aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
nederlands |
In de maand oktober siert dit heerlijke gerecht van Janneke Philippi de cover, maar ook daarbuiten is deze geroosterde witlof met gehaktballetjes en kruiden-pepersaus niet te versmaden. En zoals we van Janneke gewend zijn is ook dit gerecht weer heerlijk simpel & snel. Ideaal dus voor doordeweeks.
kooktijd30 minuten
oven20 minuten
totale tijd50 minuten
ingrediënten
- 1 kg zoete aardappels
- 600 g witlof
- 4 el olijfolie
- 2 tl vloeibare honing
- 360 g rundergehaktballetjes
- 1 el groene peperbessen
- 100 ml madera slijter
- 3 el verse kruiden bijv. peterselie, kervel en/of tijm
- 200 ml houdbare slagroom
- 1 tl kerriepoeder of vadouvan
instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Schil de zoete aardappels en snijd in stukjes. Halveer de witlof in de lengte en leg met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Meng 2 el olijfolie met de honing. Verdeel het mengsel over de witlof en laat goed tussen de blaadjes lopen. Bestrooi met peper.
- Rooster de witlof in de voorverwarmde oven in ± 20 min. gaar. Kook de aardappels in water met zout in 15 min. gaar.
- Verhit de laatste 2 el olijfolie in een braadpan. Bak de gehaktballetjes bruin en gaar in 10-12 min. Schep ze uit de pan.
- Fruit in het bakvet de peperbessen. Schenk de madera erbij en laat tot de helft inkoken. Voeg de kruiden en de slagroom toe en laat de saus nog 2-3 min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
- Giet de aardappels af en pureer ze. Breng de puree op smaak met kerrie of vadouvan, zout en peper.
- Verdeel de zoete-aardappelpuree over 4 borden. Schep de witlof en gehakt- balletjes met de kruiden-pepersaus erbij. Bestrooi met de extra kruiden.
calorieën: 841kcal
|
eiwit: 31g
|
vet: 47g
|
koolhydraten: 66g
auteur: Janneke Philippi
Variatie
Neem eens wildgehaktballetjes, maak met je eigen favoriete gehaktballetjesrecept of neem karbonaadjes.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!