Gratin = goud. Je huis gaat er heerlijk van geuren, plus die onweerstaanbare, gouden topping van kaas. Deze gegratineerde gerechten uit de oven zijn easy te maken en echte gezinsfavorieten. Maak er een eenvoudige salade bij als je gratin in de oven staat.
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Vaak is het een combinatie van schijfjes rauwe (knol)groenten die garen in room, en worden afgedekt in een hete oven. Met de topping kun je spelen: bestrooi de ovenschotel bijvoorbeeld met extra kaas, specerijen, of krokante noten.
Zoete gratins – denk aan knolselderij, pastinaak en zoete aardappel – hebben baat bij pittige smaken. Parmezaan, gorgonzola of gruyère laten de aardse groenten nóg beter uitkomen.
De saus der gratins: bechamel
Gerechten die in de categorie gratin vallen zijn allemansvrienden, want wie houdt er niet van gerechten die begraven worden onder een laag beboterd kruim, gesmolten kaas of een fluweelzachte, romig witte saus?
Bechamel is een van de sauces mères, of ‘moedersauzen’ uit de Franse keuken en vaak de basis van een gratin. Als je deze saus goed onder de knie hebt, kun je er heel makkelijk mee variëren.
Smaakbooster
De melk die je gebruikt voor bechamel kun je eerst even laten trekken met een ui waarop je met wat kruidnagels een laurierblaadje steekt. Dat geeft deze milde saus extra smaak. Met een snufje – liefst versgeraspte – nootmuskaat (deze single origin nootmuskaat uit de Molukken vinden wij echt te gek!) maak je de saus compleet. Ga je bechamel gebruiken als basis voor een andere saus, dan zijn deze extraatjes meestal niet nodig.
De lekkerste gratins
delicious. maakte een podcast over ui waarin we je alles vertellen over deze fijne groente.
Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
Smaakt naar meer? Proef onze romige koolraaptaart met specerijen