We weten vrij zeker dat de wereld er een stuk minder gezellig uit zou zien zónder koolhydraten. Er is dan ook niks mis met een lekkere portie carbs, sterker nog: we vinden ze fantastisch! Maar soms wil je gewoon koolhydraatarme recepten. Lekker low-carb.
Misschien ben je toe aan wat meer balans in je voedingspatroon, juist omdat je zo dol bent op alles wat met pasta, pizza, rijst of aardappels (zei er iemand friet?) te maken heeft. Dan kan het helpen om je vaste repertoire aan een revisie te onderwerpen en de spreekwoordelijke bezem door die kast met koolhydraten te halen.
Superveel low-carb inspiratie
Geen zorgen: van deze nieuwe insteek hoef je het niet benauwd te krijgen. Ook wanneer je koolhydraten een bijrol geeft in plaats van de gebruikelijke hoofdrol, kun je nog steeds waanzinnig fijn koken – én eten.
Lekker low-carb is echt veel makkelijker dan het lijkt. Dat ontdek je zelf aan de hand van deze lange lijst met koolhydraatarme recepten. Hoofdgerecht, bijgerecht, lunch: we hebben het allemaal. Maak je klaar voor de fijnste soepen, frittata’s, gegrilde stukken vlees, ceviche’s en meer!
Van vega tot vis en vlees: het staat er allemaal in. Bij sommige recepten wordt een serveersuggestie gedaan met bijvoorbeeld brood, tortilla’s of aardappelen. Je kunt zelf bepalen hoe groot je deze porties maakt. Helemaal weglaten (of juist meer toevoegen) kan altijd.
Fris & licht koolhydraatarm
Wil je een handig naslagwerk met gezonde recepten om ieder moment op terug te kunnen vallen? Bestel dan onze special. Zo kun je moeiteloos elke dag vers en voedzaam eten!
De lekkerste koolhydraadarme low-carb recepten
gekaramelliseerde kool met bietjes-fetasalade
Donna Hay laat je doordeweeks eenvoudig heerlijk koken en met kerst is dat niet anders. ‘Neem een smaak of ingrediënt waarvan je weet dat je gezin er dol op is en gebruik je fantasie! Verander gewoon de presentatie of maak het in een nét andere combinatie en je wordt beloond met flexibele gerechten die passen bij elke stemming en in elk seizoen.’ Verrukkelijk & voedzaam, daar draait alles om bij Donna! ‘Geschroeid tot gekaramelliseerd diep goudbruin: dit is absoluut mijn favoriete manier om kool te eten. Met blakeren breng je kool op een fonkelnieuw, verrukkelijk niveau. Verse bietjes en kruiden zorgen voor een uitgekiende smaakbalans.’
Simpeler kunnen we stoven niet maken, dan met deze hachee. Bak het vlees aan, voeg ui en gember toe en vervolgens een fijne lading smaakmakers. Dit klusje kost je hoogstens vijftien minuten en is het enige 'zware' werk in dit recept. Laat alles nog 1,5 uur stoven en tadaa: genieten maar.
Knolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk! 14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
radicchiosalade met pompoen & geroosterde-druivendressing
Kies dit jaar een elegante kerstbrunch vol feestgerechten met een Midden-Oosters tintje. Deze radicchiosalade mag dan niet ontbreken!Houd het easy, kook samen of laat iedereen een zelfgemaakt gerecht meenemen. Verdeel de recepten, dek de tafel in stijl en start met een feestdrankje.
De lekkerste variatie ooit op witlof uit de oven: smoor eerst de witlof met boter, moscatel en sjalot gaar voor een volle zachte smaak. Dit zet je dan onder de oven-grill met bechamel en romige chaource. Goddelijk!Zit je lekker ruim in je voorraad witlof? Maak dan deze croque monsieur met witlof en komijnekaas. Of gebruik de restjes van dit recept om de 'croque' mee te vullen!
Restaurant Rijsel heeft zelfs een speciale nacht aan dit stuk vlees gewijd: de côte de boeuf-nacht. Chef Iwan Driessen: 'Van 19:00 uur tot 03:00 uur ’s nachts kun je dan naar hartenlust côte de boeuf eten. Mijn slager Frans is een paar weken bezig om de beste stukken vlees te selecteren; de mooist dooraderde stukken hangen te wachten op onze gasten – meestal hebben we voor zo’n avond wel een kilo of honderd in huis.Bearnaise is het stoere broertje of zusje van de hollandaise. Ik maak hem altijd wat zuurder omdat het bij vet vlees zo lekker is. Bearnaise wordt bijna altijd bij rundvlees geserveerd, maar smaakt ook prima bij een dikke moot gebraden tarbot.'Maak ook de beroemde huzarensalade van Rijsel.
ragout! portobellopasteitje met ragout van paddenstoelen
Niet alleen voor bosliefhebbers: dit portobellopasteitje met ragout van paddenstoelen. Vegetarisch en vol van smaak. Je kunt de paddenstoelenragout ook een dag van tevoren maken en afgesloten in de koelkast bewaren.
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af. Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
Ceviche is hét nationale gerecht van Peru. Je gaart de vis daarbij in zuur. Kies vis die niet vettig, zacht of graterig is. Deze ceviche wordt – naast het limoensap – gegaard met ananas en sinaasappelsap. Lekker met de crispy tortillachips!Lees ook: van ceviche naar tiradito.
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!Nog een delicious.recept voor vega soep!
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
Op zoek naar een voorgerecht voor kerst? Maak deze tonijn met mango! In plaats van tonijnsteak is ook hamachi – een makreelachtige die je ook vindt onder de naam yellowtail – een lekkere aanrader.Wil je dit gerecht voorbereiden? Snijd 1 dag eerder de mango en sjalot en bewaar apart en afgedekt in de koelkast. Maak de vinaigrette en bewaar afgedekt buiten de koelkast.
Zout is onmisbaar in bijna elk gerecht. De hoogste tijd om het deze kerst eens de ster van de show te maken! Op het menu: ingelegde zalm, krokant gezouten buikspek, kip in zoutkorst, zoute toffees en meer lekkers. Al die showstukken vind je nu in ons kerstmagazine. Speciaal voor jou dit recept op onze site, zodat je vast kunt oefenen voor la grande finale!Voorbereiden: Bereid het buikspek 1 dag van tevoren. Zoek je nog een lekker bijgerecht? Met deze fijne groenten maak je het feest compleet.
limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta
Tijdens de lockdown genoten we online bijna dagelijks van de culinaire capriolen van Mae & haar moeder Minta, adjunct-hoofdredacteur van delicious. Vanaf nu vind je elke maand twee vegetarische recepten van Minta & Mae in delicious. magazine, elke maand met een andere seizoensgroente in de hoofdrol. Deze maand staat in het teken van raapstelen, met onder andere dit heerlijke recept voor limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta. Een fris groentegerecht boordevol seizoensgroenten.
Wauw, is het geen plaatje? Deze gebakken zalm steelt de show tijdens het kerstdiner. En de peterselie-macadamiaboter maakt het geheel compleet. Ook lekker bij stokbrood! Nog zo'n lekker snel zalmrecept: sesamzalm met honing-paksoi.
kikkererwtensoep met gegrilde kip & krokante knoflook
Vanwege de neutrale smaak van de kikkererwten, kun je er allerlei (krokante) toppings aan toevoegen: nootjes bijvoorbeeld, of spannende specerijen. Gebakken mosterdzaad, komijn en kerrieblad geven de soep een Zuid-Indiaas tintje. Terwijl een kneepje citroensap de kikkererwtensoep lekker fris en zomers maakt. Meer pit? Voeg dan wat chiliolie toe. Tip: Zonder vlees? Bak een handvol extra kikkererwten in wat olijfolie lichtbruin en krokant. Breng op smaak met zout en vervang de gegrilde kipdijfilet door de gebakken kikkererwten.
Een simpel gerecht bomvol smaak dat snel op tafel staat… Dat is dit stoofpotje! Niet te zwaar op de maag door de zachte vis en genoeg umami om je met een voldaan gevoel van tafel te laten gaan. Wil je er nog iets lekkers naast? Maak dit marjolein-knoflookbrood met spanakopita-dip!
Tofoe is, als je het Janneke Philippi vraagt, de nieuwe kip: veel eiwitten en ontzettend veelzijdig. “Ik marineer tofoe meestal zelf, van zoet tot pittig, net waar we zin in hebben. Als je weinig tijd hebt, zijn de al gemarineerde tofoesoorten heel handig!”
salade van snijbiet en zwartoogbonen uit Salad Days
‘Zwartoogbonen worden veel gebruikt in de Cypriotische keuken, maar lijken hier minder populair. Ze zijn ontzettend romig en nootachtig, dus zeker de moeite waard om naar te zoeken. Je kunt ze gedroogd kopen bij de toko of Turkse winkel, of in blik bij veel biologische winkels.
Ik gebruik in deze salade het liefst zwartoogbonen uit blik. Die zijn niet alleen heel goed van kwaliteit, maar ook heel gemakkelijk in gebruik. De bonen van ‘La Bio Idea’ vind ik het lekkerst. Het liefst eet ik dit gerecht met vis uit blik, sardines bijvoorbeeld, en knapperig brood. Als je iets over hebt kun je deze salade heel goed een paar dagen bewaren in de koelkast. ‘ Aldus Ajda Mehmet, auteur van Salad Days – winnaar van de delicious. publieksprijs 2021.
Peulvruchten doen het ook heel goed in soep. Doe er wat kruidig zout, knoflook en geurige specerijen bij en eet deze stevige linzensoep vól smaakmakers en pit!
Nage houdt het midden tussen saus en soep, zo maak je dit visgerecht elegant en licht.Maak je menu compleet met al onze a la carte gerechten die je vindt in het kerstnummer van delicious. Bestel 'm hier.
Piepkuiken heeft heerlijk mals vlees. Met een kruidenmarinade van oregano, peterselie en kappertjes geef je dit kleine kippetje van de grill extra veel smaak.
Aan een rijkgevulde soep met wat brood erbij heb je soms meer dan genoeg voor het avondeten. Daar is deze bospeensoep een voorbeeld van. Kook de rode linzen op het eind even mee, anders verliezen ze hun bite. Naanbrood erbij en genieten maar!
Mosselen, kokkels, oesters, mesheften en koning kreeft op het menu! Hollandse streekproducten die door hun unieke smaak niet veel extra’s nodig hebben en makkelijk te bereiden zijn.
Een hoofdgerecht binnen 15 min. op tafel? Kom maar door met deze heerlijke gegrilde kip met courgettesalade. Geen grill? Deze kip is net zo lekker op de bbq. De frisse courgettesalade is weer eens wat anders en maakt het gerecht helemaal af.
Mals vlees van het ribgedeelte van de koe, met een subtiel randje vet, bomvol smaak! Dat maakt entrecote misschien wel één van de lekkerste stukjes vlees. De spieren rondom de entrecote hoeven weinig inspanning te leveren, daardoor krijg je onwijs mals vlees. En dat is wat je wil! Maak 'm af met de brutale bacon-sumakboter en serveer met frietjes van groenten. Heerlijk voor erbij: rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten.
Roerbak dungesneden spruitjes snel beetgaar. Met een dressing maak je zo een heerlijke, lauwwarme salade van linzen en spruiten. Aards, een tikje bitter en fris-romig op één bord!
Zodra de zon zich vaker laat zien, ga je vanzelf lichter koken. Wij gaan los met lichte, verse gerechten boordevol smaak en met groenten van het seizoen. Zoals een heerlijk recept met zalm. Wat dacht je van deze geblakerde zalm met avocadopuree? Een feestje!
De miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie.Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
Door de biefstuk dicht te schroeien zonder vet, kleurt het vlees mooi bruin en wordt extra lekker. Erbij maak je een fris-romige salade met pittige radijs en mozzarella. En dan heb je heel snel een heerlijk maal op tafel met weinig calorieën en weinig koolhydraten. Maar waar het natuurlijk om gaat: met héél veel smaak! En dan morgen lekker iets met gegrilde vis.
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas.
Dat semi-zomerweer waar we op dit moment van genieten vraag om lichte gerechten. En wij grijpen elk excuus om de barbecue aan te steken gretig met beide handen aan. Deze zalm krijgt daar heerlijke grillstrepen van en de romige & simpele salade die erbij hoort is een regelrechte blijmaker.
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
gegrilde ribeye met koffie-olie en witte bonen-pompoensalade naar recept
geroosterde-kipsalade met pompoenhummus
Zelf pompoenhummus maken lijkt misschien veel werk, maar je kunt het een dag van te voren voorbereiden. Dan hoef je het de avond zelf alleen nog maar af te maken. Gek op hummus? Probeer één van onze vierfavoriete recepten met hummus.
sinaasappel-venkelsalade met zwarte olijven en waterkersdressing
Dit vega voorgerecht met sinaasappel en venkel is heerlijk fris en licht. Liever een complete maaltijd van deze salade maken? Geef er geroosterde biefstuk of ribeye bij!
Verse kreeft heeft niet veel nodig. Bedek de kreeft na het grillen met zelfgemaakte basilicum-citroenboter et voila: een gerecht om je vingers bij af te likken!Wil je toch iets meer doen met de kreeft? Ga dan voor cannelloni van knolselderij & truffel, gekonfijte kabeljauw en kreeft.
Van oudsher is soep hét basisvoedsel. Vandaag maak je klassieke kippensoep met een twist van onze zuiderburen. Bak de groente eerst lichtjes aan voor een nog vollere smaak en bind de soep met eierdooier. Gebruik een soepkip voor een smakelijke bouillon, die gemakkelijk te verteren is.
Forel, spruitjes, zuurkool, gepocheerde eieren en avocado leveren samen deze spannende salade op. Maak er een romige dressing bij van eidooier, mosterd en citroensap en serveer de salade lauwwarm. Ook deze speltsalade maak je met gepocheerd ei & spruitjes & lekker veel groene kruiden!
Chermoula, een fantastische Arabische smaakmaker van verse kruiden, specerijen, knoflook, citroensap en olijfolie is perfect als marinade én heerlijk over gegrild vlees of vis!
Typisch voorbeeld van weinig moeite, groots effect, deze salade van wortellinten met ricotta. En het oog wil ook wat: neem wortels in 2 kleuren. Een plaatje! Met wortellinten kun je ook deze lekkere salade met biet en venkel maken.
Groenten en kikkererwten zijn rijk aan vezels waardoor de koolhydraten uit deze soep geleidelijk worden opgenomen. Dit voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Goed voor een fit gevoel!
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen. Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
gegrilde entrecotes met kruidige courgette en tzaziki
Een weekend met van dat prachtige herfstweer doet ons stiekem ook wel verlangen naar die warme bol aan de hemel afgelopen zomer. En wat is dan lekkerder om een entrecote te grillen en er een fijne tzaziki bij te maken? Gegarandeerd succes!
De yuzu in de marinade geeft niet alleen een heerlijke flavour boost, maar maakt het vlees ook lekker zacht. Nog zo'n lekker kipgerecht: noedels met sojakip.
gegrilde varkenskoteletten met geroosterde groenten
Eric van Veluwen: ‘Laat de koteletten minstens 24 uur marineren in het citroensap met de kruiden. De laurier, salie en peterselie geven het vlees ongelofelijk veel smaak.’
lofsalade met blauwe kaas, vijgendressing & basilicumolie
Met lof of roodlof kun je in deze tijd van het jaar fantastische salades maken. Helemaal super met pittige blauwe kaas en de wat zoetige vijgendressing. Schenk ook wat basilicumolie van de salade op een bordje en dip er brood in. Nog olie over? Ook lekker over een bordje pasta met tomatensaus. Nog een aanrader: deze salade met lof en wortel!
Deze salade is een maaltijd op zich, maar doet ‘t ook perfect bij pittige drumsticks van de bbq of op een taco met medium-rare gebakken ribeye. Of maak er een Mexicaans feestje van met een kalfsburger met avocadosalsa.
runderribstuk met gegrilde slakropjes en citrusboter
Toppunt van luxe, dit runderribstuk uit de oven met frisse sla en ´n flinke lik mosterd. Dit gerecht valt in de categorie: ‘gezellig eten’. Zet een grote schaal op tafel, laat iedereen zelf opscheppen en genieten maar!Meer grote gebraden? Bekijk hier onze lijst met fijne braadstukken.
Mister Kitchen proeft Zuid-Korea: van kimchi salades tot buikspek en alles wat er tussen in zit. Buikspek is ideaal vlees voor op de bbq. Maar ook in een grillpan rooster je het lekker krokant. En zó vol van smaak, heerlijk!
gegrilde broccolini met salsi di mandorle & chili-olie
Een delizioso bijgerecht met de allerlekkerste smaken die Italië te bieden heeft: amandelen, citroen en peperoncino, oftewel chili. De amandelen worden geweekt, waardoor je ze kunt opdraaien tot een romige salsa. Dat vormt zo'n lekker contrast met de gegrilde broccolini die nog een stevige bite heeft.
We eten vaak mosselen op zeeuwse of franse wijze, maar mosselen kun je heel goed combineren met andere sauzen en smaakmakers… zoals deze chili-limoenmayo!
Zolang het mooi weer blijft, genieten we elk weekend van de bbq! We maken deze lekkere geroosterde visjes en een Franse salade. Met Zuid-Franse antiboise als zomers bijgerecht: een ‘dressing’ van olijfolie, heel kleine blokjes tomaat, kappertjes, kruiden, olijven, natuurlijk knoflook en evt. wat citroensap. De bbq toch aan? Maak ook een portie scheermessen!
Zin in een snelle omelet? Maak er eentje met garnalen of gekookte mosselen, die veel beter smaken en een steviger structuur hebben dan kant en klare mosselen. Met de extra mosselen maak je de volgende dag bijv. saffraanrisotto met doperwten en peterselie.
stracciatella met gegrilde broccolini & salsa verde
Net als je denkt dat het niet lekkerder kan, komt stracciatella (de kaas, niet het ijs) om de hoek kijken. Samen met room vormt stracciatella de binnenkant van een bol burrata. Kun je geen stracciatella vinden? Neem dan een geprakte bol burrata.Ook lekker: snelle pizza met pepperoni en burrata.
Dit beeldschone gerecht maak je in een halfuurtje klaar. Je marineert de verse tonijn in een mix van olie, zout en sumak. Bonenmengsel met granaatappelmelasse erbij en de frisse yoghurt en bietenrelish maken het helemaal af. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
gegrilde harissa-piepkuikens met kruiden-citroenfregola
Het geheim van deze heerlijke piepkuikens uit de oven is de harissa. De rijke, pittige pasta, samen met de grote hoeveelheid aan kruiden maakt dit gerecht heel speciaal. Zo lekker!
salade met frambozen, buffelmozzarella en groene asperges
In de zomer eten wij niets liever dan frisse, groene salades. Deze jonge salade met frambozendressing, mozzarella en groene asperges één van de redactie-favorieten, daarom delen we het recept graag!
gegrilde asperges met gerookte tofoe en salsa van radijs
Neem voor dit gerecht zowel groene- als witte asperges. Dat is niet alleen lekker maar ziet er ook prachtig uit op je bord. Gril de asperges héél kort, dan blijven ze heerlijk crunchy. Ook de gerookte tofoe heeft maar heel kort in de pan nodig.
Chef-kok Matt Wilkinson geeft zijn gerechten een extra touch met specerijen. Zo ook met deze kardemompeulen, die zowel in hartige- als zoete gerechten worden gebruikt. De groene peulvruchten zijn licht bitter van smaak. ‘Door de combinatie bakken én roosteren worden wortelgroenten nóg lekkerder en voller van smaak. Deze wortels zijn echt het einde!’
De Mexicaanse keuken is véél meer dan alleen streetfood. Om dat te bewijzen, maken wij deze authentieke Mexicaanse koriandergarnalen gerecht vol smaak, om je vingers bij af te likken. De garnalen serveer je met een heerlijk frisse citrussalade. Probeer ook eens deze Mexicaanse eieren met krokante aardappels.
No waste, want een frittata is ideaal voor restjes gare groenten en wat laatste verse kruiden en bladgroenten. Deze goedgevulde omelet eet je zowel warm als koud.
Hoemoes met gegrilde groenten en koriander-muntolie
Hoemoes is hot! Wist je dat je er veel meer mee kunt dan alleen smeren en dippen? Serveer het bijvoorbeeld met gegrilde groenten en platbrood als hapje, voor- of lunchgerecht.
gegrilde portobello met tijmsalie-eitjes en avocado
Warme trui, check. Shawl, check. Droog weer, check. Vrienden, check! Gloeiende Biqju-bbq, check. Barbecueën hartje winter is hot! En belangrijker: geweldig leuk en lekker! Start met deze warme portobello met tijmsalie-eitjes en avocado van de bbq!
lamskoteletjes met linzensalade en munt-waterkerspesto
Dit lichte hoofdgerecht is lekker voor elk moment. Het grillen van de lamskoteletjes en courgette kan buiten op de barbecue, maar ook net zo goed in de grillpan.
Frittata is een Italiaanse variant op de omelet. Je kunt eindeloos met de ingrediënten variëren. Wij maken een courgette frittata met Griekse schapenkaas en bacon.
Deze frittata met tuinbonen en pecorino is ideaal als er in het weekend vrienden langskomen. Zo gemaakt en met de groenten die erin gaat, kun je eindeloos variëren. En tot het écht niet meer kan, eten we buiten. Het lijkt wel alsof alles dan nóg beter smaakt.
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
salade met roquefort met peer, kerriecashews en druiven
We zijn verzot op fijne salades. Ook op deze met roquefort, peer, knapperige kerriecashewnoten en druiven. Voor erbij: een dressing met honing en mosterd.
gestoofd rundvlees met tomaatjes, harissa & balsamico-azijn
In Amerika kennen ze het als brisket, in Nederland noemen we het borststuk. Kook je voor een grote groep? Dit recept voor gestoofd rundvlees is dan ideaal! Je kunt er al een dag van tevoren mee beginnen en de volgende ochtend in de oven schuiven. Voorbereiden? Begin 1 dag van tevoren met het marineren van het vlees. Je kunt het vlees ook een dag eerder al bereiden. Warm het dan op de dag zelf in een pan met deksel op in de saus in de oven op lage temperatuur.
Misschien wel de verleidelijkste ontdekking van Maza is muhammara, een Midden-Oosterse specialiteit naast de Maza falafel, hoemoes, salades en sauzen. Geïnspireerd op authentieke recepten uit de mediterrane en Midden- Oosterse keukens, maar in Zaandam gemaakt. Verse ingrediënten, kruiden en specerijen en traditionele bereidingswijzen zorgen voor unieke smaken.
Halloumi is een zoute kaas uit Cyprus die een beetje doet denken aan feta. Hij is gemaakt van schapen- of geitenmelk en smelt niet snel. Daardoor is halloumi ideaal om te bakken of grillen. Heerlijk van de bbq!Probeer ook deze burgers van portobello met halloumi.
Doordeweeks snel maar wel gezond eten? Met aubergines en kikkererwten maak je in supertempo deze geweldige salade. Geen ingewikkelde ingrediënten en in 20 min. klaar. En nog vega en glutenvrij ook!Gek op alles met aubergine? Je kunt ze ook heel goed vullen, bijvoorbeeld met vegagehakt! Of check deze lijst: recepten met aubergine in de hoofdrol! De 17 beste gerechten.
brunchsalade met spinazie, gravad lachs en basilicum
Deze zalm-spinaziesalade is extra lekker door de grove mosterd, rode ui, basilicum, honing en citroen! Extra fijn: deze heerlijke salade staat binnen 20 min op tafel. Probeer ook eens deze salade van gepekelde kool en roquefort!
Vier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!
salade van pompoen, geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot
Aardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
vis uit de oven met dukkah en geroosterde-knoflookmayo
Dukkah is een Egyptisch specerijen-notenmengsel dat je in een handomdraai zelf kunt maken. Dit kruidigmensel combineert zich prachtig met de zachte witvisfilets. Heerlijk voor een doordeweekse avond. Fan van dukkah? Maak dan ook eens de noten-zadencrunch van Merijn!
raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die een revival verdient! Combineer deze raapstelenfrittata met tuinbonen, Hollandse kaas en wittewijnazijn en je weet niet wat je meemaakt. Tip: extra lekker met stukjes kort geblancheerde groene asperges!
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
Wát een plaatje deze zalmforel met tahin en kruidensalade… En lekker dat ‘ie is. Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmforel… Dat maakt dit gerecht tot de ultieme maaltijd om je gasten te verwennen. Meer inspiratie met zalm? Dit zijn onze 5 favorieten.
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om last minute een gerecht lekker pittig mee te maken. Zo geeft ‘ie deze frittata een lekker kruidige twist.Probeer ook eens deze scharrelkip met chorizo en tuinbonen
knolselderijsalade met dragondressing en hazelnoot
Deze frisse knolselderijsalade is de perfecte salade als bijgerecht. Frisse knolselderij met dragonmosterddressing en de aardse smaak van hazelnoot!Serveer deze salade bij de gebraden rosbief met dragonkorst.
burrata met geroosterde groenten, granaatappel & pistache
Een flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord. Ook zo lekker bij romige burrata: peulen-kruidensalade en grissini.