ossobuco met guinness

ossobuco ossenstaart
aantal 6 | hoofdgerecht | kerst | italiaans |
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af.
Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
kooktijd40 minutes
oven3 hours
totale tijd3 hours 40 minutes

ingrediënten

  • 1,6 kg kalfsschenkels
  • 2 el bloem, gemengd met wat zout en zwarte peper 4 el olijfolie
  • 400 g sjalotten, gehalveerd of in vieren
  • 4 pastinaken, in 3 cm-stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in 1 cm-stukjes
  • 3 grote knoflooktenen, gepeld en heel gelaten
  • 440 ml guinness of ander bruin bier
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 el tomatenpuree
  • paar toefjes rozemarijn
  • paar takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • nootmuskaat
  • 2 tl worcestersaus, of meer naar smaak

instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Bestrooi de schenkels met de gekruide bloem. Verhit 2 el van de olie in een ruime braadpan met dikke bodem. Braad hierin het vlees in 2 porties rondom aan en schep ze op een schaal.
  • Voeg de rest van de olie toe aan de pan en bak hierin de sjalotten, pastinaak, bleekselderij en knoflook 10 min. tot ze licht kleuren, zo krijgt de stoof extra veel smaak. Schenk er een scheut bier bij en schraap de aanzetsels los van de bodem van de pan. Doe het vlees weer in de braadpan. Voeg de rest van het bier, bouillon, tomaten- puree, kruiden en flink wat geraspte nootmuskaat toe. Stoof afgedekt 2 1⁄2-3 uur in de oven tot het vlees heel mals is en bijna van het bot valt.
  • Neem uit de oven en schep de stukken vlees met een schuimspaan in een voorverwarmde schaal. Breng de saus naar wens op smaak met worcestersaus en schep over het vlees. Lekker met aardappelpuree en gebakken groenten
Voedingswaarde:
calorieën: 490kcal
|
eiwit: 5017g
|
vet: 17g
|
koolhydraten: 30g
auteur: delicious.
 
RECEPT, BEREIDING: JEN BEDLOE & LOTTIE COVELL | FOTOGRAFIE: TOBY SCOTT | STYLING: TONY HUTCHINSON.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
ossobuco ossenstaart