Smokey entrecote met paprika en waterkers

entrecote


aantal 5 | hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | mediterraan |
Gemarineerde entrecote is zo lastig nog niet. De marinade geeft veel smaken en door ‘m te grillen in de oven houd je je handen vrij voor fantastische bijgerechten.
voorbereiding1 hour
Rusten10 minutes
totale tijd1 hour 25 minutes

ingrediënten

  • 2 el korianderzaadjes
  • 3 blaadjes laurier vers, fijngesneden*
  • 3 tl paprikapoeder gerookt*
  • 6 el olijfolie
  • 3 rode paprika’s
  • ½ citroen bio, rasp en sap
  • 300 g zoete aardappel geschild
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 bosje waterkers gewassen
  • 750 g entrecote op kamertemperatuur (bestel een dik stuk bij de slager)
  • ook nodig: vijzel
  • kernthermometer

instructies

  • Verhit de grill in de oven. Rooster de korianderzaadjes in een droge koekenpan. Stamp ze fijn in een vijzel. Voeg laurierblaadjes en 1 tl zout toe en vijzel mee. Voeg paprikapoeder, 4 el olijfolie en citroensap en -rasp toe. Wrijf de entrecote in met de marinade. 
  • Laat het vlees 1 uur op kamertemperatuur tot 1 nacht in de koelkast marineren*.
  • Bestrijk de paprika’s dun met olie. Leg ze op een bakplaat en leg ze ± 25 min. onder de grill tot ze rondom zwart geblakerd zijn. Doe ze in een kom, dek af met plasticfolie en laat even staan. Verwijder het vel en maak ze schoon. Snijd de paprika in brede repen.
  • Breng evt. het gekoelde vlees in 1 uur op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 150°C. Verhit de grillpan, rooster de entrecote rondom bruin. Leg het vlees op een bakplaat. Snijd de zoete aardappel in plakken van 1 cm dik en leg ze naast het vlees op de bakplaat. Bestrooi met komijn, zout en peper en druppel er wat olie over. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en braad het vlees in ± 25-35 min. medium rare, afhankelijk van de dikte. Controleer met een kernthermometer de kerntemperatuur van 50-52°C. Keer het vlees tussendoor een keer om.
  • Haal het vlees uit de oven, dek het losjes af met aluminiumfolie en laat ± 10 min. rusten. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C en laat de aardappels doorbakken. Verdeel ze over 4 borden en schep de paprika erover. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met een toef waterkers.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Bestel verse laurier bij de groentewinkel of koop bij het tuincentrum een (onbespoten) plant.
* Gerookt paprikapoeder (pimentón) koop je bij specerijenwinkels, en goede (Spaanse) delicatessenzaken.
* Laat de entrecote het best tot zijn recht komen door hem 1 nacht van te voren in de koelkast te marineren.
Tip: Wil je dit vlees in dunne plakken als voorgerecht serveren, maak het hele gerecht een dag van tevoren.
Recepten: Yolanda van der Jagt. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Eke Mariën. Productie: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


entrecote