aantal 6 |
gebak, nagerecht, zoet |
feestelijk, kerst |
internationaal |
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
voorbereiding15 minutes minutes
oven25 minutes minutes
totale tijd40 minutes minutes
ingrediënten
- 250 ml vloeibare honing
- 250 ml slagroom
- 60 g boter. in blokjes
- 8 stevige peren. in vieren, zonder klokhuis
- 1 vanillestokje. in de lengte doormidden gesneden, zaadjes eruit geschraapt
- evt. 2 laurierblaadjes
- sap en rasp van 1 citroen
- crème fraîche, voor erbij
- deeg
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g amandelmeel
- 110 g fijne kristalsuiker
- 300 g koude boter, in blokjes
- 1½ tl gemberpoeder
- ½ tl zoutvlokken
- 100 g amandelschaafsel
- ovenschaal van 20x30 cm, ingevet
instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Verwarm voor de honingkaramel de honing in een steelpan met dikke bodem op hoog vuur tot het kookpunt. Laat in 1½-2 min. kleuren tot het een theekleur heeft. Roer voorzichtig de room erdoor, zodat je een glad mengsel krijgt. Laat onder af en toe roeren nog ± 3 min. trekken en licht inkoken. Neem van het vuur.
- Smelt de boter in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de peren met de vanille- zaadjes en het -stokje, het citroensap en de -rasp en evt. de laurier ± 6 min. onder af en toe omscheppen tot ze licht kleuren. Voeg de honingkaramel toe en bak nog ± 4 min., waarbij de karamel dikker wordt. Verdeel het mengsel over de bodem van de ovenschaal.
- Doe voor de deeglaag het zelfrijzend bakmeel met het amandelmeel, de kristalsuiker, boterblokjes, het gemberpoeder en ½ tl zoutvlokken in een keukenmachine en meng snel tot deeg. Doe in een kom en schep het amandelschaafsel erdoor.
- Verdeel schepjes deeg gelijkmatig over de peren in de bakvorm. Bak ± 30 min. tot het deeg goudbruin kleurt. Serveer warm en geef er crème fraîche bij.
calorieën: 1045kcal
|
eiwit: 11g
|
vet: 70g
|
koolhydraten: 90g
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Charlotte Binns-McDonald. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!