Pompoen schillen: zo doe je dat

Pompoenen zijn zalig en passen eigenlijk overal bij. Maar een pompoen schillen? Dat is misschien wel het rottigste klusje in de keuken. Er is namelijk nogal wat spierkracht nodig om ze uiteindelijk in de pan te laten passen. Met onze tips wordt die klus een stuk makkelijker. Pompoen schillen: zo doe je dat!

Tip: niet alle pompoenen hoeven te worden geschild. De buitenkant van verschillende pompoenen is namelijk gewoon eetbaar en vaak zelfs hartstikke lekker. Welke precies? Dat lees je in ons artikel over de verschillende pompoensoorten.

Pompoen schillen: zo doe je dat

Neem een scherp, stevig mes. Snijd eerst de steel en het kontje van de pompoen, zodat de bol wat stabieler op de werkbank ligt. Halveer vervolgens de pompoen. Verwijder de pitten en zaadlijsten met een lepel, en leg apart.

Je kunt nu de helften schillen met een dunschiller of een scherp mes. Leg de gehalveerde pompoen met het snijvlak op een plank en snijd met het mes kleine stukjes schil weg. Dit kan even duren en flink wat kracht vereisen, maar het lukt sowieso. Houd ook de schillen apart.  

Pompoen zachter maken

Is jouw pompoen veel te stevig om met een mes te schillen? Maak de pompoen dan eerst zacht door hem te verwarmen. Dit kan in z’n geheel of nadat je de pompoen hebt gehalveerd.

Prik met een vork of klein scherp mesje gaatjes in de schil, dit mag best diep. Plaats de pompoen vervolgens in de magnetron op maximaal vermogen voor vijf minuten, of 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Koken kan eventueel ook: dit doe je in een grote pan met kokend water gedurende 10 minuten. Laat in alle gevallen de pompoen eerst enigszins afkoelen voordat je de schil verwijdert. Vervolgens schil je de pompoen met een mes of schep je het vruchtvlees uit de schil.

Pompoen geschild? Mooi, dan kun je hem in stukken van gewenste grootte snijden en verder met je recept! Inspiratie nodig voor een lekker gerecht met pompoen? Loop dan vooral deze lijst met pompoenrecepten even langs.

Dit kun je doen met pompoenpitten & pompoenschil

Klaar met het verwerken van het vruchtvlees? Gooi de pitten niet weg: hier kun je een te gekke no-waste snack mee maken!  

Ook de pompoenschil hoef je niet weg te gooien. Doe deze in een kom, hussel om met wat (olijf)olie, een snuf zout en eventueel wat gerookt paprikapoeder. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en bak in 20-30 minuten op 180 graden tot ze knapperig zijn. Zo krijg je heerlijk voedzame pompoenchips.