glutenvrij
aantal 4 |
dessert, nagerecht, zoet |
feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
Diana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.Ook heel lekker uit de oven: appeltaartjes met sauternes-stroop.
voorbereiding25 minutes minutes
kooktijd2 hours hours
totale tijd2 hours hours 25 minutes minutes
ingrediënten
- 50 g boter
- 35 g fijne kristalsuiker
- 100 g kortkorrelige dessertrijst*
- 1 l volle melk
- 150 ml slagroom
- royaal versgeraspte nootmuskaat
- fijngeraspte schil van ½ biocitroen
- ¼ tl vanille-extract
- kweepeergelei
- 150 g bramen voor erbij
ook nodig
- metale bakvorm 2 l, ingevet
instructies
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Doe de boter, suiker, dessertrijst, melk en slagroom in een steelpan en breng het zachtjes aan de kook; roer door om de suiker te laten oplossen. Voeg een snufje zout, de nootmuskaat, citroenrasp en het vanille-extract toe en breng het weer zachtjes aan de kook.
- Laat de rijst ± 4 min. al roerend zachtjes koken tot je ziet en voelt dat de rijstkorrels een klein beetje zijn opgezwollen. Giet het mengsel in de vorm en zet het 2 uur in de oven. De rijst moet dan romig en gaar zijn, niet droog of plakkerig.
- Omdat de gebakken pudding er prachtig uitziet – hij krijgt een mooi goudbruin korstje – kun je hem zo in de vorm op tafel zetten en de kweepeergelei en bramen er apart bij geven, zodat iedereen zelf kan opscheppen.
calorieën: 388kcal
|
eiwit: 8g
|
vet: 22g
|
koolhydraten: 40g
auteur: delicious.
* Gebruik liever geen voorgekookte rijst, die kookt al snel tot pap. Kies evt. risotto- rijst of andere rondkorrelrijst.
Recepten: Diana Henry. Fotografie: Laura Edwards
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!