crumble met abrikozen, amaretti en mascarponeroom

abrikozen crumble
aantal 6 |
dessert, nagerecht, zoet |
familietijd, feestelijk, vakantie, weekend, zomer, zomers |
engels, sardijns |
Chef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’

De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.

kooktijd1 hour
vriezer20 minutes
totale tijd1 hour 20 minutes

ingrediënten

  • 850 g rijpe abrikozen gehalveerd en ontpit
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • geraspte schil en sap van 1 biocitroen
  • evt. 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
  • ook nodig: ovenschaal

crumble

  • 120 g bloem
  • 120 g boter
  • 50 g ruwe rietsuiker
  • 100 g amaretti koekjes
  • 70 g amandelschaafsel

mascarponeroom

  • 3 eieren gesplitst
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 500 g mascarpone

instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Breng in een steelpan op halfhoog vuur de abrikozen met de kristalsuiker, de geraspte schil en het sap van citroen, het vanillemerg als je dat gebruikt, en een kleine scheut water aan de kook en wacht ± 15 min. tot het fruit net uit elkaar valt en jam-achtig wordt. Het mag allemaal lekker sappig zijn, zodat het vocht straks lekker boven de crumble uit komt borrelen.
  • Als je onrijp en hard fruit gebruikt, kan dit een tijdje duren en moet je misschien meer suiker, citroen of water toevoegen. Proef tussendoor om dat te bepalen. Doe de abrikozen met het sap in de ovenschaal en zet opzij.
  • Meng intussen de bloem, boter, rietsuiker, amaretti en tweederde van het amandelschaafsel met een snuf zeezout met een mixer tot zich een karamelbruin gruis heeft gevormd; je kunt dit ook met de hand doen door de boter met je vingers door de bloem te wrijven en dan amaretti toe te voegen, die je eerst met een deegroller verpulverd hebt. Het is prima als het gruis ongelijkmatig is, met een paar stukjes wat groter dan de rest. Het draait niet om uniformiteit. Zet het crumblemengsel 20 min. in de vriezer – dit zorgt voor een perfecte crumble-textuur.
  • Verdeel de crumble over het fruit in de schaal en bestrooi de bovenkant met de rest van het amandelschaafsel en een snuf zout. Bak de crumble ± 30 min., tot hij goudbruin is en borrelt.
  • Maak terwijl de crumble in de oven staat de mascarponeroom. Klop de dooiers en suiker licht en luchtig in 6-8 min. Voeg de mascarpone toe en sla tot een gladde massa. Klop de eiwitten in een aparte (schone) kom tot ze zachte pieken vormen en spatel in de rest van het mengsel tot het glad is. Laat afkoelen in de koelkast. Serveer de crumble met de mascarpone-room.

Voedingswaarde:

calorieën: 964kcal

|

eiwit: 17g

|

vet: 66g

|

koolhydraten: 72g
auteur: delicious.
RECEPTEN, TEKST: LETITIA CLARK | FOTOGRAFIE: MATT RUSSELL, MARIA BELL. 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
abrikozen crumble