Jackfruit; alles over deze vleesvervanger

Een in Nederland nog vrij onbekende vrucht is jackfruit, ook wel nangka genoemd. Voor vegetariërs, veganisten en flexitariërs is jackfruit ideaal. Deze megagrote tropische vrucht kan tot 40 kilo zwaar worden en groeit aan bomen van zo’n 30 meter hoog. Het vruchtvlees is een ideale vleesvervanger door de unieke vlezige structuur.

Kijk hier voor een vegan stroganoff met portobello.

infogredient jackfruit - delicious

Smaak

Rijp jackfruit kun je prima rauw eten. Het vruchtvlees is dan geel, knapperig en smaakt een beetje naar ananas, mango en appel. Lekker zoet dus, maar niet té zoet. Ook is het lekker in desserts, smoothies en ijs.

De vorm van de stukjes vruchtvlees doen een beetje denken aan een mix van knoflooktenen en hele grote maiskorrels.

Onrijp jackfruit wordt vaker gebruikt. De onrijpe vrucht lijkt redelijk saai door de bleke kleur van het vruchtvlees en zijn neutrale smaak, maar is daardoor eigenlijk juist ideaal als vleesvervanger! Het vruchtvlees neemt namelijk makkelijk smaken op. Door het van tevoren te kruiden of marineren met kruiden en specerijen geef je er je eigen twist aan. Het is dan uitermate geschikt om te stoven en/of als ‘pulled’ vruchtvlees uit elkaar te trekken.

Vervang de pulled pork van deze flammkuchen bijvoorbeeld eens voor pulled jackfruit!

flammkuchen met geroosterde ui & pulled pork

Superlekker, zo'n knapperige flammkuchen net uit de oven. De pulled pork kun je zelf maken, maar dat is wel een project voor het weekend. Gelukkig kun je het kant-en-klaar halen in de supermarkt. Vervang pulled pork evt. door gebakken gyros- of shoarmareepjes.
Komend weekend: flammkuchen-party! Maak ook flammkuchen met zalm én met muhammara en spinazie.

>> naar het recept

Onrijpe jackfruit kan ook, gekookt of gebakken, als groente gegeten worden in Oosterse gerechten.

Voedingswaarde

Door de vlezige structuur wordt jackfruit vaak als vleesvervanger ingezet. Het is rijk aan vitamine C, vitamine A  en flavonoïden (goed voor je ogen), vezels (goed voor je darmen), koolhydraten (1 portie van 100 g bevat 24 g koolhydraten) en mineralen.

Desalniettemin is de vrucht qua voedingswaarden – en dan met name eiwitten (ongeveer 1.70 g per 100 g) – niet te vergelijken met vlees of vleesvervangers. Wij adviseren dan ook om jackfruit altijd te combineren met andere eiwitbronnen.

Oogst

Oorspronkelijk komt jackfruit uit India, maar wordt nu overal in tropisch Azië verbouwd. Ook in Latijns-Amerika en Oost-Afrika groeit hij nu. Jammer is dat slechts 30% van de grote vrucht eetbaar is. De rest bestaat vooral uit zaden, schillen en harde stukken. Dit is, op de zaden na, afval en het is nog onduidelijk of daar nog iets mee gedaan kan worden.

Jong onrijp jackfruit is in Nederland voornamelijk gepekeld en ingeblikt te koop in de supermarkt en verse rijpe koop je ingevroren bij de toko.

Inspiratie

Jackfruit is lekker in vegetarische gerechten waarbij je de structuur van vlees wilt nabootsen. Ideaal in stoofgerechten als bijvoorbeeld een vega rendangversie, een broodje stoof(vlees) of curry’s die je anders op basis van lams- of rundvlees maakt. Vervang bijvoorbeeld eens het vlees in onderstaande recepten door jackfruit.

rendang met kurkumarijst - delicious recept voor rendang

rendang met kurkumarijst

In Indonesië weten ze wat écht lekker is. Stoofvlees + zelfgemaakte kruidenpasta + romige kokossaus = verrukkelijk.
Heb jij nog stoofvlees over? Doe het dan op dit heerlijke broodje met smokey chilisaus.

>> naar het recept

gestoofd lamsvlees met  pruimen

gestoofd lamsvlees met pruimen, saffraan en kaneel

Gestoofd lamsvlees met pruimen saffraan en kaneel is écht heerlijk! Alles gaat in een grote braadpan en stooft heel langzaam gaar, waarbij de smaken zich vermengen en er een hemels aroma vrijkomt.
In het Midden-Oosten blijven? Bak dan amandel-sesamkoekjes toe!

>> naar het recept

Jackfruit weetjes

1 Jackfruit groeit niet aan takken, maar direct aan de stam van de boom.

2 Familie van de moerbei.

3 Broertje van de beruchte doerian.

4 Hoewel het niet vaak wordt gedaan, kun je ook de zaden van jackfruit eten. Net als kastanjes kun je ze koken of roosteren. De smaak heeft dan iets weg van aardappel.

5 Tip: spoel jackfruit uit blik eerst af met water. Het vocht waar het in zit is niet lekker van smaak.

6 Wanneer je in een stoofgerecht vlees vervangt voor jackfruit, kan het zijn dat je gerecht sneller klaar is doordat de vrucht sneller gaar is dan vlees en al een beetje een vlezige, ‘pulled’ textuur van zichzelf heeft.

Beeld: iStock

jackfruit and ingredients - delicious