focaccia di Recco

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
vegetarisch
aantal 6 | hapje, hapjes, voorgerecht | feestelijk, weekend | italiaans | vegetarisch
Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
kooktijd45 minuten
wachten3 uur
totale tijd3 uur 45 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: standmixer met deeghaak, 2 bakplaten, ingevet met olie

ingrediënten

pittige knoflooksaus

  • 125 g knoflooktenen van ± 3 bolletjes knoflook, gepeld, fijngesneden
  • 10 g zeezoutvlokken
  • 1 eiwit
  • sap van 2 citroenen
  • 350 ml olie

focaccia

  • 230 g bloem voor brood (met gist)*
  • 1 tl fijn zout
  • 2 tl extra vergine olijfolie + extra om het brood te bestrijken
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • el pittige knoflooksaus
  • 360 g stracchino Italiaanse kaas, delicatessenwinkel of taleggio, in stukjes
  • 80 g crème fraîche

instructies

  • Maak eerst de knoflooksaus. Doe de knoflook samen met het zout, eiwit en citroensap in een blender. Pureer in ± 2 min. glad, waarbij je tussentijds af en toe de wand van de kom afschraapt.
  • Mix de olie net als voor mayonaise in een dun straaltje erdoor, zodat je een dikke, gladde, luchtige knoflooksaus krijgt. Dit duurt ± 5 min. Je kunt de knoflooksaus 1 week bewaren in een pot in de koelkast.
  • Doe de bloem met het zout, de olie en suiker in de mengkom van de standmixer met deeghaak. Voeg 125 ml water op kamertemperatuur toe. Kneed het in 4-5 min. tot een glad en elastisch deeg, als het deeg erg kruimelig is kun je 2 tl water toevoegen. Verdeel het deeg in 4 porties, draai tot balletjes, omwikkel met plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast. Laat 1 uur voor gebruik op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 240°C. Rol en rek 2 deegballetjes zo dun mogelijk uit en leg op de bakplaten. Kwast de twee bodems in met knoflooksaus. Beleg met de kaas en verdeel met een lepeltje dotjes crème fraîche over de kaas.
  • Rol en rek de overige 2 deegballetjes uit en leg ze op de kaasvulling. Knijp de randen samen en druk aan met de tanden van een vork. Kerf met een scherp mesje een paar gaatjes in de deegdeksel, kwast het in met nog wat olie en bestrooi met zeezoutvlokken. Bak de focaccia’s 14-16 min. tot ze goudbruin en uitgerezen zijn. Serveer direct.
Voedingswaarde:
calorieën: 343kcal
|
eiwit: 14g
|
vet: 20g
|
koolhydraten: 20g
auteur: delicious.
* Voor een ‘cheat’ focaccia di recco gebruik je 4 kant-en-klare piadina’s. Beleg 2 piadina’s zoals hierboven, bestrijk de randjes met een beetje water en bedek met de andere twee piadina’s. Druk de randen in elkaar en bak 6-8 min. tot de kaas is gesmolten. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!