hoe je een etentje organiseert zonder gek te worden / kerststress

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Wat zijn de allerbeste tips om je gasten te pleasen terwijl je zelf totaal ontspannen een compleet feestmenu op tafel zet? We vroegen het onze collega’s op de redactie en zochten naar antwoorden in het nieuwe boek ‘Een Tafel Vol‘ van Meike Krüger.

1. Een goede voorbereiding is key

Online redacteur Joy probeert zoveel mogelijk van tevoren te bereiden. ‘Op de dag zelf hoef je de gerechten dan alleen nog even op te warmen of aan te snijden. Geroosterde aardappeltjes zijn juist nóg lekkerder wanneer je ze al een keer hebt bereid, af hebt laten koelen en dan weer opwarmt! Evenals slow food.

Joy: ‘Mijn mantra? Stoven, stoven, stoven! Grote stukken traag gegaarde groenten of vlees kun je tijdig bereiden en klaar hebben voordat je etentje begint. Extra fijn: van rusten worden de smaken lekkerder en de structuur beter, zeker wanneer je buiten op open vuur kookt.’

Kant-en-klare producten sprokkelen is volgens haar ook niks om je voor te schamen en betrek je gasten bij het kookproces door ze specifieke taken te geven. Joy: ‘Eén persoon wordt chef wijn, de ander chef tafeldekken, en vergeet de chef kaarsjes & muziek niet.’

2. Ga voor iets groots uit de oven

Met iets groots uit de oven heb je al 5 strepen voor, aldus eindredacteur Laurien, want dat kun je ’s morgens of de dag ervoor al maken. ‘In ieder geval staat het rustig z’n ding te doen in de oven als je gasten komen en het ruikt lekker in huis’

En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar alles staat en gaat bij een goede mise en place. Laurien: ‘Er zijn zoveel elementen die je van tevoren kunt maken, zoals dressings en sauzen en je kunt alles wat je nodig hebt al klaarzetten en snijden.’

3. Hulp is niet altijd handig

Laurien: ‘Verder wil iedereen altijd met alles HELPEN en dat is niet heel handig. Je kunt beter één keukenhulpje inroepen, iemand die een beetje snel en handig is en de weg weet in je keuken.’ En je mag sommige gangen best uitbesteden: ‘een cocktail bijvoorbeeld, met amuses, waarvoor de keuken niet gebruikt hoeft te worden. De cocktailman/vrouw neemt dan ook alles mee: glazen, prikkers etc. Idem het toetje of iets lekkers bij de koffie.

4. Trek de keuken strak

De helft van koken is opruimen, en dat weet onze culinaire redacteur als de beste. Liselore: ‘Ik zorg altijd dat ik vóór het diner de keuken helemaal spic-en-span heb, dus vaatwasser laten draaien en weer leeg, gasfornuis en werkblad schoon. Met een schone keuken kan ik mijn gasten rustig verwelkomen en maak ik mij ook geen zorgen om een ontplofte keuken ná het diner.’

5. Kies vooraf een thema

‘Zonder thema of een soort kapstok word ik gek’, aldus online redacteur Sophie Fleur. ‘Ik ben zo’n kok die het liefst kookt met dat wat er in huis is. Helaas werkt dat met de feestdagen niet zo en heb ik een andere ‘begrenzing’ nodig, anders voelt het alsof ik alles wel kan maken. Een thema is dan mijn redding, een soort schouder waar ik mijn (onrustige) hoofd op laat leunen.’

‘Ik gaf bijvoorbeeld een Italiaans diner. Dan heb je meteen een plan voor de gangen (antipasti, primi, secondi enz) en kun je je gasten daarop aan laten haken. Als ze vragen welke wijn ze mogen meenemen antwoord je Italiaans. Welke kazen? Italiaans. Nog beter, antwoord gewoon op alles Italiaans.’

Haal inspiratie uit dit Italiaanse menu

‘Het hoeft natuurlijk niet zo klassiek, of gebonden te zijn aan één specifieke keuken. Je kunt echt helemaal losgaan met thema’s! Zo gaf een vriendin een kerstdiner met allerlei vleesklassiekers alleen dan uitgevoerd in een vegan variant! Om je een beeld te geven: ze serveerde een garnalencocktail maar dan met gefrituurde eringi. Maar ook kleuren zijn heel leuk. Onlangs kookte ik nog vier gangen met zwarte specerijen en in de zomer organiseerde ik een diner met spicy bloemen: saffraan, vanille, kruidnagel en onder meer hibiscus.’

De perfecte kerstplanning volgens Meike Krüger

‘Omdat ik vanuit mijn kleine keuken binnen dertig minuten een tafel helemaal vol eten kan zetten en daar ook nog ontspannen onder blijf (ogenschijnlijk dan, in ieder geval), denken mensen vaak dat ik een soort tovenaar ben,’ schrijft Meike Krüger in haar boek ‘Een Tafel Vol‘.

Natuurlijk heeft ze in de loop der jaren routine ontwikkeld, maar ook haar lukt dit alleen met een goed doordachte planning. Die bestaat uit grofweg vier onderdelen: ‘ruim van tevoren’, ‘een dag van tevoren’, ‘op de dag zelf’ en ‘op de avond zelf’.

Ruim van tevoren bedenk je wie er komen eten, wat hun voorkeuren zijn en bepaal je het menu. Een dag van tevoren begin je met alle voorbereidingen die je al eerder kunt doen. Of simpelweg al moeten gebeuren. Doe op de dag zelf nooit boodschappen, behalve als het écht vers moet zijn, tipt Krüger. Begin in de ochtend al met koken en voorbereiden, dan ben je voor de lunch al klaar. Ruim de keuken op en zet alles startklaar: denk aan pannen en schalen om de gerechten op te dienen.

Op de dag zelf

Op de avond zelf vind Krüger het fijn om, voordat ze gaat koken, eerst een uurtje bij de gasten te zitten met een glas wijn. Ze probeert de tijd dat ze in de keuken staat te beperken tot maximaal 40 minuten. ‘Begin met de koude gerechten en zet die vast op tafel, dan heb je minder schalen en spullen in de keuken staan.’

Vraag gasten om op tijd aan tafel te gaan en alvast de wijn in te schenken. Als alles op tafel staat, vertelt Krüger kort wat alles is. Daarna staat ze nog maar één keer op. Om het dessert uit de koelkast te halen.

nieuwsbrief inschrijving delicious