31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie

Je puree of stamppot opleuken kun je eigenlijk met álle harde knol- en wortelgroente doen. Denk naast klassiekers als boerenkool en andijvie bijvoorbeeld eens aan pastinaak, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer of koolraap!

Kijk welke groenten in het seizoen zijn en experimenteer er op los. Vergeet ook niet een lekkere topping voor je stamppot te verzinnen (Blauwaderkaas! Tijmjus! Of juist kokos?). Of, laat je inspireren door onderstaande lijst met 31 stamppotten uit het delicious.-archief. Of je nu voor een doordeweeks stamp gaat, óf in het weekend wil uitpakken met stamppot hazenpeper voor vrienden: er is voor elk wat wils.

Ga voor Hollands! De 31 lekkerste stamppot recepten:

stamppot van pastinaak met wildgehaktballetjes
Heerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?
Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
naar recept
pastinaakstamppot wildgehaktballetjes stroopjus salie - delicious
andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus
Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.
naar recept
andijviestamppot-delicious fodmap
stamppot hazenpeper
Liefhebbers van stamppot opgelet: dit is een stamppot 2.0! Gecombineerd met hazenpeper is het een waanzinnig lekker stoofgerecht, perfect voor een winterse avond en ideaal tijdens kerst. Het recept is voor 4 personen, maar laat zich makkelijk verdubbelen voor een grotere groep. En wil je het van tevoren maken? Dat kan al helemaal.
naar recept
stamppot hazenpeper
boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s
Bij koud weer willen we maar één ding… Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite.
Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
naar recept
Boerenkoolstamppot met zoete aardappel
spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas
Winter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!
spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas | delicious
waterkersstamppot en kalfsworstje met venkelroomjus
Stamppot eens anders en maak Janneke’s lentestamp met waterkers, een sappig kalfsworstje en roomjus met venkel. Janneke: ‘Waterkers is lekker pittig. Ik ben er dol op, maar de kinderen vinden het te scherp. Door hun porties puree schep ik toefjes veldsla of een restje grof gesneden kropsla en soms nog wat doperwten.’
naar recept
waterkers-stamppot-delicious
radicchiostamppot met roodbaars en kappertjesjus
Deze Hollandse stamppot met knapperige radicchio is super makkelijk te maken en óh zo lekker. Tip: Yoghurt maakt deze stamppot heerlijk fris. Neem voor een volle romige smaak mascarpone of slagroom.
Probeer ook deze zomerstamppot met livar-worst en honing-mosterdsaus van Janneke!
Radicchiostamppot roodbaars - delicious
goulashballen met andijviestamppot
Zin in een Hollandse pot met een twist? Dan zijn de goulashballen met andijviestamppot echt iets voor jou. Bereid de goulashballen als het lukt een dag van tevoren, dan zijn ze extra lekker!
Fan van goulash? Kijk dan ook eens naar deze rundergoulash met stokbrood.
naar recept
Goulashballen met andijviestamppot
knolselderijstamppot met vadouvan en kalkoen
Wie houdt er niet van een gerecht dat in een mum van tijd op tafel staat? Deze stamppot van knolselderij met kalkoen klinkt chique, maar staat in slechts 30 minuten op tafel. Door de vadouvan krijgt het gerecht hinten van ui, mosterzaad, komijn en fenegriek.Ben je vegetarisch? Maar wel op zoek naar een recept met knolselderij? Bekijk dan deze knolselderijsoep met paddenstoelen.
naar recept
knolselderijstamppot en kalkoenbacon - delicious
zoete-aardappelpastinaakstamppot met krokante klapstuk
Niets lekkerder met koud weer dan een goede stamppot. Deze bijvoorbeeld, met zoete aardappel en krokante klapstuk.
naar recept
klapstuk-delicious
stamppot van spruitjes, wortel en prei
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
naar recept
Winterstoemp spruiten-delicious
groentestamppot met biefstuk en ui
Het is heel eenvoudig om vaker te variëren met stamppot. Serveer bijvoorbeeld biefstuk in plaats van worst, of maak groentestamp met bijvoorbeeld paarse spruitjes!
Stamppot kun je ook heel goed combineren met stoofvlees, zoals in
naar recept
Groentestamppot - delicious
stamppot met hollandse garnalen en prei
Ook in de zomer kan stamppot heel lekker zijn! Deze stamppot met prei en tuinkers wordt geserveerd met Hollandse garnalen.
naar recept
zomerstamppot met honing-mosterdsaus
De grove Limburgse mosterd heeft een milde smaak en gaat heerlijk bij het livar-worstje.
Nog zo'n heerlijke stamppot van Janneke proberen?
Maak eens deze waterkersstamppot met venkeljus of probeer deze radicchiostamppot met roodbaars en kappertjes.
naar recept
livar stamppot - delicious
spareribs met rabarberchutney en stamppotje rucola
Een superfijn duo: spareribs en rabarberchutney. Terwijl de spareribs op de bbq of in de oven garen, bereid jij de chutney. Easy!
Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.
naar recept
spareribs chutney rabarber - delicious
Hollandse boerenkoolstamppot met piccalilly en worst
Iedereen wil makkelijk, gezond en gevarieerd eten. Hiervoor delen wij deze week een heerlijke Hollandse boerenkoolstamppot met piccalilly en worst van Brandt & Levie.
naar recept
gegratineerde witlofstamppot
Janneke geeft klassieke stamppotten een leuke twist, waardoor je ze elke dag wel wilt eten. Maak maar eens deze witlofstamppot met camembert.
naar recept
witlofstamppot-delicious
vlaamse karbonades met spitskoolstamppot
Van klassiekers krijgen we nooit genoeg. Ook deze karbonades gestoofd in krachtig Belgisch bier met spitskoolstamppot zijn een echte aanrader.
Zin in iets nieuws met meer pit? Maak dit! Geroosterde spitskool met currypasta en kokos.
naar recept
spitskoolstamppot
kip met abrikozen & moscatel en snijbonenstamppot
Niks zo fijn als buiten eten in de zomer, vinden we. Het lijkt alsof alles dan beter smaakt. We doen niet al te ingewikkeld en als het kan, maken we alles van tevoren. Deze kip met abrikozen, moscatel en snijbonenstamppot staat bijv. binnen drie kwartier op tafel. En veel kun je al van tevoren maken! 
naar recept
pittige stamppot van zoete aardappelen, bleekselderij en kokos
Voor een beetje pit op de dinsdag grijpen we naar rigoureuze middelen: de oer-Hollandse stamppot in een pittig jasje. Niet de ouderwetse aardappel, maar een zoete aardappel. Geen boerenkool, maar bleekselderij. En mét kokos, sambal, knoflook, komijn…
naar recept
pittige stamppot zoete aardappel -delicious
stamppot met aardappel, pastinaak en zalm
Als je een deel van de aardappels vervangt door groente eet je dubbelgezonde stamppot. De rucola die je erdoor schept is een lekkere combi met zalm en geeft het gerecht net dat beetje meer bite.
De mascarpone maakt het heerlijk romig. Een recept om te onthouden en lekker vaak te maken!
Of kies hier uit: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
naar recept
stamppot pastinaak-deliciousstamppot pastinaak-delicious
pompoen-waterkersstamppot met karbonadestoof
Pompoenliefhebbers opgelet! Janneke maakte dit heerlijke comfortfood: pompoenstamppot met waterkers en karbonadestoof.
naar recept
pompoenstamppot-delicious
waterkersstamppot & kalfsworst met venkelroomjus
‘Waterkers heeft een pittige smaak. Wij zijn er dol op, maar voor sommigen is het net te scherp. Als alternatief kun je door de porties veldsla of een restje grofgesneden kropsla scheppen of voeg wat doperwtjes toe.’
naar recept
stamppot-waterkers-delicious
knollenmix-stamppot met gehaktballetjes
Als er één gerecht puur Hollands is, is het wel stamppot. Daar zijn dan ook veel recepten voor. Simpele gerechten met groenten van het seizoen als basis. Deze variant op hutspot, met extra knolselderij en venkel, viel op de redactie zeer in de smaak! En bij jullie?
naar recept
Knollenmix-stamppot-delicious
rauwe spinaziestamppot met chorizo
Als er één gerecht is waar je eindeloos mee kunt variëren, dan is het wel stamppot. Deze variant met rauwe spinazie is het hele jaar door verrukkelijk.
De chorizo en kalamataolijven geven ‘m de nodige pit. Nog meer pit? Maak de stamppot af met een scheutje olijfolie en rode peper!
Of duik in deze lijst: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
naar recept
spinaziestamppot
waterkersstamppot & kalfsworst met venkelroomjus
‘Waterkers heeft een pittige smaak. Wij zijn er dol op, maar voor sommigen is het net te scherp. Als alternatief kun je door de porties veldsla of een restje grofgesneden kropsla scheppen of voeg wat doperwtjes toe.’
naar recept
waterkers
aardpeer-boerenkoolstamppot met spek
Aardpeer, heb je daar ooit van gehoord? Deze groente is terug van weggeweest en zal je boerenkool stamppot een andere smaak geven dan je gewend bent! Dit is je lekkerste aardpeer recept.
Tip van Janneke: ‘Voor een vegastamp vervang ik het gerookte spek door een handvol walnoten en wat blokjes kaas’
naar recept
stamppot
hutspot met zoete aardappel en venkeljus
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroenten nemen om stamppot op te leuken. Deze hutspot krijgt een zoete twist door de zoete aardappels en ’n kuiltje venkeljus. Zeker het proberen waard!
Zin in meer stamppot met venkel? Probeer deze waterkersstamppot met venkelroomjus.
naar recept
hutspot zoete aardappel venkeljus - delicious
bleekselderijstamppot met luikse kalfsgehaktballetjes
In Italië is bleekselderij een van de basisingrediënten voor veel gerechten. Ook hier vinden we het heerlijk, vooral in een fijne stamp. Tip: koop de bleekselderij als die fris ruikt en mooie groene bladeren heeft. 
Zin in meer stamppot? Maak dan ook deze witlofstamppot met camembert.
naar recept
bleekselderijstamppot
kwartels met uienstamppot en tijmjus
Vroeger was tijm voor de Grieken en de Romeinen een geneeskruid. Tegenwoordig gebruiken we het om mee te koken, zo zit tijm vaak in Provençaalse kruidenmixen. De aromatische, frisse smaak is fijn in combinatie met de zachte smaak van kwartels. Zin in meer kwartels? Maak dan ook deze met kastanjepuree.
naar recept
kwartels
winterstamppot met paddenstoelen en pittige kaas
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroente nemen om puree en stamppot op te leuken. Lekkere combi’s met aardappels: pastinaak, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer, of koolraap! Deze winterstamppot maken we met paddenstoelen, snijbiet en pittige Hollandse blauwaderkaas.
winterse stamppot met paddenstoelen en pittige kaas - delicious
stamppot recepten