Zalm uit de oven is zo’n gerecht waar je nauwelijks naar om hoeft te kijken, en toch steel je er keer op keer de harten van je tafelgenoten mee. Hou deze recepten in je achterzak, en je hebt voor elke gelegenheid het juiste zalmrecept te pakken!
Misschien is zalm uit de oven wel de lekkerste en eenvoudigste manier om zalm te bereiden. Je brengt een verse moot op smaak, legt de vis op een bakplaat en schuift ‘m de oven in. Zo simpel is het!
Hoewel er een aantal factoren zijn waar je rekening mee kunt houden zodat je zalmmoot sappig blijft. Want hoe lang moet zalm in de oven en op welke temperatuur?
Restje zalm over? Daarmee maak je deze te gekke Aziatische salade van Jamie
Hoe lang moet zalm in de oven
Dat is afhankelijk van de dikte van de zalm, of beter gezegd: het dikste deel van de zalmfilet. Per centimeter kun je uitgaan van 4 tot 6 minuten oventijd op 200 °C. Bij 4 minuten is de zalm gaar en warm van binnen, maar nog wel glazig, en bij 6 minuten is de zalm helemaal gaar. Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van je oven, dus houdt je vis in de gaten.
Wanneer is zalm uit de oven gaar?
Met een kernthermometer kun je checken of de zalm uit de oven de juiste temperatuur heeft bereikt, dat is ongeveer 55 °C voor het dikste deel. Je kunt de garing van je zalmmoot ook controleren met een vork. Als de zalm gemakkelijk uit elkaar valt als je erin prikt, is hij klaar.