nr.1 foodmagazine

citroentiramisu met limoncello en lemon curd

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
tiramisu met limoncello en lemon curd

aantal 8 | dessert, nagerecht, zoet | weekend | italiaans |
Superromig en toch lekker fris: Italiaanse tiramisu met een flinke scheut limoncello en lemon curd. Voor liefhebbers van citroen! Een ideaal dessert voor als je kookt voor een grote groep.
kooktijd45 minuten
opstijven8 uur

ingrediënten

  • 525 ml slagroom
  • 3 gelatineblaadjes 5 min. geweekt in koud water
  • 4 eidooiers
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 500 g mascarpone op kamertemperatuur
  • 310 g lemon curd pot
  • 250 ml limoncello
  • 32 ± 285 g savoiardi* of lange vingers
  • poedersuiker om te bestrooien

instructies

  • Schenk 125 ml van de room in een kleine steelpan en verwarm tot bijna het kookpunt. Neem van het vuur. Knijp zoveel mogelijk water uit de gelatineblaadjes en roer ze door de hete room tot ze zijn opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de eidooiers met de kristalsuiker in een kom ± 5 min. op hoge snelheid tot je een dik en licht mengsel hebt, en de suiker gedeeltelijk is opgelost. Voeg de resterende 400 ml room en het vanille-extract toe en klop het mengsel in ± 7 min. tot stijve pieken. De suiker moet helemaal zijn opgelost. Klop er op lage snelheid de mascarpone en lemon curd door, zodat je een dik mengsel krijgt. Klop het afgekoelde gelatinemengsel erdoor.
  • Knip een stuk karton op maat zodat het op de bodem van de vorm past. Omwikkel het karton met aluminiumfolie (je gebruikt het om de tiramisu straks gemakkelijk uit de vorm te halen). Bekleed de vorm met bakpapier, laat 5 cm over de randen hangen. Leg het met aluminium omwikkelde karton op de bodem van de vorm.
  • Schenk de limoncello in een wijde kom. Wentel ± 8 koekjes vlug door de limoncello en leg ze op de bodem van de vorm. Breek evt. in stukken om ze te laten passen. Herhaal met nog ± 8 koekjes en vorm zo een dubbele laag. Schep hierop de helft van het roommengsel. Leg hierop een laagje van ± 8 in limoncello gedoopte koekjes en schep de rest van het roommengsel erop. Strijk glad en leg er de laatste in limoncello gedoopte koekjes op. Laat afgedekt met folie in ± een nacht opstijven in de koelkast.
  • Til de tiramisu met behulp van het bakpapier uit de vorm en zet op een schaal. Bestrooi voor serveren met poedersuiker.
Voedingswaarde:
calorieën: 797kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 52g
|
koolhydraten: 69g
auteur: delicious.
*Savoiardi zijn Italiaanse lange vingers. Te koop bij de goed gesorteerde supermarkt en Italiaanse delicatessenwinkel.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
tiramisu met limoncello en lemon curd
Recept: Phoebe Wood | Fotografie: Ben Dearnley | Styling: Kirsten Jenkins