pastinaakspaghetti all’amatriciana

aantal 4 | brunch, hoofdgerecht, lunchgerecht | doordeweeks, weekend, winter, zomer | mediterraan |
De klassieke spaghetti bolognese kennen we allemaal. Chef-kok Warren Mendes bedacht hierop een twist: spaghetti met pastinaak.
In de Middeleeuwen was de pastinaak populair vanwege haar zetmeel, maar door de komst van de aardappel verdween deze groente meer naar de achtergrond. Tot nu: we willen niet meer zonder!
Nog zo'n fijn bord bomvol groente: pompoenspaghetti met rauwe ham en gebruinde boter.
kooktijd35 minutes

ingrediënten

  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 125 g pancetta dikke plakjes, fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 3 tenen knoflook geperst
  • ½ bosje basilicum blaadjes aan de steeltjes gelaten
  • 800 g tomatenblokjes uitblik
  • 1 kg pastinaak geschild
  • pecorino geschaafd, voor garnering
  • rucola-cress of basilicum, voor garnering

instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de pancetta in ± 5 min. goudbruin en knapperig, schep regelmatig om. Voeg de ui, knoflook, basilicum, tomatenblokjes en 125 ml water toe. Breng aan de kook, voeg zout en peper toe en laat de saus ± 20 min. op laag vuur inkoken. Neem van het vuur en verwijder het basilicum.
  • Maak intussen met een juliennerasp, spiraalsnijder of mandoline ‘spaghetti’slierten van de pastinaak. Blancheer de pastinaakslierten ± 1 min. in gezouten water tot ze net gaar zijn. Giet af.
  • Schep de spaghetti met pastinaak voorzichtig om met de saus. Garneer naar smaak met pecorino, rucola-cress of basilicum.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Rucola-cress koop je bij goed gesorteerde groentewinkels en supermarkten.
Recepten: Warren Mendes. Fotografie: Alicia Taylor. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Minta Nicolaï
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!