zalm uit de oven: de 13 ultieme recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
zalm uit de oven

Zalm uit de oven is zo’n gerecht waar je nauwelijks naar om hoeft te kijken, en toch steel je er keer op keer de harten van je tafelgenoten mee. Hou deze recepten in je achterzak, en je hebt voor elke gelegenheid het juiste zalmrecept te pakken!

Misschien is zalm uit de oven wel de lekkerste en eenvoudigste manier om zalm te bereiden. Je brengt een verse moot op smaak, legt de vis op een bakplaat en schuift ‘m de oven in. Zo simpel is het!

Hoewel er een aantal factoren zijn waar je rekening mee kunt houden zodat je zalmmoot sappig blijft. Want hoe lang moet zalm in de oven en op welke temperatuur?

Restje zalm over? Daarmee maak je deze te gekke Aziatische salade van Jamie

Hoe lang moet zalm in de oven

Dat is afhankelijk van de dikte van de zalm, of beter gezegd: het dikste deel van de zalmfilet. Per centimeter kun je uitgaan van 4 tot 6 minuten oventijd op 200 °C. Bij 4 minuten is de zalm gaar en warm van binnen, maar nog wel glazig, en bij 6 minuten is de zalm helemaal gaar. Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van je oven, dus houdt je vis in de gaten.

Wanneer is zalm uit de oven gaar?

Met een kernthermometer kun je checken of de zalm uit de oven de juiste temperatuur heeft bereikt, dat is ongeveer 55 °C voor het dikste deel. Je kunt de garing van je zalmmoot ook controleren met een vork. Als de zalm gemakkelijk uit elkaar valt als je erin prikt, is hij klaar.

Zalm in de hoofdrol

crunchy aardappels met zalm uit de oven
Gerechten met aardappel en zalm zijn altijd goed. Dit gezonde recept kan niet ontbreken in dat lijstje. De aardappel wordt heerlijk crunchy door het roosteren en getopt met veel kruiden. Het gerecht staat snel op tafel en is daardoor ideaal voor doordeweeks.
naar recept
Crunchy aardappels met zalm
zalm uit de oven met laurier-zuurkoolkorst
Zalm is op zichzelf al heel lekker, maar hij krijgt helemaal een bijzondere smaak met deze romige zuurkoolkorst en pittige oude kaas. Om over de kappertjessaus nog maar te zwijgen…
Ook lekker: freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
naar recept
ovengestoomde zalm
Waarom zou je een hele batterij potten en pannen uit de kast trekken als je op één bakplaat of in één ovenschaal een compleet maal kunt bereiden? Deze ovengestoomde zalm is snel klaar en lekker dat die is!
naar recept
zalm-delicious
hele zalm met citroen en kruiden uit de oven
Deze hele zalm uit de oven is ideaal voor een etentje of feestje. Zet de vis op tafel en iedereen kan meegenieten! Een hele zalm gaart zachtjes in een pakketje vol peterselie, dille en dragon.
naar recept
hele zalm uit de oven - delicious
thaise salade met gekaramelliseerde zalm
Eet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak.
Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
naar recept
thaise salade zalm
geroosterde wintergroenten met zalm
Warm je oven maar voor, want deze royale maaltijd met wintergroenten maak je zonder potten en pannen. Zalm en knapperige boerenkool in combinatie met de zoete smaken van biet en aardappel zijn een feest om te eten. Zin in nog meer zalm? Maak dan ook deze met laurier-zuurkoolkorst.
naar recept
marokkaanse zalm met geroosterde paprika
Grote stukken vis bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan eenpersoonsporties en het fornuis of de oven doen al het gaarwerk voor je. Dit zorgt voor fantastisch veel smaak. Proef maar eens deze Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
naar recept
marokkaanse-zalm-delicious
freekeh met zalm en honing-paprikaglazuur
Gek op zalm? Dit recept met freekeh en honing-paprikaglazuur is een echte aanrader!
Nog een lekker recept met freekeh: een salade met freekeh, koriander en merguez.
naar recept
freekeh en zalm - delicious
botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli
Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
naar recept
zalm-avocado-delicious
zalmforel met tahin en kruidensalade
Wát een plaatje deze zalmforel met tahin en kruidensalade… En lekker dat ‘ie is. Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmforel… Dat maakt dit gerecht tot de ultieme maaltijd om je gasten te verwennen. Meer inspiratie met zalm? Dit zijn onze 5 favorieten.
naar recept
zalmforel-tahin-delicious

Zalm in bladerdeeg of quiche

zalmpastei met prei
Warm jezelf eens op met een lekker winterse pastei. Onder het krokante dakje van deze pastei zit roze zalmfilet en romige prei verborgen. Na wat voorbereiding en een halfuurtje in de oven staat ie al op tafel, dus het is ook nog eens een snel recept. Fijn!
naar recept
zalmpastei-delicious
zuurkoolquiche met zalm en lente-ui
De Franse keuken kent veel verrassende regionale gerechten. Uit de Elzas komt deze redactiefavoriet: zuurkoolquiche met zalm (die je ook koud kunt eten)!
naar recept
zuurkoolquiche-delicious
Mediterrane zuurkoolstrudel met zalmfilet
Met het bladerdeeg van Tante Fanny zet je in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel. Verlekker je aan een rijkgevulde zalmstrudel.
naar recept
bladerdeeg