perfecte runderstoof

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Runderstoof
lactosevrij
aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, kerst | | lactosevrij
De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.
Stoven vraagt weinig actie, maar wel geduld: draai het vuur niet hoger, dan gaat je stoof koken in plaats van stoven. Sommige kleinste gaspitten gaan toch nog te hard. Gebruik dan een warmteverdeler onder de pan. Op inductie, elektrische kookplaat en in de oven gaat stoven ook erg goed.
Let wel op dat het vocht waarin je stooft nooit kookt, maar heel zachtjes pruttelt. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C. Door het zachtjes te laten pruttelen lost het bindweefsel in het vlees op, maar droogt het vlees niet uit. Laat vlees in het stoofvocht iets afkoelen voordat je het serveert. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt ook voor een sappig resultaat.
voorbereiding35 minuten
kooktijd3 uur 10 minuten
rusten15 minuten
totale tijd4 uur

ingrediënten

  • kg runderschouderstuk of staartstuk
  • 1 el olijfolie
  • 100 g plakjes pancetta, fijngesneden
  • 2 uien, gehalveerd, in dunne partjes
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 500 ml bruin bier
  • 250 ml passata, gezeefde tomaten
  • 4 takjes tijm
  • 2 verse of gedroogde laurierblaadjes
  • 2 tl lichtbruine basterdsuiker
  • 1 bos jonge wortels, geschrapt en bijgesneden
  • gestoomde broccolini of bimi en aardappelpuree, voor erbij

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg het vlees op een schone snijplank. Bestrooi met wat zout. Verhit de olie in een grote braadpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Braad het vlees in 6-8 min. rondom aan. Leg het op een bord.
  • Bak in dezelfde pan de pancetta op matig vuur goudbruin in 1-2 min. Voeg de uien, chilipeper en knoflook toe en schep ze 3 min. om. Leg het vlees weer in de pan.
  • Voeg het bier, de passata, 125 ml water, de tijm, laurier en basterdsuiker toe. Breng aan de kook. Stoof het vlees met de deksel op de pan ± 2½ uur in de oven tot het mals is.
  • Voeg de wortels toe en stoof het vlees afgedekt nog 40 min. in de oven tot het botermals is. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten. Serveer met broccolini en aardappelpuree.
Voedingswaarde:
calorieën: 450kcal
|
eiwit: 60g
|
vet: 15g
|
koolhydraten: 17g
auteur: delicious.
RECEPT: KATRINA WOODMAN, FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH, STYLING: MICHELLE NOERIANTO, BEREIDING: PETA DENT, LUCY BUSUTT
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!