nr.1 foodmagazine

marjolein-knoflookbrood met spanakopita-dip

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht, brunch, brunchgerecht, hapje, hapjes, lunchgerecht, ovengerecht | feestelijk, kerst, oudjaar, sinterklaas | grieks | vegetarisch
We kennen allemaal wel die old school stokbroden waar de kruidenboter al in zit. Best wel fout en allesbehalve vers, maar stiekem ó-zo lekker. In delicious. nummer 11 maakten we een variant, een marjolein-knoflookbrood, met een waanzinnige spanakopita-dip. Juist, een dip gebaseerd op het Griekse gerecht met spinazie en feta. Om je vingers bij af te likken!
Heb je een etentje? Dit brood is dan perfect, ook voor de feestdagen zoals Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Je kunt het brood namelijk de dag van tevoren al maken en vervolgens op de dag zelf afbakken. De dip kun je ook een dag eerder maken, warm hem op de dag zelf op en voeg dan de feta, spinazie, het citroensap en de kruiden toe.
kooktijd45 minuten
oven25 minuten
totale tijd1 uur 10 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: aluminiumfolie

ingrediënten

marjolein-knoflookbrood

  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 15 g bieslook fijngesneden
  • 4 el marjolein fijngesneden + extra takjes
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 650 g zuurdesemstokbrood

spanakopita-dip

  • 20 g boter
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 40 g verse roomkaas
  • 180 ml melk
  • 150 g cheddar geraspt
  • 1 el bloem
  • 100 g feta uitgelekt en verbrokkeld + extra om te garneren
  • 80 g diepvriesspinazie ontdooid en vocht eruit geknepen
  • 1 biocitroen rasp
  • 3 el bladpeterselie fijngesneden
  • 3 el dille fijngesneden
  • 1/4 tl geraspte nootmuskaat

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Roer voor het brood de boter romig met de bieslook, marjolein, knoflook en wat zout en peper. Maak met een broodmes om de 2 cm een diepe snede in het brood, maar laat het aan de onderkant heel.
  • Verdeel de kruidenboter over de snedes en steek er takjes marjolein tussen. Omwikkel het brood met aluminiumfolie en bak 20 min. in de oven. Vouw het aluminiumfolie open en bak nog 5 min. voor een knapperige korst.
  • Verhit intussen voor de spanakopita-dip de boter in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak hierin de ui 5 min. Voeg de roomkaas en melk toe en roer tot een glad mengsel. Meng in een kleine kom de geraspte kaas met de bloem. Voeg beetje bij beetje al roerend toe aan het melkmengsel, zodat er een gladde saus ontstaat. Laat al roerend 2 min. zachtjes koken.
  • Neem van het vuur en roer de feta, spinazie, citroenrasp, peterselie, dille en nootmuskaat erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de dip in een kleine kom, bestrooi met extra feta en serveer met het marjolein-knoflookbrood.
Voedingswaarde: |
eiwit: 27g
|
vet: 40g
|
koolhydraten: 59g
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Fotografie: Anson Smart | Styling: Kirsten Jenkins