Koken met een stoomoven: alle ins & outs

De afgelopen jaren werd koken met een stoomoven steeds populairder. Niet alleen omdat het gezond is, maar ook omdat het hartstikke veelzijdig is. Je kunt er namelijk veel meer mee dan alleen een portie broccoli gaar stomen. We zetten alle ins & outs voor je op een rij en laten zien wat je allemaal kunt doen met een stoomoven.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met AEG

Koken met een stoomoven is multifunctioneel

Koken doe je niet langer in water, maar met stoom. Koken met een stoomoven is geweldig: het is gezond, lekker en ontzettend veelzijdig. De stoomoven is niet alleen om in te stomen en te bakken, ze kunnen ook ontdooien, verwarmen, blancheren, inmaken en zelfs conserveren. Denk aan een rosé gegaarde côte de boeuf, geblancheerde verse doperwten of ingemaakte aardbeien.

Met een stoomoven stoom je rijst, aardappelen, pasta, peulvruchten en alle groenten gaar. Vis en vlees en gevogelte gaan op een gemiddeld lage temperatuur van 100 graden in de stoomoven.

Mooi, gezond & lekker

Uitgedroogde vis of doorgegaarde steaks zijn verleden tijd. Met een stoomoven kun je gerechten op een hele precieze temperatuur bereiden, waardoor het eten niet aanbrandt of te gaar wordt.

Ook leent het zich om low & slow te koken: je houdt de temperatuur constant hetzelfde en stelt de te garen tijd van tevoren in. Daarbij wordt de pure smaak van een product benadrukt door te werken met stoom en proef je de ingrediënten beter.

Koken met stoom is tevens makkelijk, efficiënt en energiezuinig. Vitamines en mineralen, maar ook kleur, structuur en smaak blijven optimaal behouden met stoombereiding. Dus is het niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. En niet onbelangrijk: het oog wil natuurlijk ook wat!

Stomen als een pro

Stomen is al fijn an sich, maar met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven ga je nog een stap verder. Naast traditioneel stomen kun je met de SteamPro traditionele ovenfuncties zoals de grillstand of heteluchtoven blijven gebruiken of combineren met stoom.

Als klap op de vuurpijl heeft het ook een sous-vide functie en een voedingssensor, waarmee de kerntemperatuur van je gerecht wordt gemeten. Zo kun je ook thuis koken als een pro.

De voordelen van stomen

De stoomoven is nauwelijks meer weg te denken uit de keuken van nu, en terecht. Mogen we de voordelen nog eens op een rijtje zetten?

  • Uitzonderlijk makkelijk koken: overkoken of aanbranden is er niet bij in de stoomoven. Je stelt de gewenste (kern)temperatuur in en krijgt een seintje als het zover is.
  • Multifunctioneel: van puur stomen tot een combinatie met hete lucht, sous-vide of het gebruik van de voedingssensor in de AEG SteamPro.
  • Je hebt je handen zo goed als vrij. Erbij blijven is niet nodig – de stoomoven doet het werk!
  • Vitamines en mineralen, maar ook kleur, structuur en smaak blijven optimaal behouden met stoombereiding.
  • Je kunt er bijna elk gerecht in bereiden en ook nog eens tegelijkertijd, zonder dat er geur- en smaakoverdracht ontstaan.

Gerechten uit de stoomoven

Tot slot: wat maak je dan in een stoomoven? De opties zijn eindeloos. Van grote stukken vlees die uren op een lage temperatuur mogen sudderen tot een portie seizoensgroenten die met een paar minuten stoom nog feller van kleur worden. Een schaal lasagne, die van binnen zacht is met een bite en bovenop krokant. Of sjieke pakketjes van groene kool, witvis en walnotenpesto.

En dan hebben we het nog niet over een van onze favoriete technieken: sous-vide. Denk aan zachtgegaarde vis met roomboter en verse kervel, knapperige oranje bospeen en smaakvolle opperdoezer aardappeltjes. Of ga voor een dessert met sous-vide gegaarde rabarber met vanille en vlierbloesem. Geserveerd met een lepel Franse crème fraîche en een krokante notencrumble. Kortom: je kunt er alle kanten mee op.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met AEG