glutenvrije hazelnoottaart met halva en abrikozen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
hazelnoot meringuetaart glutenvrij
glutenvrij
aantal 8 | gebak, nagerecht, taart, zoet | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, najaar, vakantie, weekend | amerikaans, midden-oosters | glutenvrij
Let’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen!
Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.
Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie.
Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
kooktijd35 minuten
oven1 uur
totale tijd1 uur 35 minuten

ingrediënten

  • boter om de vorm in te vetten
  • 200 g blanke hazelnoten
  • 400 g gedroogde abrikozen
  • 6 eiwitten
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 600 g halva*, in 1 cm-blokjes
  • 125 g amandelmeel

glazuur

  • 200 g ricotta, uitgelekt
  • 100 g poedersuiker, gezeefd
  • rasp en sap van 1⁄2 biocitroen
  • 125 ml slagroom
  • ook nodig: springvorm van 24 cm Ø, stand- of handmixer

instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Rooster de hazelnoten en hak ze middelgrof.
  • Snijd 300 g van de gedroogde abrikozen in reepjes van 1⁄2 cm en snijd de rest in kleine stukjes.
  • Klop de eiwitten in een tafelmixer met ballongarde of met de handmixer op hoge snelheid tot zachte pieken. Klop geleidelijk de suiker erdoor. Klop door tot de suiker volledig is opgelost en je een stevig en glanzend mengsel krijgt.
  • Spatel daarna voorzichtig de halva, het amandelmeel, 150 g van de hazelnoten en de abrikozenreepjes door. Schep het beslag in de geprepareerde bakvorm.
  • Bak de taart ± 1 uur tot hij stevig aanvoelt. Haal uit de oven en laat in de bakvorm op een rooster volledig afkoelen.
  • Roer in een kom de ricotta, de poedersuiker, de citroenrasp en het -sap en de slagroom glad. Spreid een dikke laag glazuur uit over de bovenkant van de afgekoelde taart. Bestrooi de taart met de fijngesneden abrikozen en de resterende 50 g hazelnoten.
Voedingswaarde:
calorieën: 795kcal
|
eiwit: 19g
|
vet: 38g
|
koolhydraten: 93g
auteur: delicious.
* Halva zie info bovenaan. De beste halva koop je bij winkels met Midden- Oosterse producten. 

RECEPTEN, BEREIDING: MICHAEL RANTISSI | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
hazelnoot meringuetaart glutenvrij