Griekse sinaasappel-revani met metaxa

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Griekse revani metaxa
aantal 4 | dessert, nagerecht, taart, zoet | familietijd, vakantie, weekend, zomer | grieks |
Staan er bij jou ook (vakantie)dranken in de kast die onaangebroken of half leeg blijven? Met zulke zomersouvenirs als Griekse metaxa maak je heerlijke toetjes.
Zoete sinaasappel en rul van semolina maken ‘m niet alleen héél lekker: de presentatie met siroop, yoghurt & frisse munt is ook geweldig. Serveer er een ijskoud glaasje naast, zo houd je je vakantieherinneringen levend. En maak er een dansje bij. Santé!
Of ga je toch voor deze sinaasappel-karamelcheesecake?
kooktijd30 minuten
oven40 minuten
totale tijd1 uur 10 minuten

ingrediënten

  • 2 biosinaasappels
  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 110 g suiker
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 125 ml Griekse yoghurt + extra voor erbij
  • 2 el metaxa slijter
  • 325 g fijne semolina
  • 50 g geraspte kokos
  • 2 tl bakpoeder
  • munt voor de garnering
  • ook nodig: rechthoekige bakvorm van ± 30×20 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

siroop

  • sap van 1 citroen
  • 2 el metaxa (slijter)
  • 100 g suiker

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rasp de oranje schil van 1 1⁄2 sinaasappel. Snijd de overgebleven sinaasappelhelft inclusief schil in dunne plakjes en de plakjes in kwarten. Pers de 1 1⁄2 sinaasappel uit voor de siroop.
  • Klop de boter met de suiker in ± 8 min. licht en romig. Klop een voor een de eieren door de boter tot ze goed zijn opgenomen. Klop dan ook de yoghurt, sinaasappelrasp en de 2 el metaxa erdoor.
  • Meng in een andere kom de semolina, kokos, bakpoeder en een flinke snuf zout. Meng het semolinamengsel met het yoghurt-mengsel. Schep het deeg in de bakvorm, strijk glad en leg de sinaasappelpartjes er mooi op. Bak in het midden van de oven in ± 40 min. gaar en goudbruin. Steek een houten prikker in de cake, als deze er droog uitkomt, is de cake gaar.
  • Meng intussen voor de siroop het sinaasappelsap met het citroensap en vul eventueel met water aan tot 100 ml. Breng het sap samen met de 2 el metaxa en de suiker aan de kook. Laat al roerend zachtjes ± 5 min. koken tot de suiker is opgelost.
  • Snijd met een scherp mes de warme cake in stukken en lepel de warme siroop erover. Laat de cake helemaal afkoelen en versier met wat extra munt. Geef evt. met wat extra Griekse yoghurt.
Voedingswaarde:
calorieën: 972kcal
|
eiwit: 18g
|
vet: 45g
|
koolhydraten: 118g
auteur: delicious.
TIP Je kunt de drank ook niet meekoken in de siroop, maar apart over de cake druppelen voor cake met een tic.
RECEPTEN: DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE: SOPHIA VAN DEN HOEK | STYLING : MAAIKE KOORMAN | BEREIDING: YVONNE JIMMINK.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Griekse revani metaxa