154x casual koken met (stok)brood & ciabatta

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
lasagne met brood en gorgonzola

Brood is de basis! ’s Ochtends met een lekkere lik jam, tussen de middag met een stevige plak kaas (al dan niet uit het vuistje op de fiets) en in grove stukken gescheurd als extraatje bij het avondeten. Brood kan áltijd.

Brood wordt al eeuwen gemaakt en we kunnen ons haast geen leven zonder voorstellen. Uit opgravingen blijkt dat het zo’n 14.000 jaar geleden in Jordanië al werd gebakken en gegeten. Of het nu gerezen of plat is, vers of oud: in bijna alle windstreken is het de hoeksteen van ons culinaire bestaan. Geen wonder, want het is voedzaam, makkelijk mee te nemen én waanzinnig lekker.

Het lekkerste brood

Ben je verzot op die vers gesneden, volkoren plakken van de bakker op de hoek? Fiets je om voor dat ene, stevige zuurdesem uit het andere dorp? Dan zitten we in hetzelfde team.

Het heeft een tijdje in het verdomhoekje gezeten, maar met de toename van het aantal verse bakkers, keert onze liefde voor brood ook weer terug. En terecht: brood bevat namelijk een hoop nuttige voedingsstoffen. Volkoren brood scoort het hoogst op de gezondsheidsmeter, maar ook voor meergranen en wit houden we graag een plekje vrij. Want zeg nou eerlijk, een kroket hoort gewoon op een zacht, wolkig wit puntje.

Onze recepten

Van vers tot oud en van zacht tot stug: dit zijn onze lekkerste recepten om lekker casual te koken. We zijn al onze recepten langs gegaan waar brood in verwerkt is. Om je een paar stappen te besparen is het meeste brood in de recepten al gebakken. Oud brood is ook heel geschikt om te gebruiken, je verwerkt het immers in een gerecht. Bak je graag zelf en doe je alles het liefst from scratch? Geen probleem, gebruik dan vooral jouw eigen gebakken bammetjes. Heb je je altijd al willen wagen aan zuurdesem, maar nooit de stap gemaakt? Begin dan nu!

Het is niet alleen lekker, het is ook de ultieme vorm van no-waste koken. Heb je een stuk over, dan kun je die altijd nog gebruiken om heerlijke bruschette’s, crostini’s, toasts, tosti’s, panzanella’s, broodpuddings en gratins mee te maken. Zo verspil je niets en eet je extra lekker. Duik in deze eindeloze lijst aan inspiratie, sla hem op en stuur hem door naar iedereen die hem goed kan gebruiken. Welk recept kies jij vandaag?

Stokbrood

Vietnamees stokbrood met vis en snelle gepekelde groenten
Komt de zomer dichterbij, dan ga je vanzelf lichter en gezonder koken. Maak bijvoorbeeld dit stokbrood op z'n Vietnamees met snel gepekelde groenten en een lekker stukje vis. Prima als lunchgerecht of klein hoofdgerecht.
naar recept
vietnameesstokbrood-deliciousmagazine
artisjok-kaasdip met stokbrood
Een stevige warme dip met romige, gesmolten mozzarella en stukjes frisse artisjok… Kom maar door! Deze artisjok-kaasdip is een en al comfort en doet het érg goed bij je gasten.
naar recept
artisjok-kaasdip met stokbrood | delicious
stokbrood met gebrande-knoflookboter
Bowl, huzarensalade, gevulde eieren, garnalencocktail en crêpe-suzettetaart… voor de een ’n feest van herkenning, voor de ander brandnew. Het eten van de jaren zeventig én de kleurige styling hebben we in ons extra dikke zomerfeestnummer vertaald naar nu. Met een uitgebreid buffet waarvan dit stokbrood met gebrande-knoflookboter trots deel uitmaakt. Heel easy om te maken en door de bereiding ziet het er fantastisch uit.
naar recept
stokbrood met gebrande knoflookboter | delicious
rundergoulash met stokbrood
Niets zo lekker als een pan stevige goulash op een kille winterdag. Deze verrukkelijke rundergoulash is één van onze lievelingen. Ook ideaal om van tevoren te maken! In plaats van brood kun je er ook rijst bij geven.
Ook lekker: kipgoulash met linguine.
naar recept
rundergoulash - delicious
franse uiensoep met croûtes
Na een lekkere bos- of strandwandeling of een eindje fietsen is zo’n kom uiensoep precies wat je wilt. Wanneer de geur van kaas en ui je keuken vult, komt iedereen in een mum van tijd aan tafel!
Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen
naar recept
franse uiensoep - delicious
crostini met Franse kaas & geroosterde druiven
Knapperige crostini met délice de bourgogne, zoete geroosterde druiven en amandelen. En een lekkere wijntip voor erbij: jonge frisse riesling uit de Elzas of Duitsland, chardonnay uit Macon.
Nog twee van die heerlijke crostini's: met salamiboter en spinazie of tuinboonpuree en pecorino.
naar recept
crostini toastjes - delicious
steak tartare tonnato met kruidenboter
Een combinatie van twee klassiekers: steak tartare en vitello tonnato. Een super snel recept waarmee je indruk maakt op gasten! Maak voor kinderen de kalfstartaar  aan met een beetje losgeklopt ei en wat paneermeel. Bak de tartaartjes in olijfolie mooi bruin en vanbinnen rosé of nét gaar.
Toch liever een van de twee? Maak dan deze Aziatische steak tartare
naar recept
Steak tartare tonnato_delicious
salade met geroosterde vis en antiboise
Zolang het mooi weer blijft, genieten we elk weekend van de bbq! We maken deze lekkere geroosterde visjes en een Franse salade. Met Zuid-Franse antiboise als zomers bijgerecht: een ‘dressing’ van olijfolie, heel kleine blokjes tomaat, kappertjes, kruiden, olijven, natuurlijk knoflook en evt. wat citroensap. 
De bbq toch aan? Maak ook een portie scheermessen
naar recept
Salade met geroosterde vis en antiboise - delicious
lauwwarme trostomaatjes met geroosterde ricotta
To die for: warme, zoete tomaatjes bij romige ricotta… mmmmm!
naar recept
ricotta met geroosterde tomaten
zeebaars & schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse
Chefkok Alain Caron maakt voor ons een zeebaars en schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse. Een klassiek Frans gerecht met saffraan, sinaasappel en venkel!
Je kunt de bouillabaisse 1 dag van tevoren maken.
naar recept
zeebaars & schaal- en schelpdieren-delicious
potted forel met cornichons
Zo heb je forel nog nooit gezien. Zijdezacht en bomvol smaak door de knoflook, citroen en cornichons (oftewel kleine, knapperige augurkjes). Dit is een hapje waar we blij van worden.
Ook een lekker hapje: geroosterde hoisin-kipspiesjes.
naar recept
broccoli-kippensoep
Broccoli-kippensoep maak je zo: gaar verse broccoli en spinazie in kippenbouillon en pureer tot een prachtig groene soep. Haal een kant-en-klare gegrilde kip en doe het kippenvlees in de soep. Beetje pit erbij: meng danish blue of roquefort met ricotta, beleg er toast mee en geef dat als bijgerecht. Wat heb je dan? Groene soep & blauwe kaas… supercombi!



Prima combi: broccoli en kip. Dit broccoli-kipgerecht heeft Chinese roots.
naar recept
broccoli-kippensoep
kaasfondue van emmentaler en beaufort
Kaasfondue: het doet ons altijd een beetje denken aan zo’n retro-oranje fonduepan op tafel waar je vroeger met de hele familie omheen zat. Dat kan natuurlijk ook wat moderner en meer ‘delicious.’! Maak deze kaasfondue van emmentaler en beaufort.
naar recept
kaasfondue van emmenthaler en beaufort | delicious
zoete aardappelsoep met gebakken uien
Met onze wereldrecepten ben je snel en makkelijk even weg uit eigen land! Vandaag één van onze favorieten: zoete aardappelsoep met gebakken uien.
naar recept
zoete aardappelsoep met gebakken uien | delicious
manhattan mosselchowder met pastinaak
Speciaal voor familietijd maakte Janneke gerechten vol specerijen. Deze mosselchowder krijgt een boost door de tijm en laurier. Deze chowder wijkt af van de bekende romige, lichte chowder, doordat de basis uit tomatenbouillon bestaat, wat de chowder mooi oranje-rood kleurt.
naar recept
mosselchowder-delicious
runderschenkel met cassoulet, crostini met merg en gremolata
Botermalse runderschenkel die toch nog z’n structuur houdt, grote bonen die zwemmen in het stoofvocht, een gremolata die ’t net wat frisser maakt en crostini erbij met geroosterde merg. Dit gerecht is voor fans die écht willen uitpakken.
naar recept
runderschenkel-delicious
salade met gepocheerd ei en hollandaise met dragon
Met de brunch iets speciaals op tafel zetten? Maak dan deze salade met gepocheerd ei en hollandaise met dragon. delicious.friend Yvette: ‘Je kunt de saus en gepocheerde eieren van tevoren maken, maar natuurlijk ook à la minute. Pocheer de eieren dan in totaal 3 minuten, zodat de dooier zacht blijft, en bewaar ze op een warm bord, afgedekt met aluminiumfolie.’ Nou…appeltje eitje!
naar recept
Salade gepocheerd ei-delicious
moorse lamschenkels
Een dagje op z’n Spaans? Met deze Moorse lamschenkels dans je de flamenco in no-time. Drink er Spaans, rood en zacht bij: een lichte crianza of een wijn die gemaakt is van de tramnillo druif uit La Mancha.
naar recept
moorse lamschenkels - delicious
tartaar van rauwe rivierkreeft
Voor veel mensen is het al een verrassing dat de beste kreeft ter wereld uit onze eigen Oosterschelde komt. Maar dat er in onze sloten een invasie van uitheemse rivierkreeftjes plaatsvindt, daar vielen ook onze monden van open! Van verbazing én van lekkere trek. Want waar deze geschaarde vrienden ook vandaan komen, Mister Kitchen weet na een laat winterse expeditie precies waar ze thuishoren. In de pan!
naar recept
Tartaar van rauwe rivierkreeft - delicious
trio van borrelhapjes
Voor een feestje of als appetizer. Bij een goed glas wijn of een fris biertje. Borrelhapjes zijn altijd een goed idee. Janneke maakt een borrelhapjestrio met ricotta-mascarponecrème. 
naar recept
koude maïs-broodsoep met feta
In Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
naar recept
broodsoep met maïs

Crostini

gerookte makreel op crostini met mayo
Eind vorig jaar verdiepte Mister Kitchen zich in vis. Samen met de Zeeuwse sterrenchef Edwin Vinke – van restaurant De Kromme Watergang – startte ze de zoektocht en met succes: simpele & duurzame feestvisrecepten. Waaronder dit easy recept voor gerookte makreel op crostini.
naar recept
crostini gerookte makreel-delicious
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino
Een blad vol heerlijke crostini is super als voorgerecht of bij een glas wijn. Rooster brood, wrijf het in met knoflook en schep er verschillende toppings op. Geef er eventueel ook nog buffelmozzarella met kerstomaatjes en Taggiassche olijven bij.
naar recept
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino
crostini alla Toscana met boter, kappertjes-peterseliesalsa & ansjovis
In Toscane vind je net zoveel gerechten met brood als cipressen in het landschap. Van panzanella tot pappa al pomodoro en acquacotta, ‘gekookt water’ verrijkt met brood en olijfolie en meer ingrediënten.
3x borrelhapjes voor bij de wijn, lekker bij de aperitivo!
naar recept
geroosterde tomatensoep met crostini’s
Hoe laat je een tomaat nog meer naar tomaat smaken? Door ‘m te roosteren. Dan concentreren de smaken zich, want het water verdampt en de suikers in de tomaat karamelliseren een beetje. In les 6 leer je hoe je geroosterde tomatensoep met crostini’s maakt.
naar recept
geroosterde tomatensoep met crostini’s | delicious
bloemkoolcrème met kruidencrostini
delicious.friend Janneke Philippi schreef vorig jaar een nieuw kookboek, eentje waar wij heel gelukkig van worden, want het staat bomvol soepen. Precies waar we in deze tijd van het jaar naar hunkeren. ‘Bloemkool is een enorm veelzijdige groente. Gekookt in melk en room zijn de fluweelzachte roosjes een heerlijke basis voor deze soep. Geroosterd in de oven krijgt zo’n oer-Hollandse bloemkool ineens een hartige mediterrane smaak. De combinatie van beide bereidingswijzen vind ik leuk en vooral erg lekker. Ik maak de soep ook graag met paarse of groene bloemkool.’
naar recept
bloemkool soep | delicious
bruschette met bospaddenstoelen en pittige feta
Bruschette met paddenstoelen… Makkelijk eten voor een doordeweekse dag of als lekkere weekendlunch. De feta met een beetje extra pit, maakt dit gerecht helemaal af!
Nog een lekker hapje: pizzaspiraaltjes.
naar recept
bruschette met bospaddenstoelen | delicious

Ciabatta

tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta
Van deze goud-geel gekleurde soep word je instant vrolijk! De geroosterde paprika’s geven deze tomatensoep een extra rijke smaak. Kun je lastig aan gele tomaten komen? Je kan de soep uiteraard ook altijd met rode tomaten maken, neem dan ook rode paprika’s. Serveer ‘m met een knapperige knoflookciabatta.
naar recept
gegrilde entrecote met rucolatopping & ciabattacroutons
Deze verrukkelijke gegrilde entrecote maak je zo. Serveer met deze zoete, gepofte uien en onweerstaanbare ciabattacroutons. Enjoy!
Trek in meer entrecote? Maak dan ook dit recept!
naar recept
entrecote-delicious
Tomatengratin met parmezaan, gekaramelliseerde knoflook & salsa verde
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite.
Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
naar recept

Focaccia

focaccia di Recco
Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
naar recept
zoete & hartige panfocaccia
Heerlijk voor bij de lunch, salade of het onbijt: deze panfocaccia’s. Je kunt naar eigen smaak ingrediënten toevoegen of weglaten.
naar recept
panfocaccia
bbq-focaccia met worstjes
Bij de zomer horen heerlijke barbecuerecepten. Daar is deze eentje van. De focaccia maak je eerst helemaal zelf en vul je vervolgens met heerlijke worstjes van de bbq. Top het broodje af met de lekkere yoghurtdip. Enjoy!
naar recept
bbq-focaccia-delicious
broodje vitello tonnato
Tonijn staat nog altijd in de top-drie van meest gegeten vis. Wie heeft er niet een blikje tonijn in de kast staan voor een snelle lunch? Maar of we in de toekomt nog zo makkelijk een blikje opentrekken… 
Varieer eens met andere vis. Bijvoorbeeld home made gerookte makreel. 
naar recept
broodje vitello tonnato-delicious
ossenstaart met abdijbier en tomaat
Vaak te vinden in soep, maar net zo lekker in een stoof. Heerlijk met een vers afgebakken focaccia. Janneke tipt: ‘Ik haal het vlees na het stoven al in de keuken van het bot. Je kunt er ook voor kiezen de stukken ossenstaart met been te serveren. Op een stoere plank bijvoorbeeld, met een kommetje saus en een stuk brood.’
naar recept
ossenstaart

Bruschette

bruschetta met krab-dragonyoghurt
Een feestelijke gelegenheid? Of gewoon een relaxt doordeweeks avondje? Deze bruschetta met een frisse yoghurt on top smaken altijd goed!
naar recept
bruschetta met krab-dragonyoghurt - delicious
bruschetta met artisjokken en gekonfijte tomaat
Heerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.
naar recept
bruschetta met artisjok en tomaat | delicious
bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten
Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn.
Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'
Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
naar recept
Bruschetta met burrata | delicious
wilde-paddenstoelenbruschetta
Volle wind tegen, dalende temperaturen en overal liggen gouden blaadjes; de herfst is in full swing! Vier de pracht van de herfst met deze Italiaanse wilde-paddenstoelenbruschetta. Simpel en snel, maar oh zo lekker!
naar recept
paddenstoelenbruchetta-delicious
bruschette met cannellinihummus & pancetta
Ons favoriete hapje van dit moment: knapperig brood, krokant Italiaans spek, zalvige hummus en lekker veel olijfolie.
Ook lekker: bruschette met tomatenconfit en ricotta.
naar recept
bruschetta cannelini hummus - delicious
bruschette met bospaddenstoelen en pittige feta
Bruschette met paddenstoelen… Makkelijk eten voor een doordeweekse dag of als lekkere weekendlunch. De feta met een beetje extra pit, maakt dit gerecht helemaal af!
Nog een lekker hapje: pizzaspiraaltjes.
naar recept
bruschette met bospaddenstoelen | delicious
bruschette met tomatenconfit en ricotta
Het ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook…
naar recept
tomatenbruschette - delicious

Belegd brood

broodje pulled zalm met basilicumsaus
Streetfood, wie heeft het niet gemist? De foodfestivals worden langzaamaan voorzichtig weer georganiseerd en Janneke veranderde haar eigen keuken om naar foodtruck. In het julinummer deelt ze haar favoriete streetfoodrecepten, waaronder deze broodjes pulled zalm met basilicummayonaise. Zó lekker, die konden we je niet onthouden.
Tip: bewaar de zalmbouillon voor risotto of maak er heldere soep van met knapperige venkel, prei en verse kruiden.
naar recept
Broodje pulled zalm met basilicumsaus
frisse courgette-citroensoep met zalm & gratinbroodjes
Ceviche staat voor het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, meestal in citroen of limoensap. Het zure sap maakt de vis mals, sappig en heerlijk fris. Een echte zomerbereiding dus die heerlijk smaakt bij courgettesoep!
naar recept
broodje stoofvlees
De voorbereiding is zo gepiept en de oven doet de rest. Het duurt even, maar dan heb je ook wat!
Ook heel lekker op een broodje: rendang.
naar recept
broodje stoofvlees - delicious
broodje worst van de bbq met bier-uienmarmelade
Veruit het populairste recept van ons buitenfeestnummer? Deze broodjes worst van de bbq. Waarom? Omdat de bier-uienmarmelade verslavend lekker is. Je bakt de uien heel erg lang, totdat ze goed bruin bakken. Dan schenk je er fijn donker bier bij en laat je de marmelade inkoken tot een stroperige saus. Je kunt de hoeveelheden voor de marmelade makkelijk verdubbelen (neem wel een grotere pan) zodat je altijd een smaakmaker standby hebt staan. 
naar recept
broodje worst van de bbq | delicious
broodje bakkeljauw met hotsauce
De delicious.redactie zit vlakbij toko’s die allemaal deze Surinaamse klassieker verkopen: broodje bakkeljauw! Mister Kitchen ontdekte voor ons al eens eerder het recept voor dit comfort food met een kick. Pas op voor de Madame Jeanette, want die is heel, héél heet.
naar recept
bakkeljauw-delicious
knolselderijburger
Burgers hoeven niet altijd van vlees of vis gemaakt te worden. Neem bijvoorbeeld dit recept met een burger gemaakt van knolselderij. Samen met de kappertjesmayonaise een heel smakelijk gerecht en perfect als vegetarische maaltijd.
naar recept
knolselderij burger
halloumiburger op briochebrood
Oef, deze halloumiburgers op briochebrood zijn een traktatie van de bovenste plank. Hartig van smaak en ook fris door de verse tomaat en krokante sla. Romigheid komt van de zelfgemaakte hamburgersaus. En de liefde? Die voeg je zelf toe tijdens het bakken.
Wat is halloumi?
De oorsprong van halloumi ligt op Cyprus. Halloumi wordt gemaakt van zowel schapen- als geitenkaas. Van nature is halloumi nogal zoute kaas die in smaak erg lijkt op feta, maar qua structuur meer overeenkomt met mozzarella. Je kunt halloumi goed verwarmen, het best onder de grill, dan geef je de kaas een lekker krokant laagje. Zodra de halloumi is verwamd serveer je hem anders wordt de kaas taai.
naar recept
mini-zalmburgers met kool, paprika & dillecrème
Verse zalmfilet is een echte smaakbom en ideaal om snel zelf gehakt van te maken. Maak er kleine burgers van en leg ze op een broodje samen met gebakken kool en dillecrème.
naar recept
mini-zalmburgers-delicious
gerookte hotdog met knolselderijremoulade en waterkers
Hotdogs zijn voor ons de ultieme guilty pleasure. Simpel, maar oh zo lekker! De zelfgemaakte knolselderijremoulade en smokey dog maakt deze versie van Janneke Philippi toch een beetje bijzonder. De waterkers zorgt voor extra pit.
Serveer een lekkere portie polentafriet bij de hotdogs.
naar recept
amores perros, de mexicaanse hotdog van brandt & levie
De beste hotdogs maak je zelf! Wij maken een hotdog met Mexicaans tintje: met mais, pepers, chipotle en avocado. Rokerig en pittig maar ook zoet, zout en knapperig met avocado om het weer een beetje te blussen!
Ook lekker: gerookte hotdog met knolselderijremoulade en waterkers.
naar recept
bull’s & dogs funky fresh hotdog
Worstjes met salami, zoete uien, oude komijnenkaas, zuurkool en korianderzaad, citroenmayo en rode kool, hangopsaus met komkommer en knoflook… de ene hot dog is de andere niet! Van broodje tot worst, van pepers tot saus, er valt veel te kiezen. In delicious.januari 2015 5 toprecepten, hier alvast ons covermodel!
naar recept
Bull's & dogs hotdog
mister kitchen’s hollandse hotdog met homemade worst
Mister Kitchen’s Dutch Dog verenigt hun Hollandse scharrelworst met lokaal lekkers als komijnekaas en andijvie. De hotdog is de ultieme snack, maar waar komt die naam vandaan? Het verhaal gaat dat hij uit Frankfurt komt. De cartoonist Tad Dogan maakte tijdens een polo-evenement een cartoon van een teckel die tussen een broodje zat, omdat er worstjes voor de honden werden verkocht.
naar recept
voorjaarsburgers met hummus en radijs-avocadotopping
Een burger om mee in voorjaarssfeer te raken: chewy zuurdesembrood belegd met easy homemade hummus en een flinke lams-runderburger met avocado-radijstopping.
Liever een vegetarische burger? Probeer dan deze kikkerwtenburgers met pompoen!
naar recept
voorjaarsburgers-delicious
kikkererwtenburgers met pompoen
Vegan burgers saai? Echt niet. Deze pompoen-kikkererwtenburgers zitten vól met smaak. Als je geen tijd hebt om de broodjes te maken, dan kun je ze natuurlijk ook kopen.
Nog kikkererwten over? Maak een van deze 10 heerlijke gerechten met kikkererwten.
naar recept
gekruide lamsburger met perenjam
Deze gekruide lamsburger met perenjam is niet zomaar een hamburger. De heerlijk kruidige smaak van de burger combineert goed met de zachtzoete smaak van de jam.
Maak ook eens deze Italiaanse burger met parmezaan en bacon.
naar recept
gekruide lamsburger met perenjam delicious. burgers
kipburger met avocado, bacon en cheddar
Homemade burgers zijn natuurlijk het allerlekkerst! Dit keer maken wij 'm met kipgehakt, avocado, bacon en cheddar. Werkelijk verrukkelijk.
Lekker voor erbij: spicy friet met garam masala.
naar recept
vegetarische burgers met halloumi, esfenaj en courgette
Wie een snelle, vegetarische maaltijd op tafel wil zetten zit gebakken met deze burgers! Belegd met goudbruin gebakken halloumi, courgette en Maza esfenaj.
naar recept
esfenaj burgers met halloumi | delicious
burger met bacon & shiitake
Deze flinke burger met bacon bestaat uit stevige bouwstenen: knapperige bacon, paddenstoelen en broccoli met knoflook. En uienringen, ketchup en augurken ontbreken natuurlijk ook niet.
5x de lekkerste hamburgers voor meer kookinspiratie!
naar recept
burger met bacon shiitake - delicious
wortelrösti-burger
Deze feestelijke mini burgers zitten vol wortel! Je serveert ze met augurk, rode ui en zure room! Lekker als hapje of iets groter als indrukwekkend voorgerecht!
naar recept
wortelrösti-burger-delicious
bietenburgertjes met truffelsaus
Met deze feestelijke bietenburgers zal niemand aan tafel die hamburger missen! Maak je burger vegan door kokosyoghurt, vegan mayo en een écht vegan broodje te gebruiken.
Nog zo'n feestelijk vega voorgerecht: witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot.
naar recept
bietenburgertjes met truffelsaus - delicious
pikante visburger met venkel
Eens een andere burger proberen? Deze pikante visburger is gemaakt met schelvis uit de Noordzee. Muhammara zorgt voor extra pit en is gemaakt van paprika, granaatappel en walnoten.
naar recept
pikante visburger met venkel | delicious
satéburger met sperziebonen en honing-kokospinda’s
Echt verrukkelijk op deze satéburger: zoetzure sperziebonen. Kook de sperziebonen een dag eerder beetgaar en doe ze in een (weck)pot. Schenk er een warme marinade van gelijke delen wittewijnazijn en suiker over en laat de bonen afkoelen. Zet ze minstens 12 uur koel weg om te marineren. Maak ook eens deze heerlijke lamsburger van Janneke Philippi!
naar recept
Satéburger met sperziebonen - delicious
burgers van portobello met halloumi
Doordeweeks wil je supersnel aan tafel, maar óók lekker eten! Maak deze portobelloburgers met halloumi,  rucola en avocado. Broodje toasten en klaar is je burger, binnen 30 min. Van dit soort easy en vlugge recepten kun je er nooit genoeg hebben!
Halloumi-fan geworden? Maak deze vegetarische balletjes met halloumi.
naar recept
portobelloburger - delicious
italiaanse burger
Dit zijn de echte Italiaanse smaken, maar dan op een burger. Buiten of binnen, geniet van de groenten, geurige kruiden en vlees in dit makkelijke zomergerecht.
naar recept
italiaanse burger | delicious
miniburgers met wildzwijn, chorizo en perenchutney
Deze miniburgers met wildzwijn, chorizo en chutney zijn kleine smaakbommetjes! De pittige chorizo en de fris-zoete perenchutney vormen een heerlijke combinatie! Serveer deze kleine hamburgertjes met een satéprikker als feestelijke kersthapjes!
naar recept
miniburgers wildzwijn - delicious
Courgetteburgers
Tijd om lekker uit te pakken. Deze burgers zetten je zintuigen én kookkunsten op scherp, want met de bijbehorende ingrediëntenlijst wordt het alles behalve saai. Moeilijk? Nee, dat dan weer niet!
Voor deze burgers gebruiken we glutenvrije ingrediënten. Wil je het hele gerecht glutenvrij maken? Kies dan ook voor glutenvrije burgerbroodjes. Zulke broodjes scoor je bij de biologische supermarkt; in de meer doorsnee winkels zijn ook normale bolletjes zonder gluten verkrijgbaar.
Wees vooral niet zuinig met de mayo en gekaramelliseerde uien, die zorgen voor extra feestvreugde!
Lees ook: dit moet je weten over jackfruit
naar recept
oosterse kipburger
Favoriet op de redactie, de burger, maar dan nét even anders. Deze keer op z’n oosters. Kipfilet is supermager en is in dit recept aangevuld met pinda(olie). Alfalfa levert een hele waaier aan vitamines en paksoi zorgt voor de crunch.
naar recept
kipkburer-delicious
snelle burgers met bietensalsa en sla
Prima combi, deze burgers met een lekker frisse bietensalsa en sla. Toch nog een beetje fris en gezond. Pak je grillpan en over pakweg 20 minuten kan je aan tafel.
naar recept
snelle burgers met bietensalsa - delicious
vegaburger
Voor een écht lekker burger, ook vegetarische, gaat tout Amsterdam naar Burgermeester. Biologisch vlees voor de burgers, knapperige broodjes, frisse salades, gepofte aardappel en versgeperste sappen. Hamburgerketens pack your bags, je wilt namelijk nooit meer wat anders.
naar recept
burgers met chorizo en manchego
Chorizoworstjes zijn varkensworstjes die vers, gedroogd of halfgedroogd worden aangeboden, op smaak gebracht met gerookte-paprikapoeder, knoflook en chilipeper. Wij mengen ze graag door gehakt en vormen er flinke burgers van die we besmeren met een relish van zoete tomaten en gerookte paprikapoeder.
naar recept
burgers-chorizo-delicious
paardenburger met mierikswortel en friet van zoete aardappel
Vaders & burgers… een combinatie die niet te breken valt. Heb je een vader die wel eens een ‘ander’ stukje vlees wil proberen? Maak dan deze burger van paardenvlees. Een geweldige structuur en smaak en het doet niet onder voor goede kwaliteit rundvlees!
naar recept
paardenvlees mierikswortel - delicious
sandwich van walnootbrood met belegen kaas, zoete appel en witlof
Zin in een lekker, voedzaam en vullend broodje? Ga voor deze sandwich van walnootbrood met belegen kaas, zoete appel en witlof. Niet moeilijk, wel net even wat anders.
Old Amsterdam, nu ook in Belegen. Superhandig, en dan die smaak… Met de pittige, zilte,licht zoete smaak waar Old Amsterdam beroemd om is, maar dan een tikje milder.Kaas met karakter dus!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Old Amsterdam
naar recept
tosti deluxe met belegen kaas, gekaramelliseerde ui, walnoten en tijm
Ook tussen de middag wil je natuurlijk lekker eten. Heel makkelijk zijn dan de plakken Old Amsterdam Belegen. Daarmee maak je in no time zo’n melted sandwich.
Old Amsterdam, nu ook in Belegen. Superhandig, en dan die smaak… Met de pittige, zilte, licht zoete smaak waar Old Amsterdam beroemd om is, maar dan een tikje milder. Kaas met karakter dus!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Old Amsterdam. Kans maken op een jaarabonnement op delicious.? Laat hier je gegevens achter en doe mee!
naar recept
tosti deluxe met old amsterdam belegen
sandwich met knolselderij, mosterdspread en rauwe ham
Wij onze sandwiches maar wat graag met geblancheerde knolselderij en kropsla. De roomkaasspread houd je makkelijk een paar dagen goed in de koelkast. 
naar recept
sandwich-delicious
sandwich met krab
Mister Kitchen koestert duurzame delicatessen uit eigen water. Helemaal als ze wat minder populair of bekend zijn in onze keuken. Vandaar dit super eenvoudige recept voor een heerlijke krabsandwich. 
Bekijk hier hoe je krab het beste kunt koken en schoonmaken.
naar recept
krab sandwich - mister kitchen - delicious
auberginesandwich met parmaham
Deze sandwich met aubergine, tomaat en mozzarella is het lekkerst op een dikke snee zuurdesem brood. Heb je weinig tijd? Vervang de aubergine door een restje gebakken of gegrilde groenten.
Probeer ook deze snelle pizza met aubergine.
naar recept
sandwich met knolselderij, mosterdspread en rauwe ham
Wij onze sandwiches maar wat graag met geblancheerde knolselderij en kropsla. De roomkaasspread houd je makkelijk een paar dagen goed in de koelkast. 
naar recept
sandwich-delicious
geroosterde sandwich met vissambal
Vissambal is erg populair in Zuid-Afrika. Het wordt over het algemeen met gerookte vis gemaakt, zoals bijvoorbeeld de kingklipper, een aalachtige. In Nederland kun je goed gerookte forel, makreel of schar gebruiken.
naar recept
sandwich-delicious
croque monsieur à la Villa Augustus
Met deze croque monsieur van Villa Augustus kijk je een relaxte lunch recht in de ogen. De emmentaler en gruyère geven deze croque monsieur zo’n lekkere nootachtige smaak. Tip: In Villa Augustus staat hij ook vaak met kievietsbonencrème op de kaart.
naar recept
donker brood met aardappel, spek, mayo en koolrabi
Niks mis met onze boterhammen natuurlijk, maar de Scandinaviërs pakken het toch net iets beter aan. Een geroosterde plak oerbrood belegd met verse ingrediënten. Lijkt misschien op onze Hollandse boterhammetjes, maar veel mooier en vooral lekkerder!
naar recept
brood met aardappel spek mayo koolrabi - delicious
tosti’s in Midden-Oosterse stijl met kaas en snijbiet
Ook dol op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Dan zijn deze tosti’s in Midden-Oosterse stijl met kaas en snijbiet iets voor jou. Geef je lunch een upgrade met deze twist op de ‘gewone tosti’.
naar recept
tosti’s in midden-oosterse stijl | delicious
spaanse tosti met manchego, chorizo & kweepeeraioli
Geïnspireerd op de Spaanse keuken: Met pittige chorizo, smeltende manchego, tomaat & likkebaardend lekkere kweepeeraioli.
Ook lekker: savooiekooltosti met roquefort, sinaasappel & cranberry.
naar recept
Spaanse tosti - delicious
mini-croque madame met gebakken kwarteleitje
Een kleine versie van de klassieker, inclusief een klein eitje! Heerlijk voor de hele familie.
Ben jij toch in voor zwaarder geschut? Maak dan deze croque monsieur met witlof en komijnekaas.
naar recept
mini-croque madame met gebakken kwarteleitje - delicious
gerookte camembert met salade en brood
Vandaag een heel bijzonder gerecht: gerookte camembert. Met salade en brood erbij een makkelijk hoofdgerecht. Simpel en snel en altijd een succes! Extra fijn: zo'n kaasje hoef je maar 10 min. te roken, dus sla maken, brood snijden en binnen een half uur aan tafel!
Geitenkaas kun je ook prima roken! Lekker met toast en ratatouille.
naar recept
camembert-deliciousmagazine
Zuurdesembrood met bloemkoolhummus en toppings
Gebruik dit recept als basis voor al je hummus-avonturen: denk aan zoete-aardappelhummus, bietenhummus of pompoenhummus. Maar ook met een klassieke hummus van kikkererwten kom je een heel eind. Tip van de redactie: kies een écht goede tahini (het liefst die van Al Arz), want dat maakt een wereld van verschil. Deze is zacht en gelaagd in plaats van vlak en bitter en blijft heerlijk lang in je mond hangen. 
Voorbereiden: de bloemkoolhummus kun je één dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
naar recept
brood gevuld met walnoten en vijgen
De vulling van walnoten en vijgen geeft het brood een heerlijke nootachtige en zoete smaak. Heel lekker als je ‘m toast en besmeert met delicious.jam. 
naar recept
uienrarebit
Deze uienrarebit van Kirsten Eckhart is een mooie variatie op de Welsh rarebit of Welsh rabbit met veel ui en dragon.
naar recept
uienrarebit-delicious
zalmbroodjes met citroenboter
Krijg je vandaag toch nog onverwacht lunchgasten? Verras je gasten dan met deze heerlijke zalmbroodjes: eenvoudig, snel en feestelijk. Helemaal met een glaasje bubbels!
naar recept
zalmbroodjes-delicious

Brioche & zoet

torta dolce di riso (zoete rijstcake met limoncello)
De citrusrasp zorgt voor een frisse smaak en de rijstcake is erg lekker in blokjes die je aan cocktailprikkers bij de thee kunt serveren. Maak dit gerecht nooit met langkorrelige rijst, dat gaat absoluut niet lukken. Koop een goede kwaliteit risottorijst voor een volmaakt resultaat.
naar recept
zoete rijstcake met limoncello
brioche met warme aardbeien en honingricotta
Deze toast van Silvia Colloca is verrukkelijk. Zoals Silvia colloca zegt: ‘Wie voor zoet zwicht, maakt deze warme aardbeien met honingricotta op briochetoast’ Kun je geen genoeg krijgen van aardbeien? Maak je eigen aardbeienjam!
naar recept
broodpudding met ananas
Gooi oud brood nooit weg want je kunt er ontzettend lekkere dingen mee maken. Wat dacht je van deze broodpudding met ananas? Lekker!
naar recept
broodpudding met ananas
broodpudding
Dat geen brood meer de vuilnisbak in mag, weten we allemaal. Reserveren doe je ze voor croutons, broodsalade en niet te vergeten oma’s broodpudding die tegenwoordig, hetzij met wat meer fratsen, op de kaart van menig toprestaurant prijkt. Maar hoe maak je die nou, die goddelijke broodpudding?
naar recept
broodpudding-delicious
bread and butter pudding
Gisteravond ook weer ademloos naar het oh zo fijne Heel Holland Bakt gekeken? Nee? We praten je bij: deze aflevering stond he-le-maal in het teken van toetjes. Van de lekkerste chocoladetaarten tot sibérienne en ons favoriete no-waste-recept: bread and butter pudding. De kandidaten maakten hun eigen variant op deze ‘klassieker’. Wij als delicious.redactie kunnen dus niet achterblijven: rechtstreeks uit delicious. hét bakboek geven we je bread & butter pudding volgens delicious.!
naar recept
bread and butter pudding - delicious
wentelteefjes met geroosterde aardbeien & tijm
Als je zin hebt om het voorjaar eens goed te vieren, vervult dit gerecht al je behoeften. En wie is er niet gek op wentelteefjes? We maken ze lekker extra luxe met zoete, warme aardbeien uit de oven, smeltend ijs en geurige tijm.
naar recept
wentelteefjes met vijgen en karamelsiroop
Ouderwetse wentelteefjes worden helemaal hip door gekaramelliseerde vijgen en extra karamelsiroop.
Probeer meteen deze heerlijke wentelteefjes met perzik en hazelnoot.
naar recept
wentelteefjes met perzik en hazelnoot
Zo makkelijk, zo heerlijk en zo nostalgisch. De lekkerste wentelteefjes zijn nog een beetje zompig vanbinnen maar wel lekker knapperig van buiten. Serveer wentelteefjes met fruit en hazelnoot voor een frisse twist! 
naar recept
wentelteefjes met perzik en hazelnoot | delicious
wentelteefjes met pruimenjam
Een van onze favoriete toetjes is wentelteefjes. Chef Mike McEarney uit Sidney maakt ze nog fantastischer met zoete pruimenjam.
naar recept
Wentelteefje

Toast

avocadotoast met 3 toppings
We love toast met avocado! Vooral omdat we daar al onze favoriete toppings op kunnen doen. Voor nu geven we drie heerlijke opties: tuinbonen met ham, radijspickle en feta of krabsalade.
Nog zo'n topgerecht met avocado: gegratineerde avocado BLT-style.
naar recept
romige zuurkool met blauwe kaas op toast
Zuurkool is dé wintergroente bij uitstek. Ideaal voor stamppot, maar ook fantastisch als (zondagse) lunch! Gebruik het liefst Hollandse blauwe kaas, i.v.m. de zachte blauwschimmelsmaak die het heeft.
naar recept
romige zuurkool met blauwe kaas op toast | delicious
doperwtentoast met buffelmozzarella, citroen & basilicum
Feesthapje vooraf? Deze toastjes met mozzarella, doperwten, oude kaas en basilicum smaken naar meer! Ook fijn: deze heerlijke toastjes staan binnen 15 minuten op tafel. Genoeg tijd voor je gasten dus!
Nog zo'n heerlijk feesthapje: gevulde eitjes met avocadocrème.
naar recept
doperwtentoast met mozzarella | delicious
franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas
Kleine inspanning, groots resultaat met deze Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas. Dit is comfort food op z’n best (en je zit meteen goed qua groenten). Het ideale hoofdgerecht voor als je stiekem weinig zin hebt om te koken, maar tóch iets lekkers wil eten.
naar recept
franse toast met gerookte geitenkaas | delicious
kruidenroerei met toast en bacon
Ook op zaterdag- en zondagochtend staan we graag in de keuken. Misschien juist wel omdát het zondag is. Wil je snel klaar zijn, maar ook lekker ontbijten? Maak dan onderstand recept voor kruidenroerei met toast en bacon. In 15 minuten staat een delicious.ontbijt op tafel!
naar recept
kruidenroerei-delicious
Avocadotoast met topping naar keuze
Lekker makkelijk. Met de nadruk op lekker, maar ook op makkelijk! De keuze in plantaardig broodbeleg is reuze, maar om klassiek beleg te vervangen hoef je natuurlijk geen exacte vervanger te gebruiken. Denk liever in structuren en smaken: van romig tot stevig, van hartig tot zoet. Met groenten, peulvruchten en fruit varieer je eindeloos, en een mash van avocado is daar het perfecte voorbeeld van.
Om het wat spannender te maken voeg je knapperige structuren toe, zoals pepita’s, dukkah (een specerijenmix met noten) of vegan spekplakjes. En je zou het niet zeggen, want vet op vet, maar een scheutje grassige olijfolie doet ook wonderen en haalt de smaak van de avocado nog meer naar voren. Experimenteer zelf!
naar recept
toast met gestoofde snijbiet en crème fraîche
Het is tijd voor de markt. Snijbiet is er weer, een haast vergeten groente die gelukkig steeds meer van eigen bodem komt. Snijbiet is er in verschillende varianten, van witte tot groene, gele en rode stengels. Een combinatie geeft een prachtig bont palet op het bord. Van snijbiet kun je zowel het blad als de steel – ook wel ribben genoemd – eten. Met een stevige, volle smaak die doet denken aan spinazie, is het een heerlijke groente die je bovendien eenvoudig en snel op tafel zet.
naar recept
snijbiet-delicious
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
Ook zo gek op paddenstoelen? In de herfst maken we het liefst elke week deze zalige, simpele én makkelijke paddenstoelensoep met tijm.
Meer weten over paddenstoelen? In dit artikel vertellen we je alles over wilde paddenstoelen.
naar recept
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
zomersalade van bladgroenten, croutons, blauwe bessen en geitenkaas
Zeg ‘nordic cuisine’ en ons food-hart gaat sneller kloppen. Want veel ingrediënten zijn ook gewoon op Nederlandse bodem te vinden. Zoals deze zomersalade met bladgroenten, blauwe bessen en Hollandse geitenkaas.
naar recept
zomersalade van bladgroenten
kapucijners in tomatensaus met pancetta
Minta & Mae nemen de keuken van Janneke Philippi over en vieren de herfst. Dit keer maken ze kapucijners in tomatensaus met pancetta. Tip: als je de de kapucijners een avond eerder maakt, trekken de smaken nog beter in.
Ook zo'n herfsttopper: minestrone met cannellinibonen.
naar recept
eenpansgerechten makkelijk

Panzanella

Ottolenghi’s panzanella met saffraantomaten en gepekelde rode ui
Deze panzanella is een klassieker op de Florentijnse menukaart. Het is een salade die valt of staat met de kwaliteit van ingrediënten: haal ze het liefst op de boerenmarkt. Deze versie is er eentje à la Yotam met spannende honing-saffraantomaten. Probeer ook deze panzanella met burrata en avocado.
naar recept
Panzanella Ottolenghi - delicious
panzanella met burrata en avocado
Panzanella is een klassieke Italiaanse broodsalade met tomaten en oud brood. Nog lekkerder met burrata en avocado!
En kun je geen burrata vinden? Goede buffelmozzarella is er ook heerlijk bij.
naar recept
Panzanella Ottolenghi - delicious
panzanella con alici / tomaat-broodsalade met vers gezouten ansjovis
Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini, Amsterdam: ‘Maak deze salade het liefst smaakvolle tomaten en zelf ingemaakt ansjovis. Ansjovis schoonmaken is voor mij ontspanning, een soort meditatie.’
naar recept
panzanella-delicious
panzanella van zuurdesem
Het kadetje is fini. Denk tegenwoordig boule, zuurdesem en Libanees platbrood! Voor deze Toscaanse broodsalade heb je grof boerenbrood nodig en het is nog lekkerder als dat een paar dagen oud is! Meer Italiaanse recepten vind je in het juni-nummer van delicious.
naar recept
panzanella zuurdesem-delicious
panzanella verde uit Toscane
delicious.friend Janneke haalt haar inspiratie uit diverse Italiaanse streken en geeft ons recepten voor heerlijk, goed eten, waarvoor je niet te lang in de keuken staat. Zoals deze Panzanella verde.
naar recept
Panzanella Ottolenghi - delicious

114

Brood & broodkruim

spaanse tuinbonen met serranoham & ei
Bewaar de rest van de tomatenaioli in de koelkast. Lekker op een sandwich of als dip voor geroosterde groenten. Gebruik vertrouwde producten net even anders. Zo is een dikke plak serranoham ideaal voor knapperige hamreepjes. Ze geven deze spaanse tuinbonen een extra hartige smaak
naar recept
spaanse tuinbonen
krokante lasagne met gorgonzola
We laten ons deze keer inspireren door de Noord-Italiaanse keuken en geven er een snelle, easy draai aan. In Noord-Italië kan het ‘s winters behoorlijk koud en guur zijn. Italianen maken daarom heerlijke gerechten die iedereen verwarmen.


Vega lasagne met prei, ricotta & walnoten: óók Italiaans en óók verrukkelijk!

naar recept
lasagne met brood en gorgonzola
kaaskroketjes met zoetzuur
Dit zijn de meest smeuïge kaaskroketten die je ooit geproefd hebt. Bijkomend voordeel: ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken, het vergt alleen wat voorbereiding.
Ga je toch liever voor ham-kaaskroketjes?
naar recept
kaaskroketjes - delicious
risotto met taleggio, bloemkool en hazelnotenpangrattato
Dit is misschien wel de lekkerste risotto die je dit najaar maakt.
naar recept
risotto-delicious
fettuccine met pompoen en pancetta-pangrattato
Pompoen is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar en daarom ook prima in te zetten in voorjaarsgerechten. Het groen van de erwten en het oranje van de pompoen en de zachtgele kleur van de fettuccine brengen je meteen in lente sferen. 
naar recept
kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato
Gek op aubergine? Geef kippendijen met aubergines in de oven een mooi krokant laagje van kruidenpangrattato met oregano en knoflook.
naar recept
kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato - delicious
tartare van ei met pangrattato, kappertjes en puree
Een eitje is zo simpel, maar je kunt blijven variëren met ingrediënten. Tartare is dus ook perfect om creatief met restjes te koken.
Deze ingredienten heb je waarschijnlijk niet over… maar deze tartare met sint-jakobsschelpen en pata negra is ook heel lekker!
naar recept
tarte van ei knoflook pancetta - delicious
pasta met broccoli-tomatenroomsaus en saucijs
Janneke verdrijft de kou met heerlijk winterfood in delicious.januari. Neem nou deze pasta met broccoli-tomatenroomsaus. Heel fijn én het staat in een half uur op tafel!
naar recept
vegetarische balletjes met halloumi in tomatensaus
Heerlijk vega deze balletjes van kikkererwten en halloumi. De kaas geeft de balletjes niet alleen een lekkere smaak, maar zorgt ook dat ze niet uit elkaar vallen. Ook heel fijn: je kunt tot 2 dagen van tevoren de vegaballetjes draaien en de saus koken.
Nog halloumi over? Maak er courgettekoekjes met halloumi bij!
naar recept
risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato
Dit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.
Meer risottorecepten en inspiratie vind je hier.
naar recept
ribollita met snijbonen
Eén hap van deze ribollita met snijbonen, brengt je weer terug naar Italïe. Dit is een klassieker uit Toscane. De basis is altijd witte bonen, venkel, kool en stukjes oud brood en je kunt er zelf van alles bij doen. Geniet!
naar recept
ribollita met snijbonen - delicious
lasagne met gehaktballetjes
Ideaal als er weer eens te weinig uren in de week zitten: onze homemade diepvriesmaaltijden. In delicious.oktober geven wij je 5 recepten die allemaal bewaard kunnen worden in de vriezer. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen nog op te warmen in de oven. Bijvoorbeeld deze lasagne met gehaktballetjes en rozemarijnbechamelsaus.
naar recept
oesters met pancetta-limoenkruim
Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak. Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.
naar recept
recepten met limoen
gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus
In de maand oktober maken Minta & Mae deze overheerlijke gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus, perfect voor de frissere dagen! Extra fijn: in dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je een pompoen schilt.
Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar recept
gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus
koolraapsoep met miso en roggebroodkruim
De miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.
En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie.
Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar recept
Koolraapsoep met miso
ragout met hertengehaktballetjes en wilde paddenstoelen
Laat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.
Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
naar recept
hertengehaktballetjesragout met wilde paddenstoelen-delicious
gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella
We maken gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella, want doordeweeks gaan we voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd!
Nog meer ballen? Maak deze gekruide gehaktballetjes met dille-aardappeltjes.
naar recept
gehaktballetjes boerenkool pesto - delicious
kokkels, mosselen & zeewierrisotto
Deze risotto van Yvette van Boven zit vol met heerlijke ingrediënten van de Ierse kust. Yvette: ‘De Ierse kustlijn is eigenlijk één grote supermarkt waar je gratis en voor niks een maaltje bij elkaar kunt scharrelen’
In Ierland blijven? Probeer dan ook Yvette haar recept voor crumpets.
naar recept
risotto zeewier kokkels mosselen - delicious
camembertschnitzel met Provençaalse tomaten
Met minder dan 10 ingrediënten en in een half uur tijd staat deze klassieker met een twist op tafel! De camembert smelt iets uit het vlees. Dat mag, want zo geeft de kaas smaak aan het braadvocht. Wil je liever alle camembert in het vlees houden, gebruik dan meer prikkers om het vlees goed af te sluiten.
Toch geen zin in camembert? Probeer dan Janneke's roomschnitzel met paprika en champignons.
naar recept
salmorejo met serranoham
Fan van gazpacho? Probeer deze versie! Wij zijn ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Of maak pittige gazpacho met krab.
naar recept
gazpacho - delicious
hotdog met venkelsalade, knoflook, basilicum en salamikruim
De hotdog is de ultieme snack, maar waar komt die naam vandaan? Het verhaal gaat dat hij uit Frankfurt komt. Cartoonist Tad Dogan maakte tijdens een polo-evenement een cartoon van een teckel tussen een broodje, omdat er worstjes voor de honden werden verkocht. 
naar recept
gehaktbroodjes met krokant kruidenkruim
Deze gehaktbroodjes zijn ook lekker met gekookte Hollandse aardappels, gesmoorde savooiekool of bij stamppot. Of maak wat extra en snijd ze in plakken voor op een sandwich bij de lunch, of serveer ze in stukjes met een augurkje bij de borrel.
Probeer ook dit gehaktbrood met aardappelsalade.
naar recept
gehaktbroodjes - delicious
gefrituurde portobello’s met ovenfriet
Probeer in plaats van frikandellen of kroketten eens iets nieuws bij de friet. Deze gefrituurde portobello’s zijn super crispy en onwijs lekker! 
naar recept
gefrituurde portobello ovenfriet - delicious
kip met parmezaankorst en taleggiovulling
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus. 
naar recept
kikkererwtenpasta met spinazie & chili-knoflookkruim
Zin in spinazie? Kies dan voor dit snelle recept met kikkerwertenpasta en spicy chili-knoflookkruim.
naar recept
vis met citroen, olijven en gegratineerde venkel
Italiaans kán heel snel zijn, maar soms neemt het iets meer tijd in beslag. Iets meer werk dus, maar mamma mia wat smaakt deze vis met citroen, olijven en gegratineerde venkel goed!
naar recept
vis gegratineerde venkel-delicious
kokkels met massa de pimentão en véél koriander
Yvette van Boven kookt voor delicious. kokkels met massa de pimentão, een perfect zomergerecht. Yvette: ‘Zachte blokjes big combineren verrassend goed in dit gerecht met Hollandse kokkels en véél koriander. Eet sowieso meer kokkels van de Nederlandse kust: waarom zou je Italiaanse vongole invliegen als er zoveel lekkers hier voor het oprapen ligt?’
naar recept
kokkels met massa de pimentão | delicious
wortelsoep en dragonknoflookcroutons
Warm, koud of regen: soep kan altijd! En deze wortelsoep tjokvol groenten en dragonknoflookcroutons is écht genieten. De croutons zorgen voor een delicate smaakexplosie.
naar recept
wortelsoep en dragonknoflookcroutons | delicious
vis uit de oven met dukkah en geroosterde-knoflookmayo
Dukkah is een Egyptisch specerijen-notenmengsel dat je in een handomdraai zelf kunt maken. Dit kruidigmensel combineert zich prachtig met de zachte witvisfilets. Heerlijk voor een doordeweekse avond. 
Fan van dukkah? Maak dan ook eens de noten-zadencrunch van Merijn!
naar recept
vis uit de oven
GAMBERI GRATINATI – gegratineerde gamba’s met citroen en peterselie
‘Ik ben geen chef-kok en heb zelfs geen kookopleiding gevolgd, maar gewoon een Italiaanse die mensen kennis wil laten maken met de manier waarop wij thuis koken.’ – Silvia Colloca
naar recept
gamba
lamsracks met kruidenkorst en parmezaan-aardappels
Met Pasen wil je graag indruk maken op je gasten. Deze lamsracks met kruidenkorst zien er niet alleen verrukkelijk uit maar zijn ook nog eens snel klaar. Zo heb je extra veel tijd voor je gasten! 
naar recept
lamsracks
gehaktbrood met aardappelsalade
Dit gehaktbrood is voldoende voor 6-8 personen. En een restje gehaktbrood is heerlijk op een sandwich, bij of in een maaltijdsalade of verwarmd in tomatensaus met rijst of pasta.
naar recept
gehaktbrood-delicious
witlofgratin met spekjes
Een ultralekker stuk vlees komt helemaal tot zijn recht naast het juiste bijgerecht. Deze witlofgratin gaat bijvoorbeeld perfect samen met lamsgebraad. De witlof geeft gratin iets licht bitters en de gruyère zorgt voor een knapperig korstje. 
Alles is lekkerder met een kaaskorstje. Probeer ook deze aardappelgratin met bleekselderij.
naar recept
witlofgratin
vis met citroenlaagje met venkelpeterselie-kappertjessalade
Verpak je vis in een knapperig kruimel korstje. Het korstje in dit recept is gemaakt van broodkruim met knoflook en citroenrasp. Een echte lemon crumb. 
naar recept
lemon crumb
krokant risottotaartje met snijbiet
Dit krokante risottotaartje met snijbiet van Janneke maak je al drie weken van tevoren en vries je in. Zo hoef je met kerst enkel nog de taartjes te frituren. 
naar recept
kaassoep met worcestershiresaus
Yvette maakt haar eigen worcestershiresaus. Of zoals zij het zegt: woestlekkere saus. De smaakmaker gaat door dressings, bloody cocktails én in ultiem hartige kaassoep. Lekker hoor. Worcestershiresaus is een oud-Engels, gefermenteerd condiment, een smaakmaker gemaakt van azijn, tamarinde, ui, knoflook, bruine suiker (melasse!), een berg specerijen én gefermenteerde ansjovis. De Grieken en de Romeinen waren dól op de volle umamismaak van gefermenteerde ansjovissaus. Zij noemden het garum en gebruikten het overal op en in. In West-Europa komt garum voor in recepten vanaf de 17de eeuw. Het is dé basis voor de worcestershiresaus die ooit door de Engelse fabrikant Lea & Perrins op de markt werd gebracht.
naar recept
kaassoep-delicious
salmorejo met serranoham
Fan van gazpacho? Probeer deze versie! Wij zijn ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Of maak pittige gazpacho met krab.
naar recept
gazpacho - delicious
antipastisalade met prosciuttokruimels
naar recept
antipastisalade-delicious
makreel met brood en kappertjes
Wij kunnen heel erg genieten van vis uit de oven. Bij deze makreel in een krokant jasje van broodkruim en kappertjes loopt ons het water in de mond. Nog op zoek naar ander makreelrecept? Dat vind je hier!
naar recept
makreel-delicious
sfincione met spinazie, spek en pecorino
Sfincione is een Siciliaanse pizza met een focaccia-achtige bodem. Je maakt ‘m in een bakvorm en belegt hem met plenty spinazie en Italiaaans speck.
naar recept
sfincione-delicious