nr.1 foodmagazine

Flatbread maken? Zo doe je dat stap voor stap

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
aantal | bijgerecht | doordeweeks, familietijd, weekend | midden-oosters |
Zelf flatbread maken is zó makkelijk. Deze versie van culi redacteur Merijn Tol is met een klein beetje gist voor extra soepelheid. De semolina geeft een lekkere structuur, maar kun je vervangen door een andere (volkoren) meelsoort of extra bloem. Kruiden door het deeg zorgen voor extra smaak.
Tip: het aantal flatbreads dat je uit een recept haalt verschilt per keer en is afhankelijk van de grootte. Bij dit recept kun je uitgaan van 8 – 12 flatbreads.
voorbereiding20 minuten
kooktijd15 minuten
Rijzen2 uur
totale tijd2 uur 35 minuten

ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 100 g semolina
  • 1 tl gedroogde gist
  • 150-200 ml water
  • 1 tl zout
  • 2-3 el olijfolie
  • evt. groene kruiden zoals peterselie

instructies

  • Meng de bloem met wat gist en water, voeg daarna het zout toe. Roer het deeg tot een samenhangende bal, voeg steeds wat water toe. De hoeveelheid hangt af van de versheid en kwaliteit van de bloem. Het deeg moet soepel voelen en niet droog. Liever teveel water dan te weinig. Je kunt altijd nog wat bloem toevoegen.
  • Voeg 2-3 el olijfolie toe en kneed met je handen even door. Voeg evt. smaakmakers toe: zeer fijngesneden groene kruiden als peterselie, oregano of rozemarijn.
  • Kneed 10-15 min. goed door tot een fluwelig en zacht deeg. Voeg eventueel nog wat bloem toe als het deeg te plakkerig is. Laat 1-2 uur rijzen, afgedekt met plasticfolie of een natte theedoek.
  • Verdeel in bolletjes. Bebloem je werkblad lichtjes en rol elk bolletje zo dun mogelijk uit.
  • Verhit een koekenpan of gietijzeren plaat op hoog vuur en bak het broodje 1 min. tot er blazen verschijnen. Draai om en bak nog 1 min. aan de andere kant tot het opbolt en bruine plekjes verschijnen.
  • Eet het brood gelijk met een dip of rol op met beleg. Of bewaar in een afgesloten plastic zak (eventueel in de vriezer).
Voedingswaarde: | | |
auteur: Merijn Tol
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
deeg maken en balletjes rollen
fotografie en productie Merijn Tol
fotografie en productie Merijn Tol