aantal 8 |
gebak, nagerecht |
familietijd, kerst |
|
Een mooie toren van chocoladewafels met laagjes anijsroom en cranberrycompote. Voor de wafeltaart heb je ons snelle wafelbeslag nodig. Dat is een basisbeslag dat je in een kwartier maakt. In het beslag zit geen suiker, dus het is heel geschikt om het gul te beleggen met zoete én hartige smaakmakers.
kooktijd50 minutes minutes
Afkoelen45 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 35 minutes minutes
ingrediënten
snel wafelbeslag
- 150 g boter
- 3 eieren gesplitst
- 375 ml melk
- 375 ml water
- 500 g bakmeel zelfrijzend
schwarzwalder wafeltaart met anijsroom en cranberrycompote
- ½ recept voor snel wafelbeslag je hebt 3 flinke wafels nodig voor de taart
- 75 g melkchocolade fijngehakt
- 1 el cacaopoeder
- 200 g pure chocolade
- 250 ml slagroom
- 125 g poedersuiker
- 2½ tl anijs gemalen
- ook nodig: wafelijzer groot, rond
cranberrycompote
- 340 g cranberry’s
- 200 ml sinaasappelsap
- 100 g suiker
- 1 takje rozemarijn blaadjes gerist en fijngehakt
instructies
- Smelt de boter op laag vuur, maar laat het niet kleuren.
- Klop intussen in een grote mengkom de eierdooiers los en voeg de melk, water en snuf zout toe. Roer de gesmolten boter erdoor. Klop beetje bij beetje met een garde het zelfrijzend bakmeel door het melkmengsel tot een klontvrij beslag.
- Klop de eiwitten in een brandschone kom schuimig en spatel dit door het beslag.
- Breng voor de compote de cranberry’s met het sap, suiker en rozemarijn aan de kook in een steelpan. Laat ze koken totdat de bessen openknappen, dat duurt zo’n 10 min. Neem van het vuur en laat volledig afkoelen.
- Smelt de melkchocolade au bain-marie (in een kom boven een pan met het water dat de kom niet raakt) en spatel dit samen met de cacao door het beslag.
- Bak volgens de gebruiksaanwijzing van het apparaat 3 wafels tot ze flink krokant zijn, maar de binnenkant nog zacht is. Laat ze op een rooster helemaal afkoelen.
- Smelt intussen de pure chocolade au bain-marie. Bekleed een bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Giet de chocolade daar over uit en laat het hard worden. Breek voorzichtig in schotsen.
- Klop de slagroom stijf. Roer er dan de poedersuiker en anijs door.
- Leg de eerste wafel op een taartschaal. Strijk eenderde van de compote vooral langs de randen op de wafel. Verdeel eenderde van de room over het midden. Leg er een tweede wafel op en beleg opnieuw met eenderde van de room en eenderde van de compote.
- Als je wafels snijlijnen hebben, zorg dan dat deze per laag op elkaar aansluiten zodat je makkelijk kunt snijden. Dek af met de derde wafel en schep in het midden de rest van de compote. Schep de room daaromheen en steek de chocoschotsen erin.
auteur: delicious.
Recept: Dosia Brewer en Bas Robben. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Jan Willem van Riel. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!