vegetarisch
aantal 6 |
hoofdgerecht |
weekend |
mediterraan |
vegetarisch
Heerlijk vega deze balletjes van kikkererwten en halloumi. De kaas geeft de balletjes niet alleen een lekkere smaak, maar zorgt ook dat ze niet uit elkaar vallen. Ook heel fijn: je kunt tot 2 dagen van tevoren de vegaballetjes draaien en de saus koken. Nog halloumi over? Maak er courgettekoekjes met halloumi bij!
voorbereiding1 hour hour
kooktijd15 minutes minutes
koelen30 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 45 minutes minutes
ingrediënten
- 100 g quinoa
- 400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt*
- rasp en sap van 1 biocitroen
- 1 ei
- 1 el olijfolie + extra om te bakken
- 40 g broodkruim
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 150 g halloumi, geraspt
- bosje dille, takjes fijngesneden
- bosje peterselie, blad fijngesneden
- bosje koriander, fijngesneden
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 1 el rodewijnazijn
- 200 ml rode wijn
- 800 g tomaatblokjes uit blik
- evt. snuf suiker
- sumak
- dikke yoghurt voor erbij
instructies
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat iets afkoelen.
- Pureer intussen in een keukenmachine de kikkererwten fijn met de citroenrasp en het -sap, het ei en 1 el olijfolie. Doe over in een kom en schep het broodkruim, de quinoa, knoflook, het korianderzaad, 100 g van de halloumi, de helft van de kruiden en wat zout en peper erdoor.
- Draai van het mengsel met vochtige handen 12 balletjes van gelijke grootte, leg ze in een met bakpapier beklede vorm en zet 30 min. in de koelkast.
- Verwarm intussen een beetje olie in een ondiepe, ovenbestendige braadpan en bak hierin de ui 10 min. Schenk de azijn en wijn erbij en laat 2 min. inkoken. Voeg de tomaat- blokjes toe en laat ± 20 min. inkoken tot een dikke saus. Breng flink op smaak met zout en peper en evt. een snuf suiker als je het te zuur vindt.
- Verwarm de oven voor op 220°Verhit in een grote koekenpan een scheutje olie en bak de vegaballetjes hierin in 5 min. rondom bruin, evt. in twee porties.
- Leg de balletjes in de saus, rasp de rest van de halloumi erover en bak 10-15 min. in de oven. Strooi de rest van de fijngesneden kruiden en wat sumak erover en serveer met schepjes yoghurt.
calorieën: 400kcal
|
eiwit: 17g
|
vet: 19g
|
koolhydraten: 35g
auteur: delicious.
*Je kunt het kikkerertwennat bewaren om vegan meringue te maken.
Recepten: Jen Bedloe, Lottie Covell, Olivia Spurrell, Katy McClelland, Karen Barnes. Fotografie: Toby Scott, Alan Jensen. Styling Morag Farquhar, Cyn Ferdinandus. Bereiding: Lottie Covell. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!