knolselderijgratin

glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, weekend | frans, nederlands | glutenvrij, vegetarisch
Moeder en dochter Minta & Mae duiken graag samen de keuken in. Mae eet geen vlees meer, dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten. Dit keer met knolselderij. Minta: 'Als je 'm bakt, karamelliseert knolselderij licht, wat zorgt voor een extra rijke en diepe smaak. Niet té lang bakken, dan wordt-ie bitter.'
Probeer ook eens deze salade met knolselderij.
kooktijd15 minutes
oven1 hour
totale tijd1 hour 15 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: mandoline

ingrediënten

  • 300 g knolselderij
  • 500 g zoete aardappel
  • 2 uien in dunne ringen
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 el za’atar
  • 250 ml slagroom
  • 200 g boerenkaas geraspt
  • 2 kropjes baby-romaine
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl rodewijnazijn

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de knolselderij en zoete aardappel en schaaf op de mandoline of snijd met een scherp mes in dunne plakjes. Meng de knolselderij- en aardappelplakjes in een ruime ovenschaal met de ui, knoflook, za’atar, peper en zout. Druk goed aan.
  • Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
  • Bak de knolselderijgratin goudbruin en gaar in ± 1 uur. Dek na 45 min. eventueel af met aluminiumfolie als de gratin te donker wordt.
  • Halveer de kropjes sla en snijd de kern eruit. Doe de mosterd en azijn samen met 3 el milde olijfolie in een potje of bakje met deksel en schud tot je een gebonden vinaigrette hebt.
  • Besprenkel de gehalveerde kropjes sla met de vinaigrette en serveer met de warme gratin.
Voedingswaarde:
calorieën: 599kcal
|
eiwit: 17g
|
vet: 39g
|
koolhydraten: 35g
auteur: delicious.
RECEPTEN MINTA NICOLAÏ. FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR. STYLING ESTHER DE MUNNIK. BEREIDING YVONNE JIMMINK.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!