Kook jij ook het liefst zo vers en duurzaam mogelijk? Dan zit je al snel goed met deze seizoensgroenten. Februari is een heerlijke maand waarin je genoeg kunt variëren met de lekkerste vitaminen van Nederlandse bodem!
Hij wordt ook wel topinamboer of Jeruzalemartisjok genoemd. Smaakt subtiel nootachtig, licht zoet en heeft ook iets weg van artisjok. Heel vers is aardpeer ook rauw lekker, maar je kunt er ook chips van maken zoals in dit recept met aardpeer en wijting. Gekookt of als puree wordt aardpeer nog iets zoeter.
spruitjesgratin met aardpeer & bechamel met kaneel en rozemarijn
Spruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.
Aardpeer, heb je daar ooit van gehoord? Deze groente is terug van weggeweest en zal je boerenkool stamppot een andere smaak geven dan je gewend bent! Dit is je lekkerste aardpeer recept. Tip van Janneke: ‘Voor een vegastamp vervang ik het gerookte spek door een handvol walnoten en wat blokjes kaas’
Harder is een vis die veel voorkomt langs de Nederlandse eilanden. Helaas wordt deze vis nog niet zo veel gegeten, maar daar brengen wij vandaag verandering in! Maak er smeuïge aardpeerpuree bij en serveer met zelfgemaakte ansjovis-tomaatboter en amandelschaafsel. Je kunt ook aardpeerchips serveren bij vis. Het recept vind je hier!
quinoa met geroosterde aardpeer en zoete aardappel
Janneke Philippi kookt als geen ander snel en makkelijk comfortfood. Haar eenpanners zijn gemaakt van maximaal 10 ingrediënten (uit de supermarkt) én staan in 30 minuten op tafel. Deze quinoasalade met geroosterde aardpeer en zoete aardappel past altijd ergens bij!
Deze Mexicaanse bonenschotel kun je heel makkelijk aanpassen naar eigen smaak. Eet niet iedereen tegelijk? Maak een eenpersoonsportie en voeg het ei pas op het laatst toe. Nog meer smaak? Bak wat knoflook mee met de uien voeg 1 tl gemalen komijn en 1 tl gemalen koriander toe.Voor de bonenliefhebber hebben we een hele lijst met recepten samengesteld, bekijk 'm hier!
boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s
Bij koud weer willen we maar één ding… Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite. Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
gnudi met geitenkaas en champignon-boerenkoolpesto
Gnudi zijn eigenlijk niets anders dan 'naakte' ravioli, zonder hun deegjasje. Dankzij het rijstmeel is dit recept ook nog eens glutenvrij.Varieer eens met deze 27x perfecte pastasauzen met een twist
Voor één van onze kerstnummers pakte Eke flinkt uit. Het werden 10 fijne bijgerechten, waaronder 5 onweerstaanbare vega-gerechten. Deze bijzondere boerenkoolpasta is een echte hit en hij is extra lekker met pesto! Ook doordeweeks!
Feestelijk en toch makkelijk, dat is deze pasta carbonara met boerenkool. Binnen een half uurtje staat-ie op tafel.Het is ook lekker om de boerenkool in 75 ml droge witte wijn te smoren. Voeg voor wat pit een snuf chilivlokken toe.
gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella
We maken gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella, want doordeweeks gaan we voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd!Nog meer ballen? Maak deze gekruide gehaktballetjes met dille-aardappeltjes.
risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato
Dit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.Meer risottorecepten en inspiratie vind je hier.
Wil jij een keer wat anders? Pak dan uit met deze bijzondere pannenkoeken met boerenkool, Friese nagelkaas en Zeeuwse keukenstroop.En als toetje: kokoscrêpes met ahornricotta en aardbeien!
delicious.friend Janneke is gek op verwarmende eenpansgerechten. Easy voor een doordeweekse dag en als je dan ook nog eens 2 groenten met elkaar kan combineren die je normaal niet snel samen ziet, is het extra leuk!
boerenkoolrisotto met gerookte paprika en tête de moine
Nu het toch niet écht winter wordt, is het tijd om de ouderwetse boerenkoolstamppot om te toveren in een boerenkoolrisotto. Compleet met gerookte paprika* en tête de moine. Je kunt de paprika roken of roosteren. Veel mensen hebben zo’n rookoventje of rookzak en het geeft het gerecht nét de lift die het nodig heeft.
speltfettuccine met gepocheerde kip en boerenkoolpesto
Fettuccine is brede lintpasta, gemaakt van eieren, boter en bloem. Het verhaal gaat dat fettuccine bedacht is door Alfredo di Lelio. Hij maakte het gerecht voor zijn gasten om te zien of het in de smaak viel, dat deed het. Het restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome bestaat nog steeds. Zin in meer spelt? Maak dan ook eens dit speltbrood met pompoen.
koreaanse bibimbap met quinoa, boerenkool en entrecote
Bibimbap is Koreaans voor gemixte rijst. Wij maken dit pittige Oosterse gerecht met quinoa, zo geef je het een notige smaak. Nog meer uit de Koreaanse keuken! Dumplings met varkensgehakt en gamba’s.
Je zou het niet zeggen, maar deze knol is familie van broccoli en bloemkool! Koolrabi groeit ook boven de grond. Rauw heeft de smaak wat weg van selderij, maar gekookt lijkt koolrabi meer op bloemkool. Maak van koolrabi smeerbare saladeen tover een saaie boterham om in Scandinavisch smørrebrod.
varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade
Lekker, stoer en super smakelijk, deze varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade.
donker brood met aardappel, spek, mayo en koolrabi
Niks mis met onze boterhammen natuurlijk, maar de Scandinaviërs pakken het toch net iets beter aan. Een geroosterde plak oerbrood belegd met verse ingrediënten. Lijkt misschien op onze Hollandse boterhammetjes, maar veel mooier en vooral lekkerder!
Over deze ‘vergeten groente’ fantaseren we zo vaak dat hij inmiddels echt niet meer in die categorie thuis hoort. De lichtgekleurde knol is herontdekt en goed verkrijgbaar. Familie van de wortel, maar met een zoete en anijsachtige smaak. Pastinaak is heerlijk als puree of soep, maar ook rauw in een salade is deze witte peen heerlijk. In reepjes met olijfolie en zeezout maak je eenvoudig heerlijke friet!
gegratineerde pastinaakrisotto met 2 kazen en krokante rozemarijn
Leg, voor wat extra diepte in smaak, nog wat plakjes pancetta tussen de kaas.
Of het nu vriest of niet: de lekkerste erwtensoep maak je al een dag van tevoren. Dan is hij extra stevig – lepel rechtop graag – en vol van smaak. Eet jij 'm het liefst met spek, met worst of allebei? Wij gaan voor dat laatste, eetsmakelijk!Liever zonder vlees? Maak dan onze vegan erwtensoep!
knolselderij-pastinaakpuree met roodbaars & dragonboter
Groente van de koude grond zijn in de winter favoriet! Kool als rode en witte kool, savooie- kool, boerenkool, cavolo nero, broccoli: we lusten het allemaal. Ook maken we ruimte voor winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen en bietjes. Deze puree met roodbaars geef je een extra hartige smaak door met de sjalot en dragon nog 75 g chorizo- of pancettablokjes mee te bakken.
Heerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
Deze aardappel-pastinaakpuree met zure room is een heerlijk bijgerecht. Lekker vol van smaak en tegelijkertijd een tikje fris door de zure room. Zalig bij stoofgerechten, een mooi stuk vlees of zacht gegaarde vis.
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Een empanada is een heerlijk Spaans deeghapje dat je met van alles en nog wat kunt vullen. Voor erbij: een frisse bieten-anijsdip. Wij vullen ‘m met een heerlijk pastinaak-gehaktmengsel. Maar je kunt de empanada’s ook prima vega maken met vegetarisch gehakt! Met dit recept kun je 8 empenada’s maken, goed als lunch- of klein hoofdgerecht.
Dit is echt een weekendgerecht: de gesmoorde runderwangen gaan 2-3 uur (maar 6 uur mag ook!) de oven in. Een heerlijk ovengerecht met Midden-Oosterse smaken.
Comfortfood 2.0, dat is deze gratin van pastinaak met geurige salie en pittige gruyère. Serveer als bijgerecht met vis of kip, maar het is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade en vers brood. Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
Als je een deel van de aardappels vervangt door groente eet je dubbelgezonde stamppot. De rucola die je erdoor schept is een lekkere combi met zalm en geeft het gerecht net dat beetje meer bite. De mascarpone maakt het heerlijk romig. Een recept om te onthouden en lekker vaak te maken!Of kies hier uit: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
Verwarmende gerechten voor als de temperaturen rondom het vriespunt schommelen: niks lekkerder dan comfort food! Janneke kookt in delicious. januari 2015 o.a. deze winterstoof met kip en pastinaak.
Met pastinaakpuree zet je net even iets anders op tafel dan gewone aardappelpuree. Pastinaak is familie van de wortel en heeft een zoete, anijsachtige smaak. Daarom passen de karbonades er zo goed bij. Fan van pastinaak? bekijk dan deze gratin van pastinaak, koolraap en salie.
Buiten dat dit gerecht er prachtig uitziet, zet je met deze tian met pompoen, pastinaak en bulgur ook nog eens heerlijke aardse smaken op tafel. Het is een winters recept dat bij velen in de smaak zal vallen. Beloofd!Serveer er een salade bij zoals deze parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
Een goede soep wordt een fantastische soep door de juiste smaakmakers en toppings toe te voegen. Bij dit recept voor pastinaaksoep kiezen we voor peer en amandelstengels. Tast toe! Tips voor toppings vind je hier! Gebruik bijvoorbeeld kaas, kokos of kikkererwten!
De klassieke spaghetti bolognese kennen we allemaal. Chef-kok Warren Mendes bedacht hierop een twist: spaghetti met pastinaak.In de Middeleeuwen was de pastinaak populair vanwege haar zetmeel, maar door de komst van de aardappel verdween deze groente meer naar de achtergrond. Tot nu: we willen niet meer zonder!Nog zo'n fijn bord bomvol groente: pompoenspaghetti met rauwe ham en gebruinde boter.
Van Nederlandse klassiekers krijgen we nooit genoeg. Je leert in dit recept hoe je peperroomsaus maakt, wat je bij allerlei soorten rund, varken en wild kunt serveren.
Lekker Hollands: aardappelen, vlees en groente. Maar dan met een Franse twist. Deze biefstuk serveer je namelijk met café de parisboter. Alle ingrediënten voor de boter meng je snel in de keukenmachine. Daarna hoeft de boter alleen nog maar op te stijven in de koelkast.
Speciaal voor familietijd maakte Janneke gerechten vol specerijen. Deze mosselchowder krijgt een boost door de tijm en laurier. Deze chowder wijkt af van de bekende romige, lichte chowder, doordat de basis uit tomatenbouillon bestaat, wat de chowder mooi oranje-rood kleurt.
Dit recept is gebaseerd op de traditionele Franse lams- en groentestoof navarin. Wij voeren het lam ‘dronken’ met witte wijn en vermout.Precies waar je zin in hebt als het wintert: verwarmende stoofpotten. Deze navarin heeft een verrassende twist en is makkelijk om te maken.
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af. Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Hier komen geen vleesvervangers bij kijken, aan deze voedzame groentestoof heb je genoeg!In tomatensaus garen groenten wat minder snel dan in water of bouillon. Dat komt omdat tomatensaus zuur is en zuur verlengt de gaartijd. Tegelijkertijd krijgt het gerecht zo wel meer tijd om goed op smaak te komen.
Voedzame kool boordevol vitamine c die je kunt wokken, blancheren of koken. Kook hem nooit langer dan 10 minuten: dan ontstaan er zwavelverbindingen die een nare geur geven. Je kunt er ook voor kiezen savooiekool te vullen zoals in dit recept met lamsgehakt. Of ga voor deze hippe savooiekooltosti’s.
flammkuchen met savooiekool
Groen, groener, groenst! Groenten vormen altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo ook voor deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt deze flinterdunne pizza extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief!
savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney
Eten alsof je in een toprestaurant zit, dat wil je toch? Met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel is iedereen een sterrenchef. Uit dit ge-wel-di-ge keukenapparaat komen de knapperigste en kleurrijkste groenten, de zachtste vis en het meest malse vlees. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney? Meer weten over koken met een stoomoven? In dit artikel leggen we je alle ins & outs uit over stomen. Dit recept kwam tot stand in samenwerking met AEG.
Niets zo lekker als romige, volle burrata, helemaal in een gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat. De savooiekool met citroenboter maakt het gerecht helemaal af. Maken dus!Fan van burrata? Dit zijn onze favoriete gerechten met burrata.
Er gaat niets boven een kom dampende soep! Deze chowder met savooiekool is lekker stevig en de makreel geeft ‘m een fijne rokerige smaak. Geen fan van gerookte makreel? Neem dan gerookte zalm, een restje gekookte mosselen of blokjes kabeljauw- of zalmfilet. Liever geen vissoep? Probeer dan eens deze tomatensoep met paprika en knoflookciabatta. Geheid dat deze op je vaste repertoire eindigt!
Op een kille dag is zo’n kruidige, ‘pot roasted’ savooiekool echt heerlijk! Gestoofd als draadjesvlees, met laurier, spekjes en fijngesneden bleekselderij en wortel. Extra lekker met een flinke schep fluweelzachte aardappel-pastinaakpuree erbij. Liever een vega versie? Voeg dan gehakte kastanjes toe i.p.v. het rookspek.
Deze bouillon lijkt simpel maar dat doet niks af aan de smaak. De wintergroente maken het rijk en smaakvol. Voor een smaakexplosie gooi je er aan het einde nog een scheut sojasaus doorheen. Zin in een visbouillon? Kijk dan hier.
stevige soep met parelgort, bospaddenstoelen en whiskey
Yvette: ‘Geen whiskey in huis – hè, echt waar? Gebruik dan droge sherry, ook lekker hoor. Bewaar je een restje soep tot de volgende dag, giet er dan nog wat bouillon bij, want de gort neemt al het vocht op’
Winter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!
geroosterde spruitjes met pasta, chorizo en taleggio
Masterchef Phoebe Wood gaat voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd. Haar gerechten zitten vol groenten en, ook fijn, geven nauwelijk afwas. Spruitjes, gedroogde chorizoworstjes, pasta en taleggio; alles op één plaat zo de oven in!
spruitjesgnudi met salie-knof-chili-boter & parmezaan
Culinair redacteur Merijn Tol zag hoe spruitjes waanzinnig goed groeien in de vruchtbare grond van Goeree-Overflakkee en bekijkt ze nu met andere ogen. Ze nam een grote zak spruiten mee en stopte ze in zelfs in ultraverse groene gnudi. Conclusie? Nieuwe liefde voor spruitjes.Gnudi betekent 'naakt' in het Italiaans. En dat is ook precies wat het is: een ravioli van ricotta, dus zónder pasta. Ofwel: een uitgeklede variant. Denk gnocchi, maar dan zonder aardappel.
Moet je eens proeven: flinterdun gesneden spruitjes met amandel en citrus-korianderolie. Slechts zes ingrediënten die een verpletterende indruk achterlaten! Liever iets warms? Maak deze geroosterde spruitjes met pasta, chorizo en taleggio.
galette met dungesneden spruitjes, geitenkaas en tijm
Iedereen vindt wat van spruitjes. Wij vinden ze vooral fantastisch, want de mogelijkheden met spruitjes zijn eindeloos. Culinair redacteur Merijn zag hoe de groente waanzinnig mooi groeit in de vruchtbare grond van Goeree Overflakkee en bekeek ze met andere ogen. Ze maakte er meerdere gerechten mee, waaronder deze prachtige galette.Het knapperige deeg, de geroosterde spuiten en de volle smaak van geitenkaas maken samen het perfecte herfstgerecht.Ook zo gek op spruitjes? In dit artikel geven we je 10 slimme tips voor koken met spruitjes.
kaasfondue met gin, steranijs & geroosterde wintergroenten
Hoe heerlijk is een koude winterdag, als er binnen een pan kaasfondue op tafel komt! Maar het maakte onze hoofdredacteur Karolien vroeger ook een beetje zenuwachtig. Karolien: 'Een kant-en-klare mix is makkelijk, maar wel wat saai. En zélf kaasfondue maken, leek me ontzettend riskant. Wat als het gaat kleven, te dik of juist te dun wordt? Tot ik op een ijskoude dag besloot het gewoon te proberen, volgens een recept van de delicious.website. Het werd een groot succes en sindsdien varieer ik er op los met allerlei kazen en van alles om in de kaas te dippen.'
Roerbak dungesneden spruitjes snel beetgaar. Met een dressing maak je zo een heerlijke, lauwwarme salade van linzen en spruiten. Aards, een tikje bitter en fris-romig op één bord!
Denk je dat chocolade alleen goed past in desserts? Niets is minder waar! Deze chocoladelinguine bewijst het! Gorgonzola zorgt voor de romige smaak, de walnoten geven een heerlijke bite.Chocoladelinguine nog iets te uitdagend voor je? Probeer dan één van deze 6 favorieten pastagerechten.
Deze witte bladgroente is dol op duisternis! Wanneer witlof in het licht zou groeien, kleurt hij namelijk groen. Voor liefhebbers van (subtiel) bitter is het de ideale groente, want je kunt hem rauw eten maar ook grillen, stoven, stomen, koken en poffen!
panquiche met witlof, bier, appel & abdijkaas
Geen tijd om lang in de keuken te staan? Deze verrukkelijke quiche met witlof en abdijkaas maak je in 30 minuten, de oven doet de rest. Maak de quiche in een ovenbestendige pan, zodat je 'm meteen op tafel kan zetten. Easy en lekker comfortfood.
De lekkerste variatie ooit op witlof uit de oven: smoor eerst de witlof met boter, moscatel en sjalot gaar voor een volle zachte smaak. Dit zet je dan onder de oven-grill met bechamel en romige chaource. Goddelijk!Zit je lekker ruim in je voorraad witlof? Maak dan deze croque monsieur met witlof en komijnekaas. Of gebruik de restjes van dit recept om de 'croque' mee te vullen!
bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten
Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn. Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
witlofsoep met crème crue, PX-sherry en gefrituurde salie
Deze witlofsoep is lekker romig en ziet er feestelijk uit. De witlof wordt in de oven gepoft en krijgt hierdoor een hele volle, zachte smaak. En in combinatie met de PX-sherry wordt het geheel een bom van smaak. Een bijzonder voorgerecht en perfect voor de feestdagen!
geroosterde witlof met gehaktballetjes & kruiden-pepersaus
Deze geroosterde witlof met gehaktballetjes en kruiden-pepersaus is niet te versmaden. En zoals we van Janneke gewend zijn is ook dit gerecht weer heerlijk simpel & snel. Ideaal dus voor doordeweeks.
Lunch-inspiratie nodig? Die hebben we voor je! Deze croque monsieur met witlof en komijnekaas is weer eens wat anders dan de standaard bruine boterham. Wist je trouwens dat witlof koel en in het donker wordt geteeld, de hele winter door? De ideale wintergroente dus.
Ieder hoofdgerecht komt nóg beter uit de verf naast het juiste bijgerecht. Deze witlofgratin gaat bijvoorbeeld perfect samen met lamsgebraad. De witlof geeft gratin iets licht bitters en de gruyère zorgt voor een knapperig korstje. Alles is lekkerder met een kaaskorstje! Probeer ook deze aardappelgratin met bleekselderij.
gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes
Zo eenvoudig, maar vól heerlijk smaken; deze gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes is een waar feestje. En ideaal voor doordeweeks, want klaar binnen 40 minuten.
Vanavond eten we – bij een goed stuk vlees – deze gebakken en gekaramelliseerde witlof met walnoten. Daarbij eten we een overheerlijke gratin (die vind je ons maartnummer 2013). Nu kun je denken…die witlof zal wel zoet smaken door de karamellisatie. Maar niets is minder waar. De witlof smaakt niet zoet maar krijgt door het karamelliseren wel een bijzondere smaak.