42x recepten voor de perfecte BBQ

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
lamsvlees-yoghurt-delicious

Niks is lekkerder dan op een zonnige dag barbecueën! Eerst even gezellig borrelen met drankjes en hapjes. Om vervolgens te smullen van al het lekkers van de BBQ. Dát is wat ons betreft ultiem genieten tijdens de zomer!

Vis, vlees of vega, het kan allemaal op de barbecue. Je kan eindeloos variëren met lekkere marinades, soorten kruiden en stukjes vlees of vis.

Wil je nog meer recepten voor op de BBQ? Koop dan nu onze BBQ-special!

BBQ voorbereidingen

Het aansteken van een barbecue is niet heel erg anders dan het aansteken van je fornuis – of het aanzetten van je kookplaat. Als je eenmaal je tools hebt verzameld en het belangrijkste apparaat (dat wil zeggen, de BBQ) hebt aangestoken, is het een fluitje van een cent om een heerlijke maaltijd te bereiden. In het begin moet je een paar basistechnieken leren – direct of indirect grillen – maar daarna, zoals bij elke vorm van koken, geldt hoe vaker je het doet, hoe intuïtiever het wordt.

Sauzen, boters en pekels

Je zou zeggen dat alles om het vuur draait, en dat is grotendeels waar, maar als het op smaak aankomt zijn het de marinades en bijgerechten die een middelmatige barbecue onderscheiden van een weergaloze barbecue. Oftewel, de echte pit zit in de kwaliteit van de sauzen, boters en voor de pro’s: de pekel. Hier delen we een aantal van onze favoriete sauzen, die zich perfect lenen voor de barbecue:

Marinade voor saté? deze 20 sauzen & marinades zijn een stuk spannender of maak deze klassieke bbq-saus!

Anders BBQ’en

Je kunt naast een stukje vlees of vis ook next level gaan tijdens de barbecue. Gril bijvoorbeeld eens een halve avocado, perzik, watermeloen of een trosje druiven. Verbazingwekkend lekker en ook nog eens vega! Benieuwd naar meer verrassende recepten voor op de bbq?

Alles op een stokje

geroosterde hoisin-kipspiesjes
Klein maar fijn, veel smaak én snel klaar. Met deze geroosterde hoisin-kipspiesjes zit je niet meteen vol en óh wat zijn ze lekker.
Ook lekker: snelle dumplings met zoetzure venkel.
naar recept
geroosterde hoisin-kipspiesjes - delicious
geglaceerde rundvleesspiesen met pittige salade
Ga voorbij aan de geijkte saté en rijg eens een spannende spies. Deze geglaceerde rundvleesspiesen met pittige salade bijvoorbeeld, lékker! Wij laten ons inspireren door smaken uit verre landen, van Azië tot het Midden-Oosten. Een spies alleen geschikt voor de bbq? Welnee, grillen kan ook prima!
naar recept
geglaceerde rundvleesspiesen | delicious
octopusspiesen met granaatappelglazuur en fattoush
Deze octopusspiesen zijn ideaal om je gasten te verrassen met een speciaal voorgerecht. Lekker en makkelijk als voorgerecht bij een doordeweeks vriendenetentje. Maar ze passen ook goed in een royaal weekendbuffet.
naar recept
octopusspiesen - delicious
pittig-zoete kipspiesen
Pak de (saté)prikkers maar uit de keukenla want we gaan spiesen! Deze heerlijk pittig-zoete kipspiesen zijn een ware verwennerij voor je gasten! Leg de kip ruim van tevoren in de marinade voor nóg meer smaak.
naar recept
pittig zoete kipspiesen | delicious
tabouleh met varkensspiesjes
Neem de tabouleh en een citroen los mee en stel je salade ter plekke samen. Het vlees verwarm je in een… tostigrill! Vegavariant: met tofoe of halloumi.
naar recept
tabouleh met spiesjes | delicious
Spicy falafelspiesjes met harissayoghurt
Een goede vegetarische optie voor de barbecue zijn deze spicy falafelspiesjes. De yoghurt, peterselie en citroenschijfjes zorgen voor een fris contrast tegenover de pittige harissa.
naar recept
falafelspiesjes
lamsspiesjes in chermoula
Chermoula is de bekende Marokkaanse vlees- en vismarinade die de typische kruidige smaak aan de traditionele gerechten geeft. Wij hebben voor deze lamsspiesen de komijn en citroen vervangen door het friskruidige karwij- en venkelzaad.
naar recept
lamsspiesen-delicious
van de BBQ: kalkoenspiesen met venkel en tomaat
Barbecueën hoort bij de zomer als schaatsen bij de winter. En wat houden we ervan! Dus stroop je mouwen op en gaar die karbonades en worsten aan één stuk boven de BBQ. Of ga voor mediterraan zoals onderstaande spiesen. Met een knipoog naar de Middellandse Zee.
naar recept
Kalkoenspiesen-delicious
Gegrilde kipspiesen met zoete aardappel
Vaderdag, een spannende wedstrijd, biertjes en mooi weer. Kortom BBQ time! Start nu met de voorbereiding en steek straks de barbecue aan. Geniet van gegrilde kipspiesen met een oranje tintje door de zoete aardappel.
naar recept
Gegrilde kipspiesen-delicious
visspiesen met garnalen & inktvis
Vis bij de barbecue? Maak deze visspiesen met garnalen en inktvis. Succes gegarandeerd! En makkelijk dat het is!
naar recept
visspiesen-delicious
halloumi-lamsvleesspiesen met honing-kruidenboter
Weer eens wat anders, deze spiesen met halloumi, lamsvlees en honing-kruidenboter. Lekker voor bij de barbecue, maar ook als onderdeel van een buffet of tafel vol hapjes.
naar recept
halloumi-lamsvleesspiesen
indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra
De Aziatische keuken is vaak dé favoriet en wij begrijpen precies waarom. Deze keuken zit namelijk vol smaakvolle specerijen, denk aan kurkuma en gember. Probeer deze Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra maar en geniet!
naar recept
indiase kofta couscous | delicious
lamsvlees met yoghurt en groentesalade
Aardappels, vlees en groente? Ja zeker! In dit recept vind je de moderne variant: vlees met seizoensgroenten, overheerlijk en snel klaar.
naar recept
lamsvlees-yoghurt-delicious
knoflookkip met courgettekoolsla
Deze knoflookkip is een heerlijke afwisseling op gewone kip. Met een knapperige korst en een zachte binnenkant. Bij ons loopt het water al in de mond! Geen barbecue? Uit de oven is de knoflookkip nét zo lekker.
naar recept
knoflookkip met courgette koolsla | delicious
saté van gemarineerd en geroosterd buikspek
Mister Kitchen proeft Zuid-Korea: van kimchi salades tot buikspek en alles wat er tussen in zit. Buikspek is ideaal vlees voor op de bbq. Maar ook in een grillpan rooster je het lekker krokant. En zó vol van smaak, heerlijk!
naar recept
buikspek-saté-delicious
chipotle-honey kipkebabs
Jord Althuizen heeft ons helemaal ingepakt met zijn flinke barbecueboek Smokey Goodness. We willen alle gerechten eruit maken. Deze kipkebabs hebben we al in onze testkeuken gemaakt. Smokey, spicy en zoet. Je kunt ze direct boven de kolen grillen (dus niet indirect), waardoor ze geschikt zijn om te maken op elke barbecue. Dit recept komt uit Smokey Goodness van Jord Althuizen. Hét barbecueboek van deze zomer. 
naar recept
kebabs-smokey-delicious
snelle souvlaki met koolrabi-yoghurtsalade
Zon, zomer, terras…dat combineren we graag in eigen keuken. Maak deze snelle souvlaki en droom weg naar een Grieks eiland. Oorspronkelijk wordt souvlaki boven een houtskoolvuur gegrild, dus zo heb je ook weer een excuus om de bbq aan te steken!
naar recept
souvlaki met koolrabi-yoghurtsalade | delicious
saté van gemarineerde en geroosterde kip
Mister Kitchen heeft Zuid-Korea al heel lang bovenaan de to-go-lijst staan en nu is het zover: een week lang eten zij zich door de unieke eetcultuur van dit culinaire schiereiland. Ze proeven onder andere deze saté van gemarineerde en geroosterde kip. Wij nemen je mee.
naar recept
saté-delicious
tandoorisaucijzen met pittige ananassalade
Geef kant-en-klare saucijzen éxtra veel smaak met deze yoghurtmarinade met Indiase specerijen. Waarom het werkt? De melkzuren in yoghurt breken de enzymen in het vlees af en maken het heerlijk mals. Zelfs een korte marinade van 30 minuten doet wonderen!
Probeer ook eens deze marinade met za'atar.
Dat komt omdat de yoghurtmarinade als eerste bakt zodra je de saucijzen blootstelt aan hitte (hallo, barbecue!). In traditionele marinades karamelliseert de suiker als eerste, maar in het geval van yoghurt is de zuivel de suikers voor. Zo ontstaat een heerlijk knapperig én sappig korstje! En dat maakt deze saucijzen net wat specialer.
naar recept
tandoorisaucijzen met pittige ananassalade

Een feestelijke barbecuetafel

gegrilde entrecote met rucolatopping & ciabattacroutons
Deze verrukkelijke gegrilde entrecote maak je zo. Serveer met deze zoete, gepofte uien en onweerstaanbare ciabattacroutons. Enjoy!
Trek in meer entrecote? Maak dan ook dit recept!
naar recept
entrecote-delicious
broodje geroosterd varkensvlees op z’n vietnamees
Waar wij in het barbecueseizoen trek in hebben? Fluffy broodjes gevuld met slowgegaard varkenvlees, knapperige pickle van rettich en wortel en een zoete saus met Aziatische smaakmakers.
naar recept
varkensvlees-delicious
thaise drumsticks met cashewsaus & salade
Deze Thaise drumsticks kun je gemakkelijk op de barbecue bereiden! Voeg als de saus nog te pittig is meer kokosmelk en cashewnotenpasta toe.
Ook lekker van de barbecue: gegrilde entrcote met rucolatopping.

naar recept
drumsticks-delicious
gehaktspiezen met couscoussalade & yoghurtsaus
Mediterrane producten geven direct inspiratie om te koken. Bijvoorbeeld dit heerlijke gerecht uit Turkije en Marokko. Smaakmakers zijn munt, knoflook en citroen en favoriet bij kinderen. Bijna alle ingrediënten zijn in de supermarkt of op de (bio)markt te koop. Ga voor zo vers én gezond mogelijk en alles komt goed!
naar recept
gehaktspiezen couscoussalade-delicious
beer can chicken van de bbq of uit de oven
Bier is een ingrediënt waar steeds vaker mee gekookt wordt en wij snappen wel waarom. Het geeft namelijk een smaakvolle twist aan je gerecht. Deze beer can chicken kan op de bbq of in de oven klaargemaakt worden.
naar recept
bier kip uit de oven | delicious
bbq-focaccia met worstjes
Bij de zomer horen heerlijke barbecuerecepten. Daar is deze eentje van. De focaccia maak je eerst helemaal zelf en vul je vervolgens met heerlijke worstjes van de bbq. Top het broodje af met de lekkere yoghurtdip. Enjoy!
naar recept
bbq-focaccia-delicious
scheermessen van de bbq
De officiële naam van scheermessen is mesheften. Er komen in Nederland drie soorten van voor, die leven in de Oosterschelde en de Waddenzee. Ze moeten net als andere schaal- en schelpdieren ruiken naar frisse zeelucht. Scheermessen zijn te koop op markten en bij goede viswinkels, of bestel ze bijv. bij https://www.schmidtzeevis.nl/schmidtzeevis.nl
naar recept
scheermessen-delicious
oosterscheldekreeft van de bbq
Verse kreeft heeft niet veel nodig. Bedek de kreeft na het grillen met zelfgemaakte basilicum-citroenboter et voila: een gerecht om je vingers bij af te likken!
Wil je toch iets meer doen met de kreeft? Ga dan voor cannelloni van knolselderij & truffel, gekonfijte kabeljauw en kreeft.
naar recept
oosterscheldekreeft van de bbq - delicious
broodje worst van de bbq met bier-uienmarmelade
Veruit het populairste recept van ons buitenfeestnummer? Deze broodjes worst van de bbq. Waarom? Omdat de bier-uienmarmelade verslavend lekker is. Je bakt de uien heel erg lang, totdat ze goed bruin bakken. Dan schenk je er fijn donker bier bij en laat je de marmelade inkoken tot een stroperige saus. Je kunt de hoeveelheden voor de marmelade makkelijk verdubbelen (neem wel een grotere pan) zodat je altijd een smaakmaker standby hebt staan. 
naar recept
broodje worst van de bbq | delicious
onglet met parmezaanfriet en salsa verde
Onglet is een vrij zeldzaam stuk vlees, want elke koe heeft maar één (kleine) onglet. Wij eten deze klassieker uit de Franse bistrokeuken het liefst met friet (mét parmezaan!) en fris-kruidige salsa verde. 
En de allerlekkerste friet maak je natuurlijk zelf. Wij geven tips & tricks voor superknapperige, homemade friet.
naar recept
PULLED PORK
BBQ met een kick! Je kunt gewoon barbecueën of — net als curry guy Dan Toombs — alles een kruidige kick geven met marinade, chutney of Indiase rub. Dat vraagt wel tijd om in te trekken, maar zo krijg je wel echt iets verrukkelijks. TIP: begin 1 dag of ± 3 uur van tevoren aan dit recept.
naar recept
pulled pork curry guy dan toomb
kulcha’s met truffel en pecorino
Kulcha’s zijn vergelijkbaar met naans, maar zijn niet gerezen. Dan: 'Het idee voor kulcha’s met truffel en pecorino is afkomstig van mijn vrienden bij restaurant Pataka in Londen. Dit recept is echt geweldig. Ik maak deze kulcha’s voortdurend. Ik bereid ze graag op het barbecuerooster direct boven het vuur.' Het recept is afkomstig uit het boek The Curry Guy BBQ van Dan Toombs.
Meer recepten voor op de barbecue? We deelden eerder dit lekkere recept met mosselen.
naar recept
kulcha's uit curry guy dan toombs
kipquesadillas met saus van gerookte peper en mangosalsa
Deze heerlijke kipquesadillas zijn gevuld met heel veel smeltende kaas. De saus van gerookte peper en mangosalsa maken het nog lekkerder en geven nét dat beetje extra pit. Op de barbecue gaat het snel, maar uit de grillpan is het nét zo lekker.
naar recept
spareribs met rabarberchutney en stamppotje rucola
Een superfijn duo: spareribs en rabarberchutney. Terwijl de spareribs op de bbq of in de oven garen, bereid jij de chutney. Easy!
Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.
naar recept
spareribs chutney rabarber - delicious
barbecue-mosselen met peterselie, knoflook en bleekselderij
Barbecue-mosselen? Jazeker! In de zomer kun je ze op de barbecue bereiden: lekker makkelijk. Niet alleen mosselen, ook andere schelpen kun je zo grillen op de barbecue of in een grillpan op je fornuis. Mosselen over? Gratineer ze! 
naar recept
barbecue-mosselen - delicious
koriandergarnalen met citrussalade
De Mexicaanse keuken is véél meer dan alleen streetfood. Om dat te bewijzen, maken wij deze authentieke Mexicaanse koriandergarnalen gerecht vol smaak, om je vingers bij af te likken. De garnalen serveer je met een heerlijk frisse citrussalade. 
Probeer ook eens deze Mexicaanse eieren met krokante aardappels.
naar recept
geroosterde groentesalade met halloumi
Halloumi is een zoute kaas uit Cyprus die een beetje doet denken aan feta. Hij is gemaakt van schapen- of geitenmelk en smelt niet snel. Daardoor is halloumi ideaal om te bakken of grillen. Heerlijk van de bbq!
Probeer ook deze burgers van portobello met halloumi.
naar recept
geroosterde groentenhaloumi - delicious
Gepofte zoete aardappels met kappertjes-hoemoes
Heerlijk op vers brood, maar ook als vulling in zoete aardappel doet hoemoes het geweldig! De voorbereidingen zijn zo gepiept, de oven of bbq doet de rest. Ook top: dit gerecht is vega en gluten- en lactosevrij!
naar recept
zoete aardappel met hoemoes | delicious
lamskoteletjes met granaatappel op z’n marokkaans
Gemarineerde lamskoteletjes gril je op de bbq of in de grillpan en serveer je met couscoussalade. De granaatappelmelasse geeft frisheid en het rozenwater een zoete aromatische touch.
naar recept
gegrilde kip met courgettesalade
Een hoofdgerecht binnen 15 min. op tafel? Kom maar door met deze heerlijke gegrilde kip met courgettesalade. Geen grill? Deze kip is net zo lekker op de bbq. De frisse courgettesalade is weer eens wat anders en maakt het gerecht helemaal af.
naar recept
gegrilde kip met courgettesalade - delicious
italiaanse burger
Dit zijn de echte Italiaanse smaken, maar dan op een burger. Buiten of binnen, geniet van de groenten, geurige kruiden en vlees in dit makkelijke zomergerecht.
naar recept
italiaanse burger | delicious
kalfsburger met avocadosalsa en maïskolf
Jersey-vlees is goed dooraderd en vol van smaak. Daarom is het heerlijk om niet te veel smaken aan deze burger toe te voegen. Een simpele avocado salsa en een geroosterde maïskolf is alles wat je verder nodig hebt voor deze zomerse burger.
naar recept
kalfsburger met avocadosalsa | delicious
perziksprits met gezouten karamel
Wij zijn dól op het bbq-seizoen. Dit dessert met perzik en gezouten karamel is wat ons betreft een echte zomerhit! Serveer de gegrilde perzikken met vanille ijs, gezouten karamelsaus en spitskruim.
Maak ook: Pizza met perzik en geitenkwark.
naar recept
lamsvlees-yoghurt-delicious