Gratin van sjalotten met px sherry, oregano en paprika-knoflookboter

gratin van sjalotten met px sherry


glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht, voorgerecht | feestelijk, kerst | internationaal | glutenvrij, vegetarisch
Ui is onmisbaar in de keuken. En dat mag wel eens hardop worden gezegd. Deze sjalottengratin is een echte smaakbom: zoet, kruidig, hartig en complex.
delicious. maakte een podcast over ui waarin we je alles vertellen over deze fijne groente.
voorbereiding20 minutes
oven50 minutes
totale tijd1 hour 10 minutes

ingrediënten

  • 750 g banaansjalotten
  • 75 g zachte boter
  • ½ el zoet paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • olijfolie
  • 100 ml PX of oloroso sherry (slijter)
  • 150 g cabrales*, verkruimeld (of andere blauwe kaas zoals roquefort)
  • 1 bosje verse oregano

instructies

  • Verhit de oven voor op 180°.
  • Pel de banaansjalotten, verwijder alle stugge schilletjes en halveer ze. Haal de rokken los en doe in een kom. Bestrooi de sjalotten met zout.
  • Meng de zachte boter met het paprikapoeder, de knoflook en wat grof zeezout. Kneed de paprikaboter door de sjalotten. Verdeel de sjalotten over een ovenschaal en besprenkel met een scheutje olijfolie en de sherry.
  • Rooster de uien in 45-50 min. gaar en goudbruin in het midden van de oven. Verdeel de cabrales erover en zet nog 5 min. terug. Pluk de blaadjes oregano van de takjes en bestrooi de sjalottengratin ermee.
Voedingswaarde:
calorieën: 372kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 29g
|
koolhydraten: 14g
auteur: delicious.
* Cabrales is een pittige blauwaderkaas uit Noord-Spanje, meestal gemaakt van een combi van koe-, schaap- en geitenmelk. De smaak kan onder invloed van het seizoen waarin het geproduceerd is erg verschillen. Te koop in kaaswinkels en delicatessenwinkels.
Recept: Merijn Tol. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Maaike Koorman.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!



gratin van sjalotten met px sherry