dít kun je nu al koken en invriezen voor ontspannen feestdagen

Wat kun je nu al maken en invriezen voor de feestdagen? We geven je 7 handige tips waardoor je meteen een invries-expert wordt!

Je vriezer is tijdens de feestdagen je maatje! Veel ingrediënten en zelfs hele gerechten kun je er goed wat langer in bewaren en dat betekent minder stress bij de kerstvoorbereidingen, van boodschappen doen tot koken. 

Dit gebeurt er in je vriezer 

Invriezen doe je om bacteriegroei te remmen. Bacteriën groeien goed in een warme, natte omgeving. In de vriezer beperk je dat proces tot een minimum. Maar een vriezer is vooral ook ontzettend handig bij de voorbereiding van een diner. Tijdens het invriezen verandert het water in je ingrediënt in ijs. Waar ijs is, is geen water en dus kunnen er geen bacteriën groeien. 

Helaas verandert de structuur van wat je invriest vaak. Dat merk je vooral aan ingrediënten met tere celwanden en ingrediënten die veel water bevatten. Als water verandert in ijs, zet het uit. Daardoor kunnen de celwanden van wat je bevriest beschadigen. Na ontdooien zullen producten die veel water bevatten – denk aan frambozen of aardbeien – dus veel slapper zijn dan verse. 

Hoelang is het houdbaar?

Vlees

> rauw ± 6 maanden 

> bereid ± 3 maanden 

Vis

> rauw vette vis (zalm) ± 3 maanden, magere vis (witvis) ± 6 maanden 

> bereid alle soorten ± 2 maanden 

Kip

> rauw ± 6 maanden 

> bereid ± 3 maanden 

7x ijskoud de beste vriestips 

1. Lekker opruimen 

Probeer de weken voor kerst je vriezer een beetje op te ruimen en leger te maken. Dan kun je er tijdens de feest- dagen optimaal gebruik van maken. Het is sowieso altijd goed om een paar keer per jaar de vriezer te inspecteren. Want zelfs ingevroren zijn de meeste producten niet eeuwig houdbaar. 

2. Hoe kouder, hoe beter 

Hoe kouder de vriezer, hoe beter alles bewaard blijft. Invriezen op lagere temperatuur betekent bovendien minder grotere ijskristallen en een steviger resultaat na het ontdooien. Vries eten op een zo laag mogelijke temperatuur (veel vriezers hebben een snelvriesfunctie) in en bewaar het dan rond een temperatuur van -18°C. 

3. Goed inpakken 

Verpak wat je invriest altijd in stevige diepvrieszakjes. Druk zo veel mogelijk lucht uit de verpakking. Dit voorkomt uitdroging door het verdampen van vocht uit het eten (vriesbrand). 

4. Houd het koud 

Zorg dat alles wat je in de vriezer doet al goed koud is. Zo blijft de temperatuur binnen zo laag mogelijk. 

5. Vol = goed!

Een volle vriezer is gek genoeg een zuinige vriezer. In een lege vriezer moet de circulerende lucht koud worden gehouden en dat vraagt meer stroom. Vul je vriezer dus aan met bijvoorbeeld halfgevulde flesjes water. 

6. Klein = fijn

Vries bouillon, stoofgerechten en pastasaus bij voorkeur in kleinere porties in. Zo hoef je nooit te veel te ontdooien en is je portie snel ontdooid. 

7. Etiket erop 

Eenmaal ingevroren lijken alle bakjes op elkaar lijken. Gebruik daarom etiketten die je beschrijft met een watervaste stift. Zo vind je snel iets terug. Zet de datum erop, dan weet je hoe lang het in je vriezer ligt. 

Dit kun je goed invriezen

> Rauw eiwit kun je goed invriezen. Eidooiers of hele eieren moet je eerst loskloppen met wat zout of suiker. Daarna is ei ± 9 maanden houdbaar. 

> Geraspte harde kaas met heel weinig vocht als Parmezaanse kaas of pecorino zijn goed te bewaren in de vriezer, zeker 6 maanden. 

> Gerechten gemaakt met eerder ingevroren vlees, kip of vis kun je goed weer invriezen. Tijdens het koken of bakken worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Bewaar niet langer dan ± 3 maanden.

> Al dente gekookte pasta in saus is prima in te vriezen. Pasta zonder saus gaat aan elkaar kleven en te gare pasta zal bij het ontdooien uit elkaar vallen. Bewaar niet langer dan ± 3 maanden. 

> Gebak als cake zonder glazuur, brownies en koekjes zonder glazuur en (voorgebakken) taartbodems zijn heel goed in te vriezen. Je kunt ook koekjesdeeg invriezen en voor gebruik ontdooien. Ingevroren gebak blijft 2-3 maanden goed. 

> Hartige taart, quiche, stoofgerechten & lasagne blijven, stevig ingepakt, ± 3 maanden goed.

> Brood kun je heel goed in de vriezer bewaren. Pak het goed in , zo blijft het ± 3 maanden goed. 

> Soep & saus die niet op basis van zuivel zijn gemaakt, zijn perfect in te vriezen voor de feestdagen. Bewaar ze niet langer dan ± 3 maanden. 

> De meeste groenten als broccoli, wortels en boontjes en ook aardappels bevatten vrij veel water. Als je ze eerst kort blancheert voor het invriezen blijft de structuur beter bewaard. Kook of bak zeop het laatst pas helemaal gaar. 

En dit kun je beter niet invriezen

> Hele rauwe of gekookte eieren zullen barsten door hun hoge vochtgehalte. Bovendien wordt het eiwit van gekookte eieren rubberachtig. 

> Melk & zachte, verse melkproducten zoals yoghurt, roomkaas & crème fraîche zullen na het ontdooien schiften en zijn dan niet lekker meer. 

> Mayonaise schift als je het ontdooit.

> Harde & halfharde kaas wordt droog en brokkelig in de vriezer. Zachte kaas gaat schiften en valt uit elkaar. Bovendien gaat de smaak achteruit. 

> Bruisdrankjes in flessen of blikjes barsten in de vriezer of kunnen zelfs ontploffen!

> Zachte kruiden als peterselie, dille en bieslook worden zacht in de vriezer.

> Rauw vlees, kip of rauwe vis die eenmaal ontdooid is, kun je niet opnieuw invriezen. Tijdens het proces van ontdooien en invriezen is de kans op bacteriegroei groot. Dus niet vaker dan één keer invriezen. 

> Fruit & groenten die heel veel water bevatten als tomaat, sla, komkommer, avocado, peer, druiven of meloen worden na het ontdooien erg slap. Ook ongekookte aardappels worden zacht. 

> Saus & ovengerechten gebonden met zuivel, bloem of maizena kunnen door het ontdooien gaan schiften. 

Inspiratie opdoen voor de feestdagen? Kijk hier!

TEKST: DOSIA BREWER | BEELD: UNSPLASH.

invriezen voorbereiden feestdagen kerst