gekonfijte zalm in olijfolie met tijm en jeneverbes van Yvette van Boven

gekonfijte zalm van yvette 2
glutenvrij, lactosevrij
aantal 6 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | frans | glutenvrij, lactosevrij
Zo'n frisse relish is een perfecte tegenhanger voor rijke zalm. Dat anijsige van venkel is zo aantrekkelijk hier.
voorbereiding30 minutes
kooktijd30 minutes
marineren + op temperatuur komen4 hours 30 minutes
totale tijd5 hours 30 minutes

ingrediënten

  • 1 zalmzijde met huid ruim 1 kg
  • 5 takjes verse tijm, blaadjes gerist fijne rasp van 1 (bio)mandarijn
  • ± 500 ml druivenpitolie
  • ± 500 ml olijfolie
  • 5 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen, gekneusd
  • 1 tl zwarte peperkorrels

venkel-mandarijnrelish

  • 1 venkelknol
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 mandarijnen, gepeld
  • sap van 1 citroen + evt. meer, afhankelijk van de grootte van de venkel én citroen
  • 1 tl geraspte mierikswortel (potje)
  • 2 takjes tijm, blaadjes gerist
  • 15 g bladpeterselie (1 bosje), fijngesneden

instructies

  • Wrijf de zalm in met de tijm, mandarijnrasp, peper en 1⁄2 tl zout. Meng in een diepe ovenschaal of braadslee de beide oliën, laurier, jeneverbessen en peperkorrels. Duw de zalm er voor- zichtig in onder met het vel naar onderen. De zalm moet helemaal onder de olie staan. Dek af en zet zeker 2-4 uur in de koelkast om te marine- ren*. Haal de schaal met de vis voor het eten uit de koelkast en laat zeker 30 min. op kamertemperatuur komen, de olie moet echt weer vloeibaar zijn. Maak intussen de relish, zie recept vanaf nummer 6.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Bak de zalm in 20 min. rosé of echt gaar in 30 min. Laat hem uit de oven in de warme olie nog 20 min. staan. Een mooi moment om een voorgerecht te eten!
  • Til de zalm met een pannenkoekmes of schuimspaan uit zijn bad en leg hem op een plank bedekt met keukenpapier. Dep de vis schoon.
  • Snijd de zalm met een scherp mes in dikke plakken van het vel. Serveer met de relish.
  • Maak de relish: haal het groen van de venkel en houd apart. Haal de buitenste schil eraf en snijd de venkel in zo klein mogelijke blokjes. Meng ze met de sjalot en de knoflook. Snijd de mandarijn horizontaal in dunne schijven, de partjes vallen dan uit elkaar. Schep door het venkel- mengsel. Meng het mandarijnsap van de plank met het citroensap. Roer samen met de mierikswortel en de tijm door het venkelmengsel en maal er zout en peper over. Zet tot gebruik in de koelkast, laat het gerust een uurtje staan om goed te trekken en de scherpte van de ui en de knoflook wat af te laten nemen. Snijd vlak voor het serveren de peterselie en het venkelgroen, schep door het venkelmengsel en serveer bij de zalm.
Voedingswaarde:
calorieën: 358kcal
|
eiwit: 32g
|
vet: 26g
|
auteur: delicious.
TIP Na het konfijten kan de olie nog een keer worden gebruikt. Zeef de olie goed – er moet geen vis in achterblijven – en verhit ’m tot zeker 80°C. Laat dan vlug afkoelen en bewaar in de koelkast. Niet te lang, na verloop van tijd kan hij wat tranig gaan smaken.
* Of doe de zalm de avond van tevoren met de smaakmakers in de olie en bewaar in de koelkast. 
RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN. FOTOGRAFIE, STYLING STUDIO HOMECOOKING DEPT. BEREIDING BART STUART.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
gekonfijte zalm van yvette 2