Makkelijke trifle met madeleines en rood fruit

aantal 12 | dessert, nagerecht, zoet | feestelijk, kerst, oudjaar, weekend | engels |
Wauw, deze trifle met madeleines en rood fruit is te gek! Het perfecte feestelijke toetje voor kerst en ideaal voor een grote groep. Je kunt de trifle ruim van tevoren maken en iedereen vindt het lekker. En dan hebben we het nog niet eens over de looks…
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Bonne Maman, het bekende Franse jammerk met rood-wit geruite deksels dat ook tijdens de feestdagen volop wordt gebruikt. Niet alleen bij je ontbijt, maar ook in taarten en toetjes.
Voor dit recept gebruiken we Bonne Maman madeleines en aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tropische trifle met mango, passievrucht en abrikozenjam? Of ga voor een combinatie van chocolade en sinaasappel!
kooktijd2 hours
wachten1 hour
totale tijd3 hours

Kookgerei

  • Plasticfolie
  • Mixer
  • Trifleschaal ca. 3 liter

ingrediënten

  • 2 gelatineblaadjes
  • 1 vanillestokje
  • 600 ml volle melk + 2 el
  • 100 g kristalsuiker + 2 el
  • 4 eidooiers
  • 2 el maïzena
  • 2 el amandelschaafsel
  • 500 g mascarpone
  • 6 el Bonne Maman Aardbeienjam
  • 500 ml slagroom
  • 1 el vanille-extract
  • 600 g diepvries rode vruchten
  • 2-3 zakjes Bonne Maman madeleines afhankelijk van de grootte van de schaal

instructies

  • Maak eerst de gele room. Week de gelatineblaadjes 5 min. in koud water. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mes het merg eruit. Breng het stokje en het merg met de 600 ml melk en de helft van de suiker tot tegen de kook aan.
  • Roer met een garde de eidooiers met de rest van de suiker los in een mengkom. Roer de maïzena met de extra 2 eetlepels koude melk tot een glad papje. Schenk, al roerend, de hete melk bij de eidooiers. Maak snel de pan schoon en schenk alles terug in de pan en voeg het maizenapapje toe.
  • Breng terwijl je continu roert op laag vuur aan de kook tot een dikke vla. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot het is opgelost. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan in de koelkast.
  • Verhit een koekenpan en rooster het amandelschaafsel in ca. 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  • Roer, als de gele room koud is, de mascarpone los . Voeg de helft van de aardbeienjam losjes toe aan de mascarpone. Klop de gele room goed los met een garde (verwijder het vanillestokje).
  • Klop de slagroom stijf met de 2 eetlepels suiker en het vanille-extract met de mixer.
  • Verdeel de helft van de rode vruchten over de schaal, leg daar de helft van de madeleines op. Maak dan een laag aardbeienroom en verdeel de rest van de vruchten erover. Leg de rest van de madeleines erop en verdeel de gele room erover. Schep de slagroom en de rest van de jam erop en bestrooi met het amandelschaafsel. Serveer als de rode vruchten ontdooid zijn of laat een paar uur in de koelkast opstijven en de smaken intrekken.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Tip Besprenkel de madeleines met een beetje champagne of mousserende wijn.
Tip Je kunt de trifle 1 dag van tevoren bereiden. Klop de slagroom vlak voor serveren. Of voeg een zakje Klopfix toe.
Bonne maman aardbeienjam
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Fotografie: Rolinda Windhorst | Foodstyling & Recept: Martine Steenstra