pastinaaksoep met peterselie-olie

pastinaaksoep met peterselie-olie - delicious

Hij mag dan vooral bekend staan als weersbestendige wintergroente, ook in de lente doet pastinaak het goed. Vooral op ons bord! De delicate smaak doet denken aan die van wortelen, maar dan met een licht zoete, nootachtige ondertoon die neigt naar anijs.

Lekker feestelijk: pastinaak-gehaktempanada’s met oregano en bieten-anijsdip.

De lekkerste manier om pastinaak te bereiden

Pastinaak kun je bakken, koken en stomen, maar wanneer je hem roostert haal je echt het lekkerste in hem naar boven! Het zoete matcht perfect met de smaak van het roosteren. Combineer dat met je favoriete specerijen en het binnenkrijgen van voldoende groenten is opeens kinderspel. 

Als basis van soepen en stoofschotels is het ook een heerlijk ingrediënt: pastinaak geeft een aangename textuur tijdens het garen. Daarnaast zijn pastinaak en aardappelen een gouden duo in purees, omdat ze elkaar aanvullen qua smaak en textuur. Daar is dit recept het smakelijke bewijs van: aardappel-pastinaakpuree met zure room.

Wil je je maaltijd met pastinaak een lekker lente-achtig tintje geven? Combineer het dan met verse doperwten, asperges en verse kruiden zoals munt, peterselie of tijm.

Pastinaaksoep met peterselie-olie

vegetarisch
aantal 4 | voorgerecht | herfst, kerst, lente, najaar, pasen, voorjaar, weekend, winter | internationaal | vegetarisch
Een heerlijk zacht soepje met stukken gekruide pastinaak en verse peterselie-olie.
kooktijd55 minutes
totale tijd55 minutes

ingrediënten

  • 60 g roomboter
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 125 g ui, grof gesneden
  • 1 l groentebouillon
  • 500 g pastinaak, geschild, in blokjes
  • 200 g knolselderij, geschild, in blokjes

gekruide pastinaak

  • 1 el olijfolie
  • 30 g boter
  • 1 tl anijspoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • 100 g pastinaak, in blokjes
  • 1 teen knoflook, fijngesneden

peterselie-olie

  • handvol peterselie, plat
  • 75 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook

instructies

  • Verwarm de boter in een soeppan. Bak hierin de knoflook en ui in 10-15 min. op laag vuur goudgeel en zacht. Voeg de bouillon, pastinaak en knolselderij toe, breng aan de kook en laat 30 min. zachtjes koken. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm intussen voor de gekruide pastinaak op halfhoog vuur de olijfolie en boter en voeg de specerijen en pastinaak toe. Bak de pastinaak zachtjes goudbruin in 5-8 min. en voeg de laatste minuut de knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Pureer intussen voor de peterselie-olie alles met een snuf zout in de blender en laat deze 2 min. draaien. Schenk de soep in kommen, leg wat gekruide pastinaak in het midden en druppel wat olie over de pastinaaksoep.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recepten: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


pastinaaksoep met peterselie-olie - delicious