zo’n dikke bol burrata is extra luxe en geeft zo’n groentegalette ineens allure!
Ben je op zoek naar nog meer luxe gerechten? Dit zijn onze favorieten met overheerlijke burrata.
naar recept
pompoengalette met burrata - delicious
snelle pizza met pepperoni en burrata-delicious