nr.1 foodmagazine

Kalkoenpastei

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
aantal 6 | hoofdgerecht | feestelijk | engels |
Op zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak.
Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
voorbereiding2 minuten
kooktijd30 minuten
totale tijd2 uur 30 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: ronde ovenschaal 25 cm Ø

ingrediënten

  • 400 g afsnijdsels van kalkoen of kalkoendijfilet poelier
  • 3 tl mosterdzaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 kruidnagels fijngestampt
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 50 g boter
  • 150 g gerookt spek in plakjes
  • ½ l bouillon van het karkas of neem kant-en-klare gevogeltebouillon
  • 25 g gedroogde morilles eekhoorntjesbrood is ook lekker
  • 1 glas witte wijn
  • 1 pastinaak
  • 1 peen
  • 3 preien gewassen
  • 1 biocitroen, sap en rasp
  • 250 g bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt

instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Snijd het kalkoenvlees in blokjes. Meng met het mosterdzaad, gemberpoeder, de kruidnagel en bloem. Bak in een zware, ovenbestendige pan de gesnipperde sjalotten kort in de boter en voeg daarna het kalkoenvlees en spek toe. Braad alles aan. Voeg de bouillon en wijn toe en breng aan de kook; zet dan de pan met deksel 1½ uur in de oven.
  • Snijd de pastinaak en peen in blokjes van 1 cm en de gewassen prei in grove ringen. Voeg toe aan het vlees en zet nog 30 min. in de oven. Haal de pan uit de oven. Breng op smaak met wat citroensap en -rasp, zout en peper.
  • Verhoog de oventemperatuur tot 180°Stort het vleesmengsel in een ronde ovenschaal. Maak van aluminiumfolie een ‘schoorsteentje’. Rol het bladerdeeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap die goed over de schaal past. Dek het vlees af met het bladerdeeg, maak een sneetje in het midden en zet het schoorsteentje erin. Bestrijk met losgeklopt ei. Bak de pastei in ± 40 min. bruin en krokant.
Voedingswaarde:
calorieën: 577kcal
|
eiwit: 29g
|
vet: 40g
|
koolhydraten: 26g
auteur: delicious.
Recepten, tekst, bereiding: Samuel Levie. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Esther de Munnik (m.m.v Marjoke de Heer Servies). 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!