Brood is de basis! ’s Ochtends met een lekkere lik jam, tussen de middag met een stevige plak kaas (al dan niet uit het vuistje op de fiets) en in grove stukken gescheurd als extraatje bij het avondeten. Brood kan áltijd.
Brood wordt al eeuwen gemaakt en we kunnen ons haast geen leven zonder voorstellen. Uit opgravingen blijkt dat het zo’n 14.000 jaar geleden in Jordanië al werd gebakken en gegeten. Of het nu gerezen of plat is, vers of oud: in bijna alle windstreken is het de hoeksteen van ons culinaire bestaan. Geen wonder, want het is voedzaam, makkelijk mee te nemen én waanzinnig lekker.
Het lekkerste brood
Ben je verzot op die vers gesneden, volkoren plakken van de bakker op de hoek? Fiets je om voor dat ene, stevige zuurdesem uit het andere dorp? Dan zitten we in hetzelfde team.
Het heeft een tijdje in het verdomhoekje gezeten, maar met de toename van het aantal verse bakkers, keert onze liefde voor brood ook weer terug. En terecht: brood bevat namelijk een hoop nuttige voedingsstoffen. Volkoren brood scoort het hoogst op de gezondsheidsmeter, maar ook voor meergranen en wit houden we graag een plekje vrij. Want zeg nou eerlijk, een kroket hoort gewoon op een zacht, wolkig wit puntje.
Onze recepten
Van vers tot oud en van zacht tot stug: dit zijn onze lekkerste recepten om lekker casual te koken. We zijn al onze recepten langs gegaan waar brood in verwerkt is. Om je een paar stappen te besparen is het meeste brood in de recepten al gebakken. Oud brood is ook heel geschikt om te gebruiken, je verwerkt het immers in een gerecht. Bak je graag zelf en doe je alles het liefst from scratch? Geen probleem, gebruik dan vooral jouw eigen gebakken bammetjes. Heb je je altijd al willen wagen aan zuurdesem, maar nooit de stap gemaakt? Begin dan nu!
Het is niet alleen lekker, het is ook de ultieme vorm van no-waste koken. Heb je een stuk over, dan kun je die altijd nog gebruiken om heerlijke bruschette’s, crostini’s, toasts, tosti’s, panzanella’s, broodpuddings en gratins mee te maken. Zo verspil je niets en eet je extra lekker. Duik in deze eindeloze lijst aan inspiratie, sla hem op en stuur hem door naar iedereen die hem goed kan gebruiken. Welk recept kies jij vandaag?
Stokbrood
Prima combi: broccoli en kip. Dit broccoli-kipgerecht heeft Chinese roots.
Crostini
Ciabatta
Focaccia
Bruschette
Belegd brood
Brioche & zoet
Toast
Panzanella
Brood & broodkruim
Vega lasagne met prei, ricotta & walnoten: óók Italiaans en óók verrukkelijk!