Meer leren over stoven? Volg de stoofcursus van delicious.redacteur Dosia Brewer! Alles komt aan bod: de techniek, in welke pan je het beste stooft, hoe lang en op welke temperatuur en hoe je kan binden of inkoken. En ook de vele soorten stoofgerechten, de ingrediënten en smaakmakers. Digitaal en voor slechts 19,95! Ga naar de cursus.
vegetarisch
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, feestdagen, feestelijk, herfst, najaar, weekend, winter |
internationaal, nederlands |
vegetarisch
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Hier komen geen vleesvervangers bij kijken, aan deze voedzame groentestoof heb je genoeg!In tomatensaus garen groenten wat minder snel dan in water of bouillon. Dat komt omdat tomatensaus zuur is en zuur verlengt de gaartijd. Tegelijkertijd krijgt het gerecht zo wel meer tijd om goed op smaak te komen.
kooktijd30 minutes minutes
stoven30 minutes minutes
totale tijd1 hour hour
ingrediënten
- 350 g pastinaak (2 stuks)
- 1 el citroensap
- 400 g knolselderij (± 1⁄2 knol)
- 4 el olie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1-3 gedroogde rode pepertjes*, gekneusd
- 1 middelgrote winterwortel, in dikke plakken
- 400 ml passata
- 200 ml groentebouillon, van 1 tablet
- paar takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 200 g zwarte olijven zonder pit, bijv. taggiasche* olijven
- 300 g spruitjes schoongemaakt.
- 400 g witte bonen (1 pot), uitgelekt
- 2 el bladpeterselie fijngesneden
- 100 g oudeharde geitenkaas, geraspt
instructies
- Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd ze in 3 cm-stukjes. Bewaar ze onder water gemengd met het citroensap. Schil de knolselderij en snijd in 2 cm-blokjes.
- Verwarm de olie in een grote braadpan met dikke bodem en bak hierin de ui, knoflook en gedroogde pepertjes. Voeg na 3-4 min. de wortel, knolselderij en de uitgelekte pastinaak toe en bak alles een paar min. mee. Schenk de passata en bouillon erbij en voeg de tijm, laurier en olijven toe. Roer het gerecht goed door en breng tegen de kook aan. Zet een deksel op de pan en stoof de groente in 20 min. op matig vuur beetgaar.
- Breng ondertussen een pan met water en zout aan de kook. Voeg de spruiten toe zodra het water kookt en kook ze in 5-6 min. beetgaar. Giet de spuiten af en roer ze samen met de witte bonen door de groentestoof. Warm alles goed door, breng op smaak met zout en serveer met de peterselie en geitenkaas. Lekker met zilvervliesrijst, quinoa of couscous.
calorieën: 515kcal
|
eiwit: 19g
|
vet: 30g
|
koolhydraten: 42g
auteur: delicious.
* Houd je niet van heel pittig? Gebruik dan maar één pepertje en kneus het niet. Of vervang de pepertjes door een snufje cayennepeper.
* Taggiasche olijven koop je bij ruim gesorteerde supermarkten, biologische winkels en Italiaanse deli’s.
RECEPT, BEREIDING: EKE MARIËN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: JAN WILLEM VAN RIEL.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!