zalm en croûte met spinazie

zalm en croute slow
aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | familietijd, herfst, kerst, najaar, weekend, winter | frans |
Zodra de herfst van zich laat horen, is de keuken natuurlijk de beste plek om je te verschansen. Niet alleen vanwege onze spontane trek in echt goed comfort food: we houden ons nou eenmaal graag warm aan een pruttelende stoofpan.
Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik sneller dan je lief is? Schort om voor deze sappige zalm in een knapperig jasje van bladerdeeg uit het boek Slow.
kooktijd35 minutes
oven30 minutes
totale tijd1 hour 5 minutes

ingrediënten

  • 600-700 g zalm, 1 zijde zonder graten, ontveld
  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 250 g spinazie, fijngesneden
  • 75 g waterkers, fijngesneden
  • een handje verse dille, fijngesneden
  • een handje bieslook, fijngesneden
  • 1 augurk, in blokjes
  • 1 el crème fraîche
  • 2 el dijonmosterd
  • geraspte schil van 1 biocitroen
  • 270 g koelvers bladerdeeg, 2 rollen
  • 1 ei, losgeklopt met 1 el melk
  • groene salade, voor erbij

instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
 Snijd de zalmzijde als hij heel lang is halverwege doormidden. Heb je een dik stuk zalm, snijd dan de zalmzijde aan één kant in tot ongeveer halverwege – dus niet helemaal door – om de zalmzijde te ‘vlinderen’, dus open te klappen als een soort scharnier.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak ze regelmatig roerend tot ze lichtbruin zijn. Doe de spinazie en waterkers erbij en roerbak tot ze zijn geslonken. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud in een zeef uitlekken.
  • Meng de dille met de bieslook, augurk, crème fraîche, mosterd en citroenschil in een kom. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en waterkers en doe in de kom. Voeg royaal zout en versgemalen zwarte peper toe en meng goed.
  • Vul afhankelijk van hoe je de zalm hebt voorbereid de holte met het mengsel of leg het op een van de stukken. Leg het andere stuk erop of sluit de holte.
  • Leg de zalm op het midden van een van de bladerdeegvellen. Bestrijk de randen met het losgeklopte eimengsel en leg het andere bladerdeegvel erop. Misschien moet je de randen iets bijsnijden als je te veel deeg hebt. Knijp de randen van het deeg dicht en bestrijk het rondom met het losgeklopte eimengsel. Maak ondiepe inkervingen in de bovenkant van het pakket. Zet de zalm in de oven en bak 30 min. of tot het deeg goudbruin is.
  • Haal de zalm eruit, laat 10 min. rusten, snijd in stukken en geef er de salade bij.
Voedingswaarde:
calorieën: 631kcal
|
eiwit: 29g
|
vet: 39g
|
koolhydraten: 37g
auteur: delicious.
RECEPTEN: LOUISE FRANC | FOTOGRAFIE: CHRIS MIDDLETON | STYLING: STEPHANIE STAMATIS | BEREIDING: CAROLINE GRIFFITHS, SEBASTIEN ZINZAN, AISLING COUGHLAN. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
zalm en croute slow