35x de lekkerste recepten met kikkererwten

Kikkererwten zijn gezond, budget proof, makkelijk te bereiden en enorm veelzijdig. Tover ze om tot een hartige snack, een romige dip of een voedzame maaltijd. Wat dacht je van een makkelijk soepje bomvol smaak, een gezonde salade of een hartverwarmende stoof? We hebben het allemaal voor je! Met deze lijst vol inspiratie kook je keer op keer waanzinnig lekker met kikkererwten. 

Kikkererwten: dit wil je weten

We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder deze veelzijdige peulvruchten! Dankzij hun voedzame kwaliteiten en toegankelijke smaak zijn ze een populaire keuze in de keuken. Niet alleen in ons koude (kikker)landje zijn ze een graag geziene gast: de hele wereld lijkt er fan van te zijn. 

In India worden kikkererwten in hun volledige vorm gebruikt, maar ze worden ook vermalen tot meel. Denk aan curry’s (zoals chana masala) en aan omeletten, platbroden en pannenkoeken. Het Midden-Oosten lijkt zich graag te bedekken onder een lekkere laag gepureerde kikkererwten – in de vorm van hummus natuurlijk – maar laten we ook de publieksfavoriet falafel niet vergeten! 

Landen in de mediterrane gebruiken deze peulvruchten graag in salades en stoofschotels, net zoals dat vaak in Afrika wordt gedaan. Italië weet deze eiwitbommetjes op een zalige manier te verwerken in pasta’s en salades, terwijl in Azië gefermenteerde producten zoals tempeh en tofu populair zijn – zoals shahn tofu, dit is een tofu gemaakt van gekookt kikkerwtenmeel. Erg lekker! 

Waarom zijn ze gezond?

Één van de grootste voordelen van kikkererwten is hun hoge eiwitgehalte. Met ongeveer 18 gram eiwit per kopje gekookte kikkererwten zijn ze een ideale bron van eiwitten voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, wat helpt bij het voeden en behouden van een gezonde spijsvertering.

Qua voedingsstoffen scoren ze ook lekker: ze zitten vol foliumzuur, ijzer, kalium en magnesium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart, de bloeddruk en het immuunsysteem.

Ze zijn een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een vervanging voor vlees of zuivelproducten. Dat komt doordat deze peulvruchten gemakkelijk gebruikt kunnen worden in recepten voor hummus, falafel en veggie burgers. Niet zo gek dus, dat vegetariërs en veganisten graag koken met kikkererwten. 

Maar ook wanneer vlees wél onderdeel uitmaakt van je voedingspatroon, verdienen kikkererwten een plekje in je weekmenu! Ze leveren veel eiwitten en zijn vriendelijk voor je budget. Ze zijn een iets duurzamer alternatief voor dierlijk producten én lekker lang houdbaar: een paar potten of blikken met kikkererwten in de voorraadkast geven je eindeloos veel mogelijkheden. 

Vaker uit je voorraadkast koken? We hebben nog 29x verrassend lekkere recepten met bonen uit blik voor je!

Zoete recepten

Kikkererwten zijn het populairst in hartige vorm, maar wist je dat je ook goed in zoete recepten kunt gebruiken? Dankzij hun prettige structuur en neutrale smaak kun je ze goed verwerken in cake, taarten, brownies en blondies. Ze geven zoete recepten veel body, waarmee ze boter, suiker en meel goed kunnen vervangen. Ook zijn ze een prima alternatief voor dierlijke zuivel zoals yoghurt of roomboter en zijn ze heel geschikt om smoothies dikker mee te maken. Voeg dan wel genoeg fruit, groenten of andere smaakmakers toe, zodat de smaak van de peulvruchten niet te overheersend is. 

Gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik?

Er zijn een paar overwegingen die je in gedachten kunt houden wanneer je kiest tussen gedroogde kikkererwten en kikkererwten in blik. 

  1. Prep-tijd: gedroogde kikkererwten moeten eerst worden geweekt en gekookt voordat ze klaar zijn om te gebruiken in een recept. Dit kan enige tijd in beslag nemen. Kikkererwten in blik zijn al gekookt en klaar om te gebruiken, wat veel sneller werkt.
  2. Smaak: sommige mensen vinden dat gedroogde kikkererwten een rijkere smaak hebben dan kikkererwten in blik. Dit komt omdat de smaak van gedroogde kikkererwten intenser is, doordat er nog geen water aan te pas is gekomen.
  3. Voedingswaarde: er is geen significant verschil in voedingswaarde tussen gedroogde kikkererwten en kikkererwten in blik. Beiden bevatten een goede hoeveelheid eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Wel kan er aan kikkererwten uit blik of pot zout toegevoegd zijn om ze te conserveren. Wanneer er op de zout-inname gelet moet worden zijn gedroogde erwten dus de betere keuze. 
  4. Houdbaarheid: gedroogde kikkererwten hebben een langere houdbaarheid dan kikkererwten in blik, omdat ze geen vocht bevatten. Kikkererwten in blik hebben een kortere houdbaarheid en moeten worden gekoeld na openen.

Kortom: wil je snel en wil je gemak? Ga dan voor kikkererwten in blik of pot. Wil je een rijke smaak en vind je het niet erg om wat extra tijd en liefde in je peulvruchten te stoppen? Dan zijn gedroogde kikkererwten de fijnste optie. Handig: wanneer je ze in een snelkookpan bereidt, verkort je daarmee de week- en kooktijd. Scheelt een hoop gedoe! 

Gedroogde kikkererwten bereiden

Er zijn verschillende manieren om gedroogde kikkererwten te koken, maar één van de snelste en gemakkelijkste methoden is het gebruik van een snelkookpan. Hier is een handig stappenplan voor het koken van gedroogde kikkererwten in een snelkookpan:

  1. Week de gedroogde kikkererwten een nacht in voldoende water. Dit helpt om de kikkererwten zachter te maken en sneller te koken.
  2. Giet het weekwater af en spoel de kikkererwten grondig af onder de kraan.
  3. Plaats de gewassen kikkererwten in de snelkookpan. Voeg voldoende water toe om de kikkererwten te bedekken.
  4. Voeg eventueel een snufje zout toe.
  5. Sluit de deksel van de snelkookpan en zet deze op de hoogste stand.
  6. Wanneer de snelkookpan begint te fluiten, zet je de hittebron naar medium en laat het nog 20-25 minuten doorkoken.
  7. Controleer of de kikkererwten gaar zijn door er eentje te proeven. Als ze nog hard zijn, laat ze nog een paar minuten doorkoken.
  8. Giet het kookwater af en spoel de kikkererwten af onder de kraan.
  9. Laat de kikkererwten afkoelen voordat je ze gebruikt in een recept of bewaar ze in een afgesloten container in de koelkast.

Houd er rekening mee dat de kooktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de kikkererwten en de hoeveelheid die je kookt. Controleer daarom regelmatig de gaarheid van de kikkererwten en pas de kooktijd aan indien nodig. 

Het doorzichtige goud: aquafaba 

Ga je voor kikkererwten die in blik of pot zitten? Gooi het vocht dan niet weg! Je maakt er de lekkerste (zoete) baksels mee. Het weekvocht bevat veel eiwitten en is beter bekend als aquafaba. Het is een plantaardig alternatief voor eiwit in poedervorm en eiwitten uit eieren in veel recepten. 

Check dit, de video van delicious. helpt! ‘Vegan meringues maken’.

Aquafaba schuimt makkelijk, kan goed binden en emulgeren en heeft nog heel veel andere toepassingen in de keuken. Zo maak je er eenvoudig vegan meringues mee, maar ook mayonaise, chocolademousse en slagroom. Je kunt aquafaba ook los kopen in de supermarkt, maar die producten zijn in essentie hetzelfde als het vocht wat in je blik of pot met kikkererwten zit. Nergens voor nodig om dat apart te kopen dus.

35x recepten met kikkererwten

spinazie-kikkererwtensoep met spinazie knoflookbrood
We hoeven hier weinig aan toe te voegen. De spinazie en kikkererwten zijn super gezond en geven veel smaak. Het spinazie-knoflookbrood maakt het plaatje compleet. Kortom: een ijzersterk soepje.
Ook lekker: knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel.
naar recept
spinazie kikkererwtensoep
dahl met kokos, maïs, kikkererwten en tahini
Kokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
naar recept
kokos-dahl met maïs, kikkererwten en tahini
vega goulashsoep met miso & kikkererwten
Door de hartige miso mis je het rundvlees niet in deze klassieke Hongaarse paprikasoep. Janneke: 'Ben je net als ik een bonenfan, vervang dan 1 blik kikkererwten door witte (cannelini)bonen.'
Bekijk ook deze andere simpel & snel recepten.
naar recept
a goulashsoep met miso & kikkererwten
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt
Shashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt.
Fan van shakshuka? Deze variant is ook heerlijk!
naar recept
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt - delicious
platbrood met kikkererwtenpesto
Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner.
Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
naar recept
platbrood kikkererwtenpesto
za’atar-citroenkip met kruidige kikkererwtendip
Deze kip wil je. Dus maak een uitstapje naar de Turkse supermarkt en sla flink Midden-Oosterse smaakmakers en verse kruiden in. Za’atar geeft een heerlijk comfort food-gevoel en citroen zorgt voor een frisse kick. Vergeet ook de dip niet!
naar recept
pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn
Voor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet.
Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'
naar recept
pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn
kikkererwtensoep met gegrilde kip & krokante knoflook
Vanwege de neutrale smaak van de kikkererwten, kun je er allerlei (krokante) toppings aan toevoegen: nootjes bijvoorbeeld, of spannende specerijen. Gebakken mosterdzaad, komijn en kerrieblad geven de soep een Zuid-Indiaas tintje. Terwijl een kneepje citroensap de kikkererwtensoep lekker fris en zomers maakt. Meer pit? Voeg dan wat chiliolie toe.
Tip: Zonder vlees? Bak een handvol extra kikkererwten in wat olijfolie lichtbruin en krokant. Breng op smaak met zout en vervang de gegrilde kipdijfilet door de gebakken kikkererwten.
naar recept
wat eten bij griep ziek verkoudheid
quinoa met geroosterde wortel en kikkererwten
Wij koken graag met de seizoenen. We doen vandaag lekker veel wortel, peterseliewortel en pastinaak in een warme salade met volkorenquinoa. Snel klaar en dus precies goed voor doordeweekse dagen!



Gek op de kruidige smaak van pastinaak? Maak dan ook deze geweldige gratin!

naar recept
Quinoa met geroosterde wortel en pastinaak
kikkererwtenburgers met pompoen
Vegan burgers saai? Echt niet. Deze pompoen-kikkererwtenburgers zitten vól met smaak. Als je geen tijd hebt om de broodjes te maken, dan kun je ze natuurlijk ook kopen.
Nog kikkererwten over? Maak een van deze 10 heerlijke gerechten met kikkererwten.
naar recept
pompoen met krokante kikkererwten en paneer
We nemen een duik in de Indiase keuken en gaan voor deze pompoen met krokante kikkererwten en paneer. Dit heeft alle krachtige smaken van India in zich: mangochutney, paneer en meer. Tip: ook fijn als licht doordeweeks gerecht.
naar recept
zoete-aardappelpuree met een crunchy kikkererwtentopping
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel uitdagend kan zijn. Ga voor contrast: de zachte structuur van puree naast knapperige aardse kikkererwten.
Ook heel lekker met zoete aardappel: soep met gebakken uien.
naar recept
kikkererwten-citroenfalafel met tahinidressing
Kikkererwten zijn oergezond, dus maken we kikkererwten-citroenfalafel met tahinidressing. Maak je het falafelmengsel de avond van tevoren al, dan ben je in een halfuurtje klaar. Prima voor een doordeweekse dag! Je bakt de falafel in de oven, dus met weinig vet. Verantwoord én superlekker! Ook lekker: mini-burgers met falafel
naar recept
kikkererwtenfalafel-deliciousnederland
salade van speltcouscous, kikkererwten, feta & kruiden
Een frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag! Probeer ook dit recept uit ons saladeboek: couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes.
naar recept
kikkererwten-delicious
supergroentesoep met kikkererwten en geurige olie
Groenten en kikkererwten zijn rijk aan vezels waardoor de koolhydraten uit deze soep geleidelijk worden opgenomen. Dit voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Goed voor een fit gevoel!
naar recept
groentesoep met kikkererwten | delicious
pita’s met erwtenfalafel
Wist je dat pita brood al eeuwen oud is? Het platbrood werd al door de oude Grieken en Arabieren geserveerd bij traditionele gerechten. In Italië verbasterde het woord pita tot pizza en werd het met beleg en al in de oven gebakken. In dit recept vullen we de pita broodjes met falafel van kikkererwten.
naar recept
falafel van kikkererwten
pittige lamskoteletjes met kikkererwtenpuree
naar recept
lamskoteletjes-delicious
aubergines met kikkererwten, walnoten en dadels
De Noord-Ierse Diana Henry maakt recepten die naar je pan lonken. In delicious. januari schenken we aandacht aan haar nieuwe boek Simpel, Makkelijk eten, groots van smaak en selecteren we de lekkerste gerechten. Hier geven we je nog een fijne toegift: aubergines met kikkererwten. Serveer dit bijgerecht naast Marokkaanse zalm met paprika…
naar recept
aubergines-deliciousmagazine
ovenschotel met groente en flatbread
Zin in een gezond gerecht boordevol groente? Dan zit je met dit fusion gerecht helemaal goed! De groente zorgen voor de nodige vitamine, waarbij het flatbread een extra bodem legt.
naar recept
ovenschotel met groente en flatbread - delicious
geroosterde-kipsalade met pompoenhummus
Zelf pompoenhummus maken lijkt misschien veel werk, maar je kunt het een dag van te voren voorbereiden. Dan hoef je het de avond zelf alleen nog maar af te maken.
Gek op hummus? Probeer één van onze vier favoriete recepten met hummus.
naar recept
lasagne met kip en broccolini
Voor lasagne moet je even de tijd nemen, maar het is leuk om te doen en het resultaat is die moeite dubbel en dwars waard. Deze lasagne maak je met kipgehakt en groente, dus lekker licht!


Liever een sneller pastarecept met kip? Maak fettuccine met gepocheerde kip.
naar recept
broccolini-kiplasagne delicious
peulvruchtensalade met manchego
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas. 
naar recept
peulvruchtensalade met manchego | delicious
Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi
Deze Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi is een echte familiefavoriet. Heel fijn in de zomer, geschikt voor grote groepen en super om van tevoren te maken.
naar recept
kisir-rijstsalade-delicious
aubergine-kikkererwtensalade met fetadressing
Doordeweeks snel maar wel gezond eten? Met aubergines en kikkererwten maak je in supertempo deze geweldige salade. Geen ingewikkelde ingrediënten en in 20 min. klaar. En nog vega en glutenvrij ook!
Gek op alles met aubergine? Je kunt ze ook heel goed vullen, bijvoorbeeld met vegagehakt! Of check deze lijst: recepten met aubergine in de hoofdrol! De 17 beste gerechten.
naar recept
aubergine-kikkererwtensalade met fetadressing - delicious
pompoen-kikkererwtenbrood met salie
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
naar recept
glutenvrij brood pompoen kikkererwtenbrood | delicious
tajine van garnalen en rozenharissa
Rozenharissa is een Noord-Afrikaanse chilipeperpasta, op smaak gebracht met rozenblaadjes. Maak deze tajine met garnalen, kikkererwten en rozenharissa. De rozenharissa geeft je tajine net dat beetje extra. 

Maak ook eens deze lamstajine met abrikozen.
naar recept
Tajine van garnalen
kikkererwtenpasta met spinazie & chili-knoflookkruim
Ooit geweten dat voedzaam en easy zo lekker kon zijn? Deze pasta barst van de nuttige voedingsstoffen, precies waar je nu naar snakt. Eiwitrijke kikkererwten en verfrissende spinazie voeden je lichaam, de chili-knoflookkruim neemt je (culinaire) ziel voor zijn rekening.
Meer makkelijke pastagerechten vind je in deze lijst met razendsnelle Italiaanse recepten.
naar recept
speltpizza margherita met kikkererwten ‘pepperoni’
Wij geven het toe: ook wij hebben ’s zomers niet áltijd zin om uren in de keuken te staan. Met deze speltpizza margeritha hoeft dat ook niet. Dit heerlijke gerecht staat namelijk binnen 25 min. op tafel. Tip: bak kruidige kikkererwten tot ze knapperig zijn en geef je pizza zo iets bijzonders.
naar recept
speltpizza | delicious
vegetarische couscous
Met deze vegetarische couscous met extra veel groenten en kikkererwten maak je je vegavrienden blij. Bij sommige gerechten heb je echt geen vlees, kip of vis nodig; deze fantastische couscous is zelfs vegan! Het is de vegan versie van couscous alla trapanese, genoemd naar de Siciliaanse havenstad Trapani, waar ze er uiteraard wél vis in doen. Je bent er bovendien in een halfuur mee klaar, dus dit kan vanavond nog op tafel!
 Toch liever de vis-versie?
Couscous vegetariana - delicious
spicy kikkererwten en edamame
Laat die hapjes maar doorkomen! Probeer deze spicy kikkererwten en edamame eens, met nét iets meer pit dan normaal. Tip: Laat ze na het roosteren even afkoelen en serveer ze dan direct.
naar recept
spicy kikkererwten en edamame | delicious
kikkererwtengnocchi met harissa-zalmforel
Zet in plaats van spaghetti of tagliatelle ook eens deze gnocchi met kikkererwten op tafel! De harissa-zalmforel, gember en komijn geven pit aan dit heerlijke familiegerecht.
Gnocchi is ook erg lekker in Italiaanse minestrone. Hier vind je het recept.
naar recept
kikkererwten gnocchi zalm harissa
zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers
naar recept
zuppa di ceci e vongole
geroosterde groentesalade met halloumi
Halloumi is een zoute kaas uit Cyprus die een beetje doet denken aan feta. Hij is gemaakt van schapen- of geitenmelk en smelt niet snel. Daardoor is halloumi ideaal om te bakken of grillen. Heerlijk van de bbq!
Probeer ook deze burgers van portobello met halloumi.
naar recept
geroosterde groentenhaloumi - delicious
aubergines met tahinidressing
Maak deze geweldige aubergines met groene tahinidressing als voorgerecht of bijgerecht.

En met runderwangen met pastinaakpuree en pannenkoekjes met zoete dukkah maak je er een heel Midden-Oosters diner van!
naar recept
aubergines met tahinidressing - delicious
lamsschenkels met lauwwarme auberginesalade
Zet je oven aan voor deze lamsschenkels met Turkse invloeden. Laat het lamssvlees zachtjes garen, rooster de aubergines en binnen de kortste keren vult je keuken zich met de geuren van specerijen. Zin in meer lamsvlees? Maak dan ook eens dit lamsvlees met harissa en worteltjes.
naar recept
lamsschenkels

JEREMY SIMONS