voor krokante friet willen we best zo’n bakbeest van een airfryer op het aanrecht

Voor krokante friet hebben we veel over. Zoveel dat er nu in elk huis (ja, élk huis) een apparaat op het aanrecht staat ter grote van drie waterkokers, twee stoofpannen, of anderhalf koffiezetapparaat.

Hebben we daar ruimte voor? Waarschijnlijk niet. Kunnen we ooit nog zonder? Geen denken aan, want een snelweg naar krokantland; die blijft!

Bekijk ook: grote zelfgebakken frieten

Kun je normale friet in de airfryer bakken?

Eigenlijk kun je alles wat je in de oven bakt ook in een airfyer klaarmaken. Je hebt dus geen speciale airfryer-patat nodig, een zak ovenfriet werkt net zo goed. Zelfs normale patat kan in de airfryer, alleen zou dit langer kunnen duren omdat de aardappel niet is voorgegaard.

Om maar meteen de lucht te klaren: een airfryer is geen frituur, maar een kleine convectieoven die heel hard hete lucht blaast (200°C) rond een handig mandje. Omdat een airfryer heel compact is (helaas geldt dit niet voor de buitenkant), gaat het kookproces veel sneller. Voorverwarmen doet-ie letterlijk in een paar seconden, waardoor je maaltijden én verschrikkelijk snel op tafel staan en super, super knapperig worden.

Bij een aardappel – maar ook spruitjes, tofu, of pompoen – raast de warme lucht langs het oppervlak, waardoor de buitenkant krokant wordt, terwijl de binnenkant zacht en smeuïg blijft. Precies wat je wil bij een lekker frietje (Zuiden) ofwel patat (rest van Nederland). En daarvoor heb je in theorie vrijwel geen olie nodig. Nu zeggen we er direct bij dat van een beetje olie je heupen zich netjes blijven gedragen, terwijl je eten er 10 stappen op vooruit gaat. De airfryer is daarop geen uitzondering.

Krokante friet bakken in de airfryer, zo doe je dat

Aan het concept verandert weinig. Frietjes bakken begint nog steeds met een ordinaire aardappel die in reepjes wordt gesneden en rustig gaart in olie, of in dit geval hete lucht, tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Bak je friet in de airfryer dan kun je de stappen in ons artikel voor perfecte frieten doorlopen totdat je de frieten gaat frituren. Zoals je leest is het belangrijk om friet twee keer te bakken. Eerst op 140°C en daarna op een temperatuur van 180°C. Dit geldt ook voor de airfryer.

Na het snijden van de aardappelen in dikke reepjes, is het belangrijk om de frieten een half uurtje in een kom met koud water te laten staan. Door het snijden lekt er namelijk zetmeel uit de cellen die de friet onregelmatig en vetter maakt. Droog ze daarna goed met een theedoek, of beter nog, gebruik een föhn. Zet hem niet te heet anders garen de aardappels al tijdens het drogen.

Verwarm de airfryer voor op 140°C en bak de frieten 8 minuten. Haal ze dan uit het mandje en doe ze in een mengkom. Voeg 1 el (zonnebloem)olie toe en schud de kom heen en weer zodat alle frieten bedekt zijn met een laagje olie. Verhoog de temperatuur naar 180°C en bak de friet opnieuw in niet te grote porties in ca. 15-20 minuten goudbruin. Bestrooi de friet direct na het bakken met zout.

Airfryer friettips

• Schud de frieten na elke 5 minuten even om.
• Zorg ervoor dat de friet genoeg ruimte heeft, voeg dus niet teveel friet toe aan de airfryer. Bak in batches.
• Geef ook je airfryer aan de buitenkant ruimte, zodat de lucht goed kan doorstromen. Daarom wordt aangeraden om het apparaat tijdens gebruik zo’n 15 centimeter vrije ruimte te geven aan alle kanten.
• Reinig de onderdelen van je airfryer na gebruik, spreekt voor zich maar wordt toch vaak vergeten.
• Vergeet geen vet toe te voegen als je zelf frieten maakt. Aan veel kant-en-klaar producten is al een beetje vet toegevoegd, maar dat geldt dus niet voor zelfgemaakte friet – of andere groenten die je in de airfryer stopt. Heb je spruitjes uit de airfryer al eens geprobeerd? Zó krokant!

Lees ook: 8 aardappelklassiekers die niet in je kookrepertoire mogen ontbreken

friet krokant airfryer