29x verrassend lekkere bonen uit blik

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
pompoen kikkererwtenbrood | delicious

Heb jij ook zo’n plank in de voorraadkast met saaie blikken vol bonen? Zo’n plank die er eigenlijk al een paar maanden (of jaren) hetzelfde uit ziet? Niets om je voor te schamen, want wij hebben hem ook.

Zwarte bonen, witte bonen, linzen, kikkererwten en andere ingeblikte vrienden: als we niet opletten verandert die voorraadkast vanzelf in een museum.

Want bonen uit blik zijn nou eenmaal heel handig om in huis te hebben. Low budget, lekker lang houdbaar, maar daardoor ook makkelijk vergeten. Aan blikken geen gebrek, maar aan inspiratie vaak wel. Vandaag brengen we daar verandering in, want met bonen uit blik maak je echt de lekkerste gerechten.

De belangrijkste truc? Combineer die bonen altijd met een stel verse ingrediënten én smaakmakers vol umami. Denk aan ansjovis, sojasaus, gedroogde paddenstoelen, misopasta… Je kunt alle kanten op! Duik deze lijst en je voorraadkast in en voor je het weet heb je een heerlijk makkelijke (vega) maaltijd of tafel staan.

Recepten met bonen uit blik

worst & bonen met tijm
Heb je zin in een simpel, verwarmend gerecht en houd je van worstjes? Ga dan voor deze worst en bonen met tijm. Smaakvol en vullend, precies waar we zin in hebben!
Ook lekker: boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s.
naar recept
Worst en bonen met tijm - delicious
moussaka met linzen
Vegetarisch comfort food. Zo kun je deze moussaka met linzen, harissa en cheddar het beste omschrijven.
Behoefte aan meer comfort? Maak dan ook deze romige pappardelle met bloemkool en blauwe kaas.
naar recept
kikkererwtensoep met gegrilde kip & krokante knoflook
Als je erwtensoep kunt maken, waarom dan geen mediterrane versie met kikkererwten? Net zo lekker, dacht Janneke. En dus trok ze een blik kikkererwten open, deed er wat tahini en peterselie bij, en pureerde alles samen tot een fluweelzachte soep.
Vanwege de neutrale smaak van de kikkererwten, kun je er allerlei (krokante) toppings aan toevoegen: nootjes bijvoorbeeld, of spannende specerijen. Gebakken mosterdzaad, komijn en kerrieblad geven de soep een Zuid-Indiaas tintje. Terwijl een kneepje citroensap de kikkererwtensoep lekker fris en zomers maakt. Meer pit? Voeg dan wat chiliolie toe.
Ook lekker: 3x recepten met postelein
Tip: Zonder vlees? Bak een handvol extra kikkererwten in wat olijfolie lichtbruin en krokant. Breng op smaak met zout en vervang de gegrilde kipdijfilet door de gebakken kikkererwten.
naar recept
zwarte-bonenchili met vega gehakt en homemade tortillachips
Vega liefhebbers opgelet! Deze heerlijke zwarte-bonenchili met vega gehakt en homemade tortillachips mag je niet missen. De tortillachips maak je zelf waardoor je het gerecht net dat extra beetje liefde geeft dat het verdient.
Nog meer zin in vega? Bekijk dan hier onze mexicaanse lasagne.
naar recept
Zwarte-bonenchilli met vega-gehakt en homemade tortillachips - delicious
pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn
Voor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet.
Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'
naar recept
pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn
curry met witte bonen, shiitake en ei
Deze pittige curry met witte bonen, shiitake en ei is echt iets voor doordeweeks. Want dan moet het niet alleen lekker zijn, maar liefst ook snel klaar! Deze curry staat in 20 min. op tafel, dus dat zit wel goed.
Meer weten over curry? Ontdek het in ons curry dossier!
naar recept
curry witte bonen en ei
nordic bonenstoof met karwijballetjes en sesam-crispbread
Deze bonenstoof is niet alleen heel lekker, maar peulvruchten zijn goede vleesvervangers, ze belasten onze planeet veel minder en barsten bijna uit hun jas van gezondheid. Begin ruim van tevoren aan dit gerecht, dan treken de smaken goed in de kool.
naar recept
limabonen met dragonolie en citroen
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel.
En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
naar recept
limabonen met dragonolie en citroen - delicious
pompoen met krokante kikkererwten en paneer
We nemen een duik in de Indiase keuken en gaan voor deze pompoen met krokante kikkererwten en paneer. Dit heeft alle krachtige smaken van India in zich: mangochutney, paneer en meer. Tip: ook fijn als licht doordeweeks gerecht.
naar recept
lamsschenkels met tomaat, rozemarijn en borlottibonen
Stoven in wijn en bouillon geeft de lamsschenkels extra veel geur en smaak. De voorbereiding is maar een halfuurtje, daarna moet het vlees drie uur stoven en wordt het botermals! De schenkels krijgen een kick als je last minute gremolata toevoegt van citrusschil, peterselie en gehakte knoflook.
En dan morgen weer een dagje vega… 
naar recept
lamsschenkels met tomaat
salade van linzen en spruiten met geitenkaas
Roerbak dungesneden spruitjes snel beetgaar. Met een dressing maak je zo een heerlijke, lauwwarme salade van linzen en spruiten. Aards, een tikje bitter en fris-romig op één bord!
naar recept
salade van linzen
mexicaanse linzenbonenschotel met groenten
Linzen, kidneybonen én groenten. Een betere vega-dag wordt het niet! In deze Mexicaanse schotel doet de tijd het werk. 
Of ga voor italiaanse bonenschotel met oesterzwammen en gremolata.
naar recept
stamppot met witte bonen, bleekselderij, spek en tutti frutti-chutney
Wij zijn dól op stamppotten met prachtige Hollandse producten. In deze stamp geef je de witte bonen flink meer smaak met krokant spek en fris-zoete fruit-chutney. 
Krijg jij geen genoeg van stamppot? Kies hier uit onze 5 favoriete stamppot recepten.
naar recept
bonenstamppot - delicious
minestrone met parelgort en basilicumpesto
Deze minestrone is de Italiaanse keuken perfect in z’n eenvoud. Het geheim? Écht goede ingrediënten: weinig in aantal, maar wel van superkwaliteit. En de pesto, die maak je zelf. Dat is nóg lekkerder!
Probeer ook deze fantastische paddenstoelenminestrone met gnocchi.
naar recept
minestrone met parelgort en pesto | delicious
geroosterde bietjes met linzen en salsa verde
Leve de veelzijdigheid van groenten! Met een koelkastla vol groenten kom je de week makkelijk en gezond door! 
naar recept
linzensalade met bietjes | delicious
zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers
naar recept
zuppa di ceci e vongole
gnocchi van witte bonen met snelle balsamico-lamsragù
Peulvruchten staan steeds vaker centraal op menukaarten en terecht! Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen, zijn veelzijdig, heerlijk van smaak en zijn super te combineren. Probeer deze witte bonen variant met gnocchi maar eens. Zin om te experimenten met gnocchi? 
naar recept
gnocchi delicious.
speltpizza margherita met kikkererwten ‘pepperoni’
Wij geven het toe: ook wij hebben ’s zomers niet áltijd zin om uren in de keuken te staan. Met deze speltpizza margeritha hoeft dat ook niet. Dit heerlijke gerecht staat namelijk binnen 25 min. op tafel. Tip: bak kruidige kikkererwten tot ze knapperig zijn en geef je pizza zo iets bijzonders.
naar recept
speltpizza | delicious
koolrolletjes met citroenrozemarijnlinzen en geitenkaas
Van grote koolbladeren kun je prachtige buideltjes maken. Je vult ze met citroenrozemarijnlinzen en geitenkaas. De ingelegde citroen maakt de koolrolletjes lekker fris.
naar recept
koolrolletjes linzen geitenkaas | delicious
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt
Shashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt.
Fan van shakshuka? Deze variant is ook heerlijk!
naar recept
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt - delicious
prei-bonenstamp met warmgerookte zalm
Vis en stamppot is een combinatie waar je misschien niet snel aan denkt, maar wanneer je deze stamppot met cannellinibonen, zalm en grove mosterd probeert, wil je niet meer anders.
naar recept
preistamp bonen en zalm delicious.
spicy kikkererwten en edamame
Laat die hapjes maar doorkomen! Probeer deze spicy kikkererwten en edamame eens, met nét iets meer pit dan normaal. Tip: Laat ze na het roosteren even afkoelen en serveer ze dan direct.
naar recept
spicy kikkererwten en edamame | delicious
auberginesoep met linzen en fetacrème
Binnen een half uur op tafel en superlekker, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. En we gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooit met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken en geef bij de auberginesoep.


Nog een delicious.recept voor vega soep?

naar recept
Auberginesoep - delicious
spaanse bonensalade met garnalen en chorizo
Proef de mediterrane zomer met deze Spaanse bonensalade vol garnalen en chorizo. Gerookt paprikapoeder geeft dit gerecht nét iets meer pit.
naar recept
spaanse bonensalade met garnalen en chorizo | delicious
spinazie-kikkererwtensoep met spinazie knoflookbrood
We hoeven hier weinig aan toe te voegen. De spinazie en kikkererwten zijn super gezond en geven veel smaak. Het spinazie-knoflookbrood maakt het plaatje compleet. Kortom: een ijzersterk soepje.
Ook lekker: knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel.
naar recept
spinazie kikkererwtensoep
linguine met linzen, champignons & merguez
Spanje meets Italië met een vleugje uit de Oosterse keuken. In dit gerecht kom je het allemaal tegen! Italiaanse linguine, Spaanse merguez worstjes en linzen uit de Mediterrane keuken. Een explosie van verschillende smaken.
Enthousiast over linguine? Dan is dit gerecht met linguine en broccolipesto iets voor jou!
naar recept
linguine met linzen
bloemkool-rucolasoep met mascarpone en cannellinibonen
Gooi van bloemkool de stronk en bladeren niet weg maar maak deze heerlijke soep met restjes bloemkool, mascarpone en rucola. Met de rest van de mascarpone kan je ook nog een lekker toetje maken!
naar recept
tortilla met falafel van zwarte bonen en citrusroom
Met een tortilla kun je alle kanten op. Vul met vlees, groenten, pepers en kruiden, of maak deze tortilla met falafel van zwarte bonen. Een hele fijne vegetarische variatie!
naar recept
falafel - delicious
pompoen-kikkererwtenbrood met salie
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
naar recept
pompoen kikkererwtenbrood | delicious