koken voor een grote groep met kerst? 84x makkelijke recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zoals topatleten trainen voor de Olympische spelen, zo oefenen fanatieke culi’s voor een geslaagde kerst. Tussen koelkast, voorraadkast en fornuis worden moeiteloos marathons afgelegd, om over de route langs (precies de juiste) leveranciers maar niet te spreken.

Voor gepassioneerde thuiskoks is dit hét piekmoment. Ook als koken voor een grote groep met kerst niet helemaal je ding is. In beide gevallen helpen we graag een handje in de voorbereiding. Vergeet het zoekwerk, met deze recepten kook je makkelijker dan ooit voor een grote groep met kerst! 

Makkelijk koken met kerst

Hoe je het ook wendt of keert: een goede voorbereiding is het halve werk. Maak het jezelf dus makkelijk door ruim op tijd te beginnen – dat kan nu al! – en je diner goed te plannen met deze expert-tips. Haal voor het gemak ook gelijk de enige echte delicious.kerst-editie in huis, waarin we precies laten zien hoe je een zelf een waanzinnige kerst organiseert voor kleine en grote gezelschappen:

Recepten die zich goed lenen om in grote getale te maken of makkelijk te vermenigvuldigen tot ruimere hoeveelheden zijn je beste vrienden. Denk daarbij aan soep, stoofpotten, curry’s, alles wat op een ovenplaat kan, kaasfondue, moussaka, grote groente- of vlees-braadstukken en rijkelijk gevulde salades. Na 15 jaar een delicious.kerst organiseren weten we wat goed werkt, dus doe daar je voordeel mee.

Kom je pitten tekort op je fornuis? Denk er dan ook eens aan om een gedeelte van het bereiden lekker buiten te doen. Je barbecue kun je namelijk ook heel goed in de winter aansteken, perfect wanneer je met kerst een huis vol hebt.

Tijd dus om alle tafels in huis te verzamelen, ze op gelijke hoogte te brengen en er een hagelwit kleed overheen te draperen. Zorg dat er genoeg stoelen zijn voor alle gasten en vergeet die van jezelf niet, want jij staat tijdens dit diner niet meer in de keuken, maar schuift ontspannen aan!

Kerst recepten voor grote groepen

Vegan erwtensoep
We vieren de – aanstaande – herfst met deze vegan erwtensoep bomvol groente. In plaats van doperwten kun je ook spliterwten voor dit recept gebruiken.
Ga in dat geval uit van 350 g spliterwten, week ze 1 nacht van tevoren en kook ze in 35-40 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de gesneden groenten toe.
naar recept
vegan erwtensoep
tomatentaart met dragonroom en oude geitenkaas
Je hebt echt niet veel nodig om een verrassend gerecht op tafel te zetten. Neem nou deze heerlijke tomatentaart met oude geitenkaas, die maak je met slechts 5 ingrediënten! Easy.
Nog meer hartige taarten proberen? Maak deze taart met pesto en courgettesalade! 
naar recept
tomatentaart-delicious
rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten
Hier zijn we dol op; rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten. Gezond en voedend met lekker veel smaak. Zo zien we salades graag.
Ook lekker: parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar recept
rode-rijstsalade met roodlof
kaasfondue van emmentaler en beaufort
Kaasfondue: het doet ons altijd een beetje denken aan zo’n retro-oranje fonduepan op tafel waar je vroeger met de hele familie omheen zat. Dat kan natuurlijk ook wat moderner en meer ‘delicious.’! Maak deze kaasfondue van emmentaler en beaufort.
naar recept
kaasfondue van emmenthaler en beaufort | delicious
krokant draadjesvlees met sinaasappel en soja
Wat dit draadjesvlees anders maakt dan andere stoofschotels? Je bakt het vlees na het stoven op zodat het krokant wordt.
naar recept
draadjesvlees-delicious
pompoen met pesto-rijstvulling
Zo snel en verbluffend eenvoudig hebben we gerechten met deze stergroente nog niet gezien: gewoon halve pompoenen roosteren, vulling erop en afbakken in de oven! En dat kan dan ook nog de dag van tevoren.*
En de overgebleven pompoenpitten? Die gebruik je als crunchy topping op deze spaghetti met artisjok en gorgonzola.
naar recept
pompoen met pesto-rijstvulling - delicious
aardappelgratin met gruyère
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
naar recept
aardappelgratin met gruyere
sada pulao (Bengaalse pilav) van Asma Kahn
Wil je weten hoe een meisje uit India dat niet kon koken uiteindelijk succesvol een restaurant in Londen runt, lees dan het boek van Asma Kahn. Zij is de belichaming van a force of nature, waarbij haar positieve energie haar bijzonder veel heeft gebracht. Zoals ze zelf zegt: ‘Niemand in de foodwereld was als ik: een immigrant, moslima en ook wat ouder. Maar je hoeft geen Nigella te zijn om succes te krijgen.'
In delicious. oktober vind je een selectie recepten uit Kahn's nieuwe kookboek Ammu. Zoals de sada pulao hieronder. Bestel het magazine hier!
Pilav: sada pulao
'De klassieke Bengaalse sada pulao heeft een delicate fruitig-zoete smaak van de rozijnen. Hij wordt vooral gemaakt voor bruiloften en festivals. Als je een geopend pakje gedroogd fruit hebt dat de zachte textuur heeft verloren, maak dan deze pilav: de stoom van de rijst brengt het fruit weer tot leven', legt Asma uit.
naar recept
sada pulao van Asma Khan
lamstajine met abrikozen
Je kunt deze lamstajine ook heel goed voorbereiden. Dat doe je zo: 1 maand van tevoren: Bereid de tajine tot en met het stoven, maar stoof na toevoeging van de groenten slechts 15 min. Laat de schotel afkoelen tot kamertemperatuur en omwikkel hem met een dubbele laag plasticfolie. Zet in de diepvries. 
1 dag van tevoren: Zet in de koelkast om te ontdooien. 
Op de avond zelf: verwarm de oven voor op 180°C. Neem de tajine uit de koelkast, verwijder de plasticfolie en laat hem enigszins op temperatuur komen terwijl de oven warm wordt. Dek losjes af met aluminiumfolie, verwarm 30 min. in de oven, verwijder de folie en verwarm nog 20 min. of tot hij door en door warm is. Bestrooi met het peterseliemengsel.
naar recept
lamstajine met abrikozen - delicious
aubergine tarte tatin met soja-misokaramel
'Aubergines nemen in de oven langzaam de smaak over van de karamel, miso, sake en soja. Zo veranderen ze in een oriëntaalse licht zoete en pittige smaaksensatie. De knapperige bodem met sesam is vanaf de eerste hap een verrassende aanvulling op de zachte aubergine. Ik presenteer dit graag als een east meets west-gerecht, van Japanse nasu dengaku met Franse tarte tatin. Kikkoman is heel veelzijdig en geschikt voor oosterse én niet-oosterse gerechten.'
naar recept
aubergine tarte tatin
radicchiosalade met pompoen & geroosterde-druivendressing
Kies dit jaar een elegante kerstbrunch vol feestgerechten met een Midden-Oosters tintje. Deze radicchiosalade mag dan niet ontbreken!
Houd het easy, kook samen of laat iedereen een zelfgemaakt gerecht meenemen. Verdeel de recepten, dek de tafel in stijl en start met een feestdrankje.
naar recept
radicchiosalade
Tomatengratin met parmezaan, gekaramelliseerde knoflook & salsa verde
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite.
Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
naar recept
saucijzenragù met witte bonen & pancetta
Een goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
naar recept
varkenssaucijzen ragu
Breekbrood met bier, kaas & spek
Comfy klassieker met een fijne kick van bier. Saus, beslag, brooddeeg of ketchup… alles wordt lekkerder met een scheut gerstenat! Zet dit breekbrood op de borreltafel en schenk er een ijskoud glas pale ale bij. Want als het in het deeg zit, mag het ook in het glas.
Zet naast de boter ook eens deze heerlijke dips op tafel, die passen perfect bij zo'n stuk warm kazig breekbrood.
naar recept
auberginesoep met linzen en fetacrème
Binnen een half uur op tafel en superlekker, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. En we gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooit met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken en geef bij de auberginesoep.


Nog een delicious.recept voor vega soep?

naar recept
Auberginesoep - delicious
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
Benieuwd naar meer recepten met paneer? Probeer dan pompoen met krokante kikkererwten en paneer.
naar recept
aubergine-curry-delicious
Shepherd’s pie met zoete-aardappelpuree
Engelsen zijn dol op pie, waaronder shepherd's pie. Ook bij de Olivers (Jamie Oliver was even de gasthoofdredacteur van delicious.!) staan ze regelmatig op tafel. Lekker, makkelijk te maken en zonder zorgen over de bodem die niet gaar wordt. Want een pie heeft geen bodem, alleen een dakje.
Een pie is ideaal wanneer je een etentje geeft: je maakt hem van tevoren en kunt gelijk met je gasten aanvallen.
Ook groots uitpakken met een dessert uit de oven? Deze butterscotchpudding met cranberry’s van de Britse Nigel is sticky, maar niet zwaar.
naar recept
shepherd's pie met zoete aardappel
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
Ook zo gek op paddenstoelen? In de herfst maken we het liefst elke week deze zalige, simpele én makkelijke paddenstoelensoep met tijm.
Meer weten over paddenstoelen? In dit artikel vertellen we je alles over wilde paddenstoelen.
naar recept
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
knolselderijgratin
Moeder en dochter Minta & Mae duiken graag samen de keuken in. Mae eet geen vlees meer, dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten. Dit keer met knolselderij. Minta: 'Als je 'm bakt, karamelliseert knolselderij licht, wat zorgt voor een extra rijke en diepe smaak. Niet té lang bakken, dan wordt-ie bitter.'
Probeer ook eens deze salade met knolselderij.
naar recept
zalm en croûte
Zodra de herfst van zich laat horen, is de keuken natuurlijk de beste plek om je te verschansen. Niet alleen vanwege onze spontane trek in echt goed comfort food: we houden ons nou eenmaal graag warm aan een pruttelende stoofpan.
Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik sneller dan je lief is? Schort om voor deze sappige zalm in een knapperig jasje van bladerdeeg uit het boek Slow.
naar recept
zalm en croute slow
knol-au-vin
Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.
Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.
naar recept
knol-au-vin - delicious
gegratineerde pasta in tomaten-chipotlesaus met walnootpesto
De pastasaus en walnootpesto zijn op zichzelf al heel erg lekker, maar die paar minuutjes onder de grill maakt deze pasta écht verrukkelijk.
Ook heel lekker: pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar recept
Gegratineerde pasta tomaten-chipotlesaus - delicious
hachee met dadelstroop, steranijs en kardemom
Hachee heeft even wat tijd nodig om zacht en mals te worden, maar eenmaal op het bord zijn de smaak en structuur onweerstaanbaar. Dit recept voor hachee met dadelstroop krijgt zijn krachtige, zoet-hartige smaak door de smaak door de combinatie van steranijs en kardemom.
naar recept
Hachee met dadelstroop
zoete-aardappeltaart met yoghurt, parmezaan en salie
Tip uit de keuken van Janneke: variëren met deze zoete aardappeltaart? Vervang de helft van de aardappel door pompoen, wortel en/of pastinaak.
naar recept
zoete-aardappelquiche - delicious
tarte tatin met sjalotten, spek en tijm
De klassieke tarte tatin met appel en karamel is in één woord geniaal. Wij geven je een heerlijke hartige variant met klassieke Franse ingrediënten, heerlijk gekarameliseerd in een hartige-zoete taart.
naar recept
tarte tatin met sjalotten
runderribstuk met gegrilde slakropjes en citrusboter
Toppunt van luxe, dit runderribstuk uit de oven met frisse sla en ´n flinke lik mosterd. Dit gerecht valt in de categorie: ‘gezellig eten’. Zet een grote schaal op tafel, laat iedereen zelf opscheppen en genieten maar!
Meer grote gebraden? Bekijk hier onze lijst met fijne braadstukken.
naar recept
runderribstuk met gegrilde slakropjes - delicious
pastinaakstoof met kastanjechampignons & walnoten
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.
Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
naar recept
pastinaakstoof met kastanje- champignons en walnoten - delicious
gratin van sjalotten met px sherry, oregano en paprika-knoflookboter
Ui is onmisbaar in de keuken. En dat mag wel eens hardop worden gezegd. Deze sjalottengratin is een echte smaakbom: zoet, kruidig, hartig en complex.
delicious. maakte een podcast over ui waarin we je alles vertellen over deze fijne groente.
naar recept
gratin van sjalotten met px sherry
hele zalmzijde met kruidige ahorn-mosterdkorst
Met een laagje zoet-pittige mayo krijgt deze hele zalmzijde in de oven een verrukkelijke korst.
Want of je vis nu stoomt, en papillote bereidt, grilt, roostert of in de oven gaart, het is allemaal even lekker. Precies waar je zin in hebt in de zomer. Op naar de viswinkel of -kraam!
naar recept
zalm met kruidige ahorn-mosterdkorst
gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio
Dit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio. 
naar recept
knolselderijsalade met spinazie & honingdressing
Een frisse salade is het perfecte bijgerecht! Door de honing is deze lekker zoet en overal bij te combineren!
Nog meer zin in salades? Bekijk deze groene maaltijdsalade met asperges en oude kaas.
naar recept
briochekrans met rozemarijn en vacherin mont d’or
Niks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney.
Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.
naar recept
briochekrans met vacherin mont dor
stamppot hazenpeper
Liefhebbers van stamppot opgelet: dit is een stamppot 2.0! Gecombineerd met hazenpeper is het een waanzinnig lekker stoofgerecht, perfect voor een winterse avond en ideaal tijdens kerst. Het recept is voor 4 personen, maar laat zich makkelijk verdubbelen voor een grotere groep. En wil je het van tevoren maken? Dat kan al helemaal.
naar recept
stamppot hazenpeper
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort
Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!
Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
naar recept
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort - delicious
pompoen met ahornsiroop en kaneel
Chef Mike McEnearney uit Sydney kiest het liefst voor eenvoudig seizoenseten. Zijn pompoen met ahornsiroop en kaneel is een van de redactiefavorieten!
naar recept
pompoen-delicious
gesmoorde kip met linzen
Maak deze kip alvast op zondag voor een doordeweekse dag, zodat je op de dag zelf er alleen nog een laatste hand op hoeft te leggen. Combineer met de nootachtige smaak van deze stevige, groene, Franse linzen. Du Puy-linzen heten zo omdat ze komen uit Le Puy-en-Velay in Frankrijk.
Zin in meer kip? Maak dan deze met tamari en ahornsiroop.
2 dagen van tevoren
Bereid de kip tot en met de een na laatste stap. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet in een afgesloten plastic bak in de koelkast.
op de avond zelf
Doe de kip over in een braadpan. Voeg 1 el water toe. Laat ± 15 min. doorwarmen op matig tot laag vuur, waarbij je de kipkarbonades halverwege keert. Volg de laatste stap, bestrooi met peterselie en serveer met de sperziebonen.
wijntip
Kies een soepele, niet te zware wijn. Er gaat riesling bij de kip, dus een Elzasser riesling is prima. Maar een sappige rode Toscaan met lichte houtrijping en levendige zuren past nóg beter bij de zachte en aardse smaak van de linzen en de kruiden.
Rood uit Italië: IGT Toscane Frescobaldi Rémole, Gall&Gall
naar recept
gestoofde kip gesmoord
marjolein-knoflookbrood met spanakopita-dip
We kennen allemaal wel die old school stokbroden waar de kruidenboter al in zit. Best wel fout en allesbehalve vers, maar stiekem ó-zo lekker. In delicious. nummer 11 maakten we een variant, een marjolein-knoflookbrood, met een waanzinnige spanakopita-dip. Juist, een dip gebaseerd op het Griekse gerecht met spinazie en feta. Om je vingers bij af te likken!
Heb je een etentje? Dit brood is dan perfect, ook voor de feestdagen zoals Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Je kunt het brood namelijk de dag van tevoren al maken en vervolgens op de dag zelf afbakken. De dip kun je ook een dag eerder maken, warm hem op de dag zelf op en voeg dan de feta, spinazie, het citroensap en de kruiden toe.
naar recept
knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel
Er gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.
Zin in meer aardse smaken? Probeer deze zoete aardappelsoep een keer.
naar recept
knolselderijsoep met chorizo - delicious
moussaka met pompoen
Traditionele Moussaka: wij zijn er dol op! Toch maken wij hem -eigenwijs als we zijn- met een twist: met kastanjechampignons, gehakt, kaassaus en zoete pompoen. Mmm!
naar recept
cowboy-wildstoof met peer, jeneverbes & gepofte zoete aardappel

Buiten koken is niet alleen sfeerverhogend, het is ook nog hartstikke praktisch. Want als je ooit handen, ovens of grillen te kort komt dan is dat wel met kerst. 
Daarom: buiten grillen kan zomaar dé oplossing zijn. Na het eten schuif je met z’n allen om het vuur, dekentje om, warm drankje in de hand. Iets gezelligers bestaat er haast niet! 
Deze cowboy-wildstoof van Yvette van Boven is speciaal gemaakt om open vuur te bereiden. Handig: je kunt de aardappels en stoof 1 dag van tevoren maken. Warm ze op de dag zelf weer op op het vuur of op het fornuis. 
BEREIDINGSWIJZE
Op open vuur: in een gietijzeren pan hangend aan een driepoot.
Fornuis: laat op heel laag vuur in een zware stoofpan op het fornuis stoven. Voor de aardappels kun je ook de oven gebruiken. Verwarm voor op 200°C. 
naar recept
gestoofde varkensschouder met abrikozen, amandelen en salie
Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar recept
feestelijke kalkoenpastei
Op zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak.
Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
naar recept
perfecte runderstoof
De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.
Stoven vraagt weinig actie, maar wel geduld: draai het vuur niet hoger, dan gaat je stoof koken in plaats van stoven. Sommige kleinste gaspitten gaan toch nog te hard. Gebruik dan een warmteverdeler onder de pan. Op inductie, elektrische kookplaat en in de oven gaat stoven ook erg goed.
Let wel op dat het vocht waarin je stooft nooit kookt, maar heel zachtjes pruttelt. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C. Door het zachtjes te laten pruttelen lost het bindweefsel in het vlees op, maar droogt het vlees niet uit. Laat vlees in het stoofvocht iets afkoelen voordat je het serveert. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt ook voor een sappig resultaat.
naar recept
Runderstoof
ricotta-maïstaartjes met gemarineerde zalm
Eet je liever zonder vis of vega? Deze taartjes zijn ook heerlijk met reepjes ardennerham of schouderham. Laat voor vegetarische taartjes de vis weg en voeg een handvol grof gehakte noten toe aan de maïs.
Serveer er een lekkere peulen-kruidensalade met burrata en grissini erbij.
naar recept
Noorse stoofpot met paddenstoelen, bacon & hazelnoten

Het is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend.
In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes. Maak extra, want hier wil je meer van!
Dit recept komt uit de nieuwste delicious.. Het tijdschrift staat helemaal in het teken van recepten uit de hele wereld. Koop hem hier!
naar recept
recepten met paddenstoelen Noorse stoofpot
moussaka met linzen
Vegetarisch comfort food. Zo kun je deze moussaka met linzen, harissa en cheddar het beste omschrijven.
Behoefte aan meer comfort? Maak dan ook deze romige pappardelle met bloemkool en blauwe kaas.
naar recept
lamsschenkels met tomaat, rozemarijn en borlottibonen
Stoven in wijn en bouillon geeft de lamsschenkels extra veel geur en smaak. De voorbereiding is maar een halfuurtje, daarna moet het vlees drie uur stoven en wordt het botermals! De schenkels krijgen een kick als je last minute gremolata toevoegt van citrusschil, peterselie en gehakte knoflook.
En dan morgen weer een dagje vega… 
naar recept
lamsschenkels met tomaat
romige koolraaptaart met specerijen
In deze quiche kun je prima restjes wintergroenten verwerken. Vervang een deel van de koolraap bijvoorbeeld door pastinaak, aardpeer of knolselderij. Ook spinazie of snijbiet zijn lekker in deze romige quiche.  
naar recept
koolraap
gekonfijte zalm in olijfolie met tijm en jeneverbest & mandarijnrelish
Zo'n frisse relish is een perfecte tegenhanger voor rijke zalm. Dat anijsige van venkel is zo aantrekkelijk hier.
naar recept
gekonfijte zalm van yvette 2
smokey’s coq
Jord: ‘Coq-au-vin is de ultieme Franse plattelandsklassieker waarmee elk eetcafé wel eens de menukaart opsiert. Het origineel is ooit bedacht om de wat taaiere haantjes een smakelijk einde te bieden, maar het gebruik van diens malsere en sappiger vrouwelijke wederhelft is inmiddels breed ingeburgerd. Om dit comfortfood-icoon net wat meer outdoor ruigheid te geven voeg je er kippenhartjes en -maagjes aan toe. Dat is misschien even slikken, maar de structuur en smaak van deze add on’s maken het gerecht net wat hartiger.’
naar recept
boeuf bourguignon met kaasscones
Boeuf bourguignon: comfortfood bij uitstek en ook voor de herfstdagen i-de-aal. Leg een stevige basis met de smaak van runderlappen, voeg kruiden toe en de tijd in de oven doet de rest van het werk.
De kaasscones geven deze klassieke boeuf bourguignon net even wat extra's. Groots genieten voor grotere groepen.
Meer inspiratie opdoen voor de feestdagen? Bestel het jubileumnummer van delicious.!
naar recept
kerst recepten vlees Boeuf bourguignon met kaasscones
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
vegetarische pithivier
gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs
Op Thanksgiving Day serveer je in Amerika volgens de traditie kalkoen. Wij vieren in Nederland geen thanksgiving maar houden er wel van om gezellig te dineren aan lange tafels met prachtige braadstukken en heerlijke bijgerechten. Daarom delen we een onweerstaanbaar recept voor gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs. Begin 3 dagen van tevoren met dit recept.
naar recept
gepekelde kalkoen - delicious
Runderstoof met espresso, rozemarijn en hazelnoten
Espresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten. Met de volautomatische koffiemachine van JURA kofffiemachine maak je de lekkerste koffie voor dit stoofgerecht.
naar recept
Runderstoof met espresso, rozemarijn en halzenoten - delicious
Vegan auberginecurry met kokos
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
naar recept
Vegan auberginecurry met kokos
coq au vin met cognac en bospaddenstoelen
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
Zoek je nog meer gulle vleesrecepten? Deze côte de boeuf met rodewijnsaus valt zeker in de smaak!
naar recept
coq au vin
stoofvlees met pils, abrikoos en rozemarijn
Een dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
naar recept

Kerst desserts voor grote groepen

schwarzwalder wafeltaart met anijsroom en cranberrycompote
Een mooie toren van chocoladewafels met laagjes anijsroom en cranberrycompote. Voor de wafeltaart heb je ons snelle wafelbeslag nodig. Dat is een basisbeslag dat je in een kwartier maakt. In het beslag zit geen suiker, dus het is heel geschikt om het gul te beleggen met zoete én hartige smaakmakers.
naar recept
wafeltaart-delicious
cobbler met honingkaramelperen
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.
Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
naar recept
kersen-chocoladecrèmetaart
Deze kersen-chocoladecrèmetaart kost even wat moeite, maar je geduld wordt rijkelijk beloond. En je laat een diepe indruk achter bij vrienden en familie. De kersen-chocoladecrèmetaart smaakt niet alleen hemels, hij ziet er ook nog eens fantastisch uit. Een showstopper van formaat! 
naar recept
tarte tatin met appels, rozijnen en sinaasappellikeur
Probeer deze heerlijke warme tarte tatin met gele rozijnen, appels & sinaasappellikeur. De echte klassieker, maar dan met een frisse hint van citrus. Hij smaakt net zo lekker als dat ‘ie eruit ziet!
naar recept
tarte tatin met appels
hazelnoot-meringuetaart met halva & gedroogde abrikozen

Let’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen!
Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.
Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie.
Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
naar recept
hazelnoot meringuetaart glutenvrij
xl fruittaart
Je bent de koning te rijk met deze zomerse fruittaart en hij is heel, heel easy te maken. Door de vruchten in rijtjes op kleur te leggen, wordt het extra mooi. Het zijn net edelstenen! 
Ga je picknicken? Neem alles voor de taart apart mee. Leg de taartbodem op een grote broodplank en pak strak in folie, dan breekt hij niet. Extra handig: je hebt meteen een plateau om de taart op te serveren.
naar recept
fruittaart
basisrecept: Ottolenghi’s meringuerol met bruine basterdsuiker en gebrande-honingappels
Als alle smaken van de herfst ineengerold zouden kunnen worden, zou deze meringuerol het resultaat zijn: verwarmende kaneel, gebrande honing, zoete appels en pittige sinaasappel komen bijeen. Zo krijg je een dessert dat heel geschikt is voor de feestdagen van het najaar en de winter!
Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig koud zijn voor u ze samenvoegt – het is niet de bedoeling dat er veel vocht in de rol ontstaat. Begin een dag van tevoren met de appels en de room en houd ze tot gebruik in de koelkast.
naar recept
meringue rol ottolenghi
tiramisu met limoncello en lemon curd
Superromig en toch lekker fris: Italiaanse tiramisu met een flinke scheut limoncello en lemon curd. Voor liefhebbers van citroen! Een ideaal dessert voor als je kookt voor een grote groep.
naar recept
tiramisu met limoncello en lemon curd
abrikozen-amaretticrumble met mascarponeroom

Chef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’
De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.
naar recept
abrikozen crumble
espresso-martini tiramisu
Waarom kiezen tussen een espresso-martini of tiramisu? Je kunt je favoriete cocktail en dessert ook gewoon samenvoegen. Geloof ons: dat wordt fantastisch!
Begin 1 dag van tevoren met dit recept.
We hebben ook een heerlijke tiramisutaart!
naar recept
italiaans zoet
zachte pistacherepen
Let's go nuts! Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pistaches want je maakt er fantastische chewy repen mee. Deel ze uit of serveer zo'n zalige pistachereep naast een kop sterke koffie.
Maak een zoet buffet en zet deze ma'amoul koekjes ernaast.
naar recept
zachte pistacherepen
chocolade-walnotentaart
Voor chocolade kun je ons midden in de nacht wakker maken. Voeg daar noten aan toe en we zijn om. Een gevalletje 1 + 1 = 2. Heel fijn aan dit recept van chocolade-walnotentaart: je kunt ‘m ook no-bake maken! De bodem maak je dan van gemalen koekjes en boter.
Ook zo lekker: chocolade-hazelnoottaart.
naar recept
chocolade-walnoottaart - delicious
tiramisù met witte chocolade, hazelnoten en nootmuskaat

Tiramisu mag zeker traditioneel, maar het hoeft niet altijd. Maak hem deze feestdagen eens anders! Met hazelnoten, witte chocolade en nootmuskaat blaas je jouw favoriete dessert nieuw leven in. Je bent gewaarschuwd, want hij is luchtig in het kwadraat en die schaal gaat leeg.
Ontspannen genieten van je spectaculaire dessert? Maak de tiramisu 1 dag eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.
naar recept
tiramisù met witte chocolade, hazelnoten en nootmuskaat

Makkelijke trifle met madeleines en rood fruit
Wauw, deze trifle met madeleines en rood fruit is te gek! Het perfecte feestelijke toetje voor kerst en ideaal voor een grote groep. Je kunt de trifle ruim van tevoren maken en iedereen vindt het lekker. En dan hebben we het nog niet eens over de looks…
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Bonne Maman, het bekende Franse jammerk met rood-wit geruite deksels dat ook tijdens de feestdagen volop wordt gebruikt. Niet alleen bij je ontbijt, maar ook in taarten en toetjes.
Voor dit recept gebruiken we Bonne Maman madeleines en aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tropische trifle met mango, passievrucht en abrikozenjam? Of ga voor een combinatie van chocolade en sinaasappel!
naar recept
tiramisu met chocolade-hazelnootpasta
Een Italiaanse klassieker mag je niet veranderen, behalve als je er chocoladepasta in kunt doen! Ben je op zoek naar een écht spektakelstuk? Maak dan tiramisutaart!
naar recept
chocolade-hazelnotentiramisu - delicious
meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
Bij het zien van deze meringuelaagjestaart krijg je spontaan trek. Een prachtige taart die doet denken aan een pavlova, met veel verschillende smaken waaronder limoncello en kokos. En het ziet er ook nog eens heel feestelijke uit. Perfect voor de kerstdagen!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
boterkoek met amandelspijs en lemon curd
Dit niet-te-zoete gebak is perfect om te verdelen bij een lekker koffie- of theemoment met vrienden en familie. De lemon curd die je bij de boterkoek serveert is ook heerlijk bij allerlei andere soorten gebak, scones bijvoorbeeld.
Maak bijvoorbeeld deze taart met bosbessen en lemon curd.
Amandelspijs is het lekkerst als je het een paar dagen tot een week laat rijpen. Je kunt ook kant-en-klaar amandelspijs gebruiken, dit is vaak te koop bij notenwinkels. Roer dan door 300 g spijs nog de citroenrasp, gember, venkelzaad en ei.
naar recept
boterkoek - delicious
Rutgers kersttaart: sinaasappel-maanzaadtaart met witte chocolade en frambozen
Rutger: 'De witte chocoladecrème voor de afwerking is op basis van banket- en bakkersroom. Ik doe er geen eidooiers in, om de crème zo licht mogelijk te houden. Vlak voor het afwerken van de taart 'marmer' ik de witte-chocolade-crème met frambozenjam.'
Vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig; je vindt alle recepten in het feestnummer van delicious.
naar recept
kerst 2022 sinaasappel-maanzaadtaart van Rutger
aardbeien-macadamiacrostata
Bestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt.
SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
naar recept
aardbeien macadamia
meringuetaart met chocolade & hazelnootlikeur
Dé showstopper van de avond? Deze meringuetaart met chocolade & hazelnootlikeur! Laagje meringue, laagje room en fruit, laagje meringue, laagje room en fruit, laagje meringue… de taart heeft maar liefst 6 lagen en heerlijke chocokrullen on top! Als je het recept volgt, is de meringuetaart verbazend makkelijk om te maken!
naar recept
meringue met chocolade & hazelnootlikeur - delicious
mudcake met witte-chocoladeglazuur
Een stevige chocoladetaart met een zachte, smeuïge kern. Wat wil je nog meer? Deze mudcake met witte-chocoladeglazuur heeft het allemaal. Extra lekker door een vleugje kaneel.
naar recept
mudcake met witte-chocoladeglazuur
appeltaart met karamelappels
We hebben áltijd wel zin in appeltaart. En soms… Soms hebben we ook nog eens zin om lekker uit te pakken. Deze extravagante appeltaart bevredigt beide behoeften – én meer, want na de eerste hap krijg je dit showstuk waarschijnlijk nooit meer uit je hoofd. Het is een behoorlijk project, maar neem de tijd: hij is ieder beetje moeite helemaal waard.
naar recept
appeltaart karamelappels
arretjescake op chic
Met pistachenootjes, cranberry’s, biscotti en pure chocolade geven we arretjescake een lekker luxe upgrade. Arretjescake 2.0 dus!
naar recept
arretjescake | delicious
Italiaanse trifle met amarettogelei
Deze Italiaanse trifle met romige vla, chewy koekjes en iets zilte amarettogelei is heerlijk! Je gebruikt de eidooiers in de vla en het eiwit voor de meringuelaag en gesuikerde amandelen, dus je houdt niets over. En als je de afzonderlijke elementen van tevoren maakt, hoef je de trifle op de dag van serveren alleen nog maar samen te stellen. Tiramisu is ook een Italiaanse trifle. Hier een prachtige tiramisutaart!
naar recept
Italiaanse trifle - delicious
chocoladetaart met moscovadosuiker
Anna Jones is dol op taart; ‘Ik ben een ongekende zoetekauw, dus ik neem gebak heel serieus. Deze stevige, kleverige chocoladecake met kokosolie is even populair bij mijn zoontje als bij mijn veganistische broer. Ik heb het recept gekregen van een Amerikaanse vriendin, vandaar dat er olie in gaat en geen boter. En eenvoudig te maken, je hoeft niets romig te kloppen of te zeven. Gebruik een bakvorm die goed sluit, want het beslag is vrij dun en loopt makkelijk door kieren.’
Dit en nog meer gerechten uit haar nieuwe kookboek lees je in de nieuwe delicious. Shop hem nu!
naar recept
chocoladetaart met moscovadosuiker - delicious
Schuimtaart met pecan, peer & mascarpone
Deze schuimtaart met pecannoten en peer is al een plaatje om naar te kijken en een traktatie om te eten. Deze taart is even een werkje om te maken, maar daardoor extra leuk voor de feestdagen. Ga jij de uitdaging aan? 
Extra leuk: dit jaar bestaat delicious. magazine 15 jaar. Deze taart is één van onze favorieten van de afgelopen jaren. Benieuwd naar de andere 14? Je vindt ze in ons extra dikke kerstnummer.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Schuimtaart met pecan, peer en mascarpone
Vegan chocoladecake
Stop met zoeken! Dit is het echt de lekkerste vegan chocoladecake die je gaat vinden. En nee, we overdrijven niet. Smeuïg, onmiskenbaar chocolade-achtig en toch zo licht als een wolk. Dat er geen enkel ei aan te pas komt hoeft niemand te weten, want het ontbreekt deze cake aan niets. Bak ‘m vandaag nog zodat je je vrienden ermee kunt verleiden of er lekker zelf de rest van de week van kunt snoepen. 
Ook lekker zoet: Rijstepap met kokos en kardemom
naar recept
lamstajine met abrikozen - delicious