Zuurdesembrood met bloemkoolhummus en toppings

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
lactosevrij, veganistisch, vegetarisch
aantal 4 | lunch | doordeweeks | mediterraans, midden-oosters | lactosevrij, vegan, vegetarisch
Gebruik dit recept als basis voor al je hummus-avonturen: denk aan zoete-aardappelhummus, bietenhummus of pompoenhummus. Maar ook met een klassieke hummus van kikkererwten kom je een heel eind. Tip van de redactie: kies een écht goede tahini (het liefst die van Al Arz), want dat maakt een wereld van verschil. Deze is zacht en gelaagd in plaats van vlak en bitter en blijft heerlijk lang in je mond hangen. 
Voorbereiden: de bloemkoolhummus kun je één dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
kooktijd15 minuten
oven25 minuten
totale tijd40 minuten

ingrediënten

  • 4-8 sneetjes zuurdesembrood naar keuze getoast
  • 600 g bloemkoolroosjes
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 knoflooktenen fijngesneden
  • 5 el tahini
  • 4 el citroensap
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • toppings naar keuze:
  • 2 puntpaprika’s 30g geschaafde amandelen, granaatappelpitjes
  • 125 g tempeh snufje gerookt parpikapoeder, 2 vleestomaten, handje veldsla
  • 1 aubergine 50 g zongedroogde tomaten (op olie, uitgelekt), alfalfa

instructies

Voor de hummus

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel de bloemkool op een bakplaat. Besprenkel met 2 el olijfolie en de komijn en rooster in ± 25 min. gaar. Laat iets afkoelen.
  • Pureer de bloemkool in de keukenmachine samen met de knoflook, tahini, citroensap en 150 ml extra vergine olijfolie. Voeg evt 4 el warm water toe om het iets dunner te maken.

Paprika topping

  • Snijd de puntpaprika’s over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd in 4 langwerpige kwarten. Besmeer met een klein beetje olijfolie. Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de paprika’s tot er grillstreepjes ontstaan.
  • Verhit een klein koekenpannetje op laag vuur en rooster het amandelschaafsel tot het goudbruin is.
  • Serveer het brood met de bloemkoolhummus, de gegrilde puntpaprika’s, de geschaafde amandelen en de granaatappelpitjes.

Tempeh topping

  • Snijd de tempeh in zo dun mogelijke plakjes. Besmeer met een klein beetje olijfolie en het gerookte paprikapoeder. Verhit een koekenpan en bak de tempeh aan beide kanten krokant.
  • Snijd de vleestomaten in plakken.
  • Serveer het brood met de bloemkoolhummus, de krokante tempeh, tomaten en veldsla.

Aubergine topping

  • Snijd de aubergine in plakken en besmeer met een klein beetje olijfolie. Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de aubergineplakken tot er grillstreepjes ontstaan.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in kleine lucifertjes.
  • Serveer het brood met de bloemkoolhummus, de gegrilde aubergine, zongedroogde tomaat en alfalfa.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPT HUMMUS ALISON ADAMS. FOTOGRAFIE BRETT STEVENS. STYLING VIVIEN WALSH. BEREIDING CYNTHIA BLACK. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!